Ροή Ειδήσεων

Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος: Περιμένουμε να αποδοθεί το μίσθιο, να εκκενωθεί ο χώρος για να αρχίσουν οι εργασίες

 

Μετά την δημοσίευση της οικοδομικής άδειας για το έργο του Κειμηλιαρχείου στο κτίριο επί της οδού Κύπρου, είναι προφανές ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. δεν θα αφήσει άλλον χρόνο να χαθεί και θα επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου και να αρχίσει τις εργασίες του. 

Η παραπάνω διαπίστωση συνάγεται από τις δηλώσεις του κ. Στεφάνου στον Alpha Radio, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις του επόμενου 4ημέρου για τα 100 χρόνια της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

«Μια τέτοια διοργάνωση απαιτεί πολλές διαδικασίες για να έχει αίσιο αποτέλεσμα, διότι η επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο,  απαιτεί πολύ χρόνο. 

Μαζί με τους συνεργάτες μας και τους συνεργάτες του Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής  έγινε μεγάλη προσπάθεια, που σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες και φορείς πιστεύω ότι  θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και αποτύπωμα. 

Στην εκδήλωση με την κ. Φαραντούρη το θέατρο ήταν γεμάτο, πιστεύω ότι πολλοί θα είναι αυτοί  που θα έρθουν για τις εκδηλώσεις, πέρα από τους ιεράρχες και τους πιστούς, θα προσέλθουν επιστήμονες από τη  Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί στο επιστημονικό τους αντικείμενο, η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Συνεδριακό Κέντρο Αγία Λυδία  είναι μοναδική, ο αρχαιολόγος αυτός 10 χρόνια ασχολήθηκε με τους Φιλίππους και για το λόγο αυτό θα τιμηθεί από τον δήμο και από εμάς ως επίτιμος δημότης. Πολλές θεματικές ενότητες θα υπάρχουν ανάμεσα στις εκδηλώσεις».

Το μήνυμα στη Στέγη

«Eμείς θελήσαμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τη συνεργασία των υπηρεσιών μας, ενώ θα μπορούσαμε και από μόνοι μας με τους μηχανικούς μας να την αναρτήσουμε την άδεια  στο διαδίκτυο, μέσω της εδώ Πολεοδομίας κάναμε όσα έπρεπε. 

Αυτές τις ημέρες θα το εγκαινιάζαμε, αυτό ήταν το πρόγραμμά μας, αλλά γνωρίζετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από ελαχίστους – τους οποίους σεβόμαστε και αγαπάμε- πλην όμως η κίνησή τους αυτή προκάλεσε μια καθυστέρηση και δυσκολία. 

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου θα είναι ο συντομότερος το δυνατό. 

Θέλω να πω ότι το Δ.Σ. της Στέγης έχει στα χέρια του την απόφαση του Μητροπολιτικού μας Συμβουλίου από τον Φεβρουάριο του 2024, στην οποία δεν έχει απαντήσει. Κατά συνέπεια, ενόψει όλων των εργασιών, θα πρέπει να αποδοθεί το μίσθιο και να εκκενωθεί ο χώρος, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες, με αρχή τις ανάλογες δημοπρατήσεις για την ανάδειξη του εργολάβου».

Τα κειμήλια που θα φιλοξενηθούν

«Ξέρετε τι είναι να βρίσκονται στο χώρο αυτό 180 ιερές εικόνες, τις οποίες ο Προκόπιος σε συνεργασία με τους ιερείς τις είχε στο χώρο, μαζί με Ιερά Βιβλία και κειμήλια και 3 μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας Επιταφίους;  

Πιστεύω ότι οι ελάχιστοι που αντιδρούν θα δουν το θαύμα που θα γίνει. Έχουν γραφεί πράγματα τα οποία ποτέ δεν είπα, δεν μίλησα γιατί περίμενα ότι θα απαντηθούν με το χρόνο,  ουδέποτε μίλησα για έξωση του ΣΦΓΤ από τον χώρο, αντιθέτως η πρώτη μου πρόταση ήταν να παραμείνει ο ΣΦΓΤ εκεί και να εκτιμηθεί η προσφορά του συνδέσμου με την ταυτοποίηση του χώρου που είχε προσδιοριστεί για τον ΣΦΓΤ. 

Θα αξιοποιούνταν όλο το αρχείο τους στο χώρο. 

Όταν μου είπαν ότι δεν το δέχονται, τους είπαμε να πάνε στον Άγιο Ιωάννη, όμως το επόμενο Δ.Σ. αναίρεσε αυτήν την απόφαση και ακολούθησαν οι ενέργειες που όλοι γνωρίζουμε και καθυστέρησαν όλη αυτή την όμορφη προσπάθεια. Η ανακοίνωση της αδείας αυτόν τον  σκοπό έχει, εμείς αναμένουμε απάντηση από τον Φεβρουάριο του 2024».