Ροή Ειδήσεων

Πήρε το «χρίσμα» από τον Ιερώνυμο με βεβαρημένο παρελθόν: Η επιλογή του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου για την χηρεύουσα Μητρόπολη Μαντινείας

Σκληρό το παρασκήνιο για την εκλογή θρίλερ της Μητρόπολης Μαντινείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον καταρτισμό του τριπρόσωπου (που φανερώνει συνήθως το τελικό αποτέλεσμα) η μάχη θα ήταν αμφίρροπη. Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν τήρησε ουδέτερη στάση προκρίνοντας υποψήφιο με βεβαρημένο παρελθόν. Τις τελευταίες ώρες και μετά από εκκλησιαστικό κουσκούσι πύκνωσαν τα τηλεφωνήματα και οι συναντήσεις των ιεραρχών, με τις ζυμώσεις να δίνουν και να παίρνουν. Πολλοί υποστήριξαν ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση (που όμοιά της δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν) παραβιάστηκε η μυστικότητα της ψήφου και επιχειρήθηκε η χειραγώγηση του σώματος της Ιεραρχίας.


Μετά τους Αρχιμανδρίτες Φιλόθεο Δέδε και Νικόδημο Φαρμάκη, τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος  αποφάσισε να θέσει στις 4 Οκτωβρίου ενώπιον της Ιεραρχίας την επίσης αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου για την χηρεύουσα Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Ο Επιφάνιος είναι μία καθαρή –προσωπική- επιλογή του Μακαριωτάτου από την εποχή που τον προόριζε για Μητροπολίτη Μεσολογγίου, αν επιτυγχάνετο τότε η διχοτόμηση της Μητρόπολης. Δεν έγινε αυτή όμως και ο Αρχιεπίσκοπος τον πήρε στην Αθήνα. 

«Η επιλογή ενός προσώπου που έχει απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη και τον Τύπο, δεν θα προσέφερε τις καλύτερες υπηρεσίες στην Εκκλησία και τον νομό. Δεν επιθυμούμε να δημιουργηθούν στην Τρίπολη φαινόμενα τύπου Λάρισας με αντιδράσεις πιστών. Η Ιεραρχία ας επιλέξει όποιον θέλει. Αρκεί να μην έχει αρνητική εικόνα στην κοινωνία» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Αρκάδες. 

Ωστόσο και το όνομα του Επιφανίου, ως δεξιός βραχίονας του Μητροπολίτου Αιτωλίας κυρού Κοσμά, ενεπλάκη σε μια δυσώδης υπόθεση, που απασχόλησε το 2017 την επικαιρότητα. Πρόκειται για μια ιστορία η οποία προβλημάτισε τους κόλπους της Ιεραρχίας αναφορικά με την οικονομική διαχείριση στην Μητρόπολη Αιτωλίας καθώς εκείνο το διάστημα είχε μπει στο στόχαστρο των εισαγγελικών και οικονομικών αρχών. 

Το πόρισμα-καταπέλτης, που συνέταξαν οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, για τα πεπραγμένα στην συγκεκριμένη Μητρόπολη είχε διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου με την υπόθεση να βρίσκεται στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης. “Μη σύννομες διαχειριστικές πρακτικές”, “μη σύννομες δαπάνες”, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και διαπίστωση “ελλείμματος χρημάτων”, εκατομμυρίων ευρώ ήταν μερικά από τα ευρήματα του ελέγχου, που έριχναν σκιές στη διαχείριση των χρημάτων των πιστών. 

Ειδικότερα, στα χέρια της Εισαγγελικής Αρχής βρισκόταν πόρισμα 100σελίδων με τίτλο, «Έκθεση Εκτάκτου Ελέγχου στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου και στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας», της Διεύθυνσης Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικών Ελέγχων. 

