Ροή Ειδήσεων

Ιερώνυμε ακούς; Πες αλεύρι, ο Κουτσούμπας σε γυρεύει: Σοβαρά προβλήματα στη Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η θερμή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην οδό Αγίας Φιλοθέης στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. Η επίσκεψη εκείνη, μάλιστα, ήταν η πρώτη κομμουνιστή ηγέτη στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, την πύλη της οποίας δεν είχε περάσει ούτε ο Χαρίλαος Φλωράκης, παρά τις φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, συντοπίτη και συμμαθητή του και γνώριμο από την εποχή του αντάρτικου, αν και από διαφορετικά «ταμπούρια» –ο ένας με τον ΕΛΑΣ και ο άλλος με τον ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης αναφέρει:

«Η Μονή Οσίου Λουκά ανήκει στην κοινότητα Στειρίου, του δήμου Διστόμου - Αράχωβας-Αντίκυρας Βοιωτίας, χτισμένη σε υψόμετρο 430μ. στο όρος Στείρι. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Παρ’ όλη την σπουδαιότητα του μνημείου υπάρχουν εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα, που εντάθηκαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023. Πιο συγκεκριμένα:

Ο δρόμος που οδηγεί από το Στείρι προς την Μονή είναι πολύ στενός, με αποτέλεσμα να είναι άκρως επικίνδυνος για τους χιλιάδες επισκέπτες της Μονής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από χώρες του εξωτερικού, π.χ. Ισπανία, Ιαπωνία. Αν σκεφτούμε ότι πολλοί επισκέπτες πηγαίνουν με πούλμαν, λόγω της στενότητας του δρόμου καθιστά πολύ δύσκολη έως αδύνατη την διέλευση δύο τέτοιων μέσων ταυτόχρονα, αλλά και επικίνδυνη για τη ζωή των επισκεπτών, ιδιαίτερα σε συνθήκες πυρκαγιάς, ενώ αν είχε διαπλατυνθεί θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αντιπυρική ζώνη.

Μετά την πυρκαγιά και οι δύο μεριές του δρόμου προς την Μονή, αλλά και γύρω από την Μονή, είναι γεμάτες από καμένα δέντρα, τα οποία έχουν παραμείνει έτσι, χωρίς να έχουν γίνει οι άμεσες απαραίτητες ενέργειες (καθαρισμός και απομάκρυνση των καμένων, άμεσα έργα προστασίας του εδάφους και αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής κλπ.), αλλά και χωρίς να έχει γίνει γνωστή οποιαδήποτε πρόθεση για αποκατάσταση και αναδάσωση της καμένης περιοχής στις καμένες εκτάσεις, που κρίνεται απαραίτητη από τη σχετική μελέτη.

Επίσης δεν έχουν ξεκινήσει τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των καταστροφών από την πυρκαγιά σε ιστορικά κτίρια της Μονής.

Παραμένει ακόμα το πρόβλημα που υπήρχε και πριν την πυρκαγιά, της μηδενικής προστασίας από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ). 

Θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει μελέτη αντιπυρικής προστασίας του δάσους, στην οποία να περιλαμβάνεται και η προστασία και της Μονής, που να περιλαμβάνει την εκτέλεση των αναγκαίων έργων πυροπροστασίας, όπως π.χ. τις όποιες αναγκαίες αντιπυρικές ζώνες, τα δίκτυα υδατοδεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών, βελτίωσης και διάνοιξης του δασικού οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή κλπ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να κατασκευαστεί δρόμος αντίστοιχος των αναγκών ή να γίνει διαπλάτυνση του υπάρχοντος, που θα καθιστά την πρόσβαση στη Μονή του Οσίου Λουκά ασφαλή.

- Να αποκατασταθούν οι ζημιές, που έχει υποστεί η περιοχή από την πυρκαγιά και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις πραγματικής αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας της περιοχής».

Ένας μαρξιστής στον Αρχιεπίσκοπο.

Δημ. Κουτσούμπας: «Ο παππούς μου για παράδειγμα, ο ιερέας ο παπά-Δημήτρης ο Κουτσούμπας, του οποίου έχω και το όνομα -ο πατέρας του πατέρα μου- εκτελέστηκε το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, για τη συμμετοχή του, ως υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην επαρχία Δομοκού, στα χωριά που ήταν εκεί και ως μέλος του ΕΑΜ»