Ο έλεγχος στην Μητρόπολη αφορούσε στις χρήσεις 2005-2013, με τους επιθεωρητές να σημειώνουν: «Από τα ελεγκτικά τεκμήρια, που συγκεντρώσαμε, συνάγεται ότι η εν γένει διαχείριση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ασκούνταν, καθ' όλη τη διάρκεια της υπό έλεγχο περιόδου, με πρακτικές μη σύμφωνες με τους γενικούς διαχειριστικούς κανόνες που διέπουν τα Ν.Π.Δ.Δ και χωρίς επαρκείς διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου». 

Σύμφωνα με το πόρισμα και μεταξύ των ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι «δεν τηρούνταν βιβλίο ταμείου, ούτε γινόταν ημερήσια συμφωνία του υπολοίπου του σε σύνταξη σχετικής πράξης, κατά παράβαση των σχετικών προβλέψεων. Η παράλειψη αυτή κρίνεται ως μεγάλης ελεγκτικής σημαντικότητας (ουσιαστικότητας), διότι, συνδυαζόμενη με τις μη σύννομες διαχειριστικές πρακτικές, που εκθέτουμε στην συνέχεια, δεν επιτρέπει τη διενέργεια επαληθεύσεων του εκάστοτε λογιστικού υπολοίπου και των χρηματικών διαθεσίμων της εν γένει διαχείρισης». Η ομάδα ελέγχου κάνει λόγο για ένα περιβάλλον οικονομικής διαχείρισης, που υποκρύπτει “απόκρυψη εσόδων”. «Από τον έλεγχο των εγγράφων του Καθολικού του Μητροπολιτικού Γραφείου, διαπιστώσαμε ότι το Ταμείο εμφανίζει πιστωτικό υπόλοιπο (δηλαδή αρνητικό), στη μεγαλύτερη διάρκεια των χρήσεων 2008 έως και 2012, κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται από τους κανόνες της λογιστικής (είναι αδιανόητη η καταβολή ποσών πέρα αυτών που το ταμείο διαθέτει). Γενικά η ύπαρξη πιστωτικού ταμειακού υπολοίπου αποτελεί ανωμαλία, που υποκρύπτει, συχνά, απόκρυψη εσόδων και συνιστά, κατά πάγια δικαστηριακή νομολογία, ανακρίβεια των λογιστικών βιβλίων, που εμποδίζει τη διενέργεια των απαραίτητων ελεγκτικών επαληθεύσεων». 

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου, και οι τραπεζικές συναλλαγές διενεργούνταν χωρίς να ακολουθείται κάποια διαδικασία εσωτερικού ελέγχου (για παράδειγμα εγκριτική πράξη του Μητροπολίτη ή του μητροπολιτικού συμβουλίου για όσες υπερβαίνουν κάποιο προκαθορισμένο ποσό). Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονταν πράξεις αναλήψεων και καταθέσεων σημαντικών ποσών (πενταψήφιων ή και εξαψήφιων σε κάποιες περιπτώσεις), χωρίς εγκριτική απόφαση και χωρίς να μπορούν να συνδεθούν με τις εμφανιζόμενες στα βιβλία των επί μέρους διαχειρίσεων εγγραφές εσόδων και εξόδων των αντίστοιχων χρονικών περιόδων. ”Μάλιστα, οι επιθεωρητές εντόπισαν  δύο τραπεζικούς λογαριασμούς “με τον ΑΦΜ της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, οι οποίοι δεν αντιστοιχούν σε κάποια διαχείριση. Οι λογαριασμοί αυτοί εμφανίζουν τις κινήσεις, που παραθέτουμε στον πίνακα που ακολουθεί, για τις οποίες δεν μας δόθηκε οποιαδήποτε πληροφορία”. 

Το πόρισμα των ελεγκτών, καταλόγισε στη Μητρόπολη έλλειμμα που ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. 

Πάρα ταύτα το 2020 με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η Μητρόπολη Αιτωλίας απαλλάχθηκε των κατηγοριών!!

Ντοκουμέντο: Η Ιερά Σύνοδος, αφού μελέτησε το οικονομικό σκάνδαλο της Αιτωλοακαρνανίας, καλύφθηκε από τα υπομνήματα των εμπλεκομένων και αποφάσισε εν τέλει να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Πηγή εφημερίδα Μακελειό (1-10-2024 σελ. 16)