Ροή Ειδήσεων

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ. ΨΑΧΝΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΕΙΧΕ ΤΑ ΚΑΚΑΛΑ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟΡΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ. ΠΡΩΤΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ. ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕ ΚΑΙ ΦΙΕΣΤΑ. ΓΙΑ ΜΑΖΕΨΟΥ


Πέντε μέρες μετά την εκλογή του «αζήτητου» επισκόπου για την Μητρόπολη Καισαριανής, πέπλο σιωπής καλύπτει την κατάσταση, με τους λιγοστούς που έχουν απομείνει να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στα διοικητικά της Εκκλησίας να απορούν για την στάση όλων των εμπλεκομένων.

Από την Παρασκευή το πρωί οπότε και εξελέγη ο επίσκοπος τον οποίο ο ίδιος ο μητροπολίτης Καισαριανής πρότεινε στο τριπρόσωπο αλλά όπως φάνηκε δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να εκλεγεί, κυκλοφορούν απίστευτες φήμες στους εκκλησιαστικούς διαδρόμους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μετατροπή μιας από τις σημαντικότερες διεργασίες στην ζωή της Εκκλησίας, αυτή της εκλογής ενός αρχιερέα, σε κάτι το οποίο θυμίζει περισσότερο «λαϊκό ανάγνωσμα».

Κι ενώ στις υπόλοιπες Μητροπόλεις για τις οποίες εξελέγη βοηθός οι χειροτονίες είτε έχουν τελεσθεί ήδη ή οργανώνονται για τις επόμενες ημέρες, στην Μητρόπολη Καισαριανής βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση «εξαφάνισης» του εκλεγμένου επισκόπου.

ΚΑΙ PHOTOSHOP

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Μητρόπολη Καισαριανής είναι η εξαφάνιση του εκλεγέντος αρχιμανδρίτη από το κεντρικό γραφικό της επίσημης ιστοσελίδας της θυμίζοντας την αντίστοιχη εξαφάνιση του Γιεζόφ δίπλα από τις φωτογραφίες του με τον Στάλιν.

Στο κεντρικό γραφικό που κοσμούσε την κεφαλίδα της επίσημης ιστοσελίδας της Μητροπόλεως Καισαριανής (photo επάνω), είχε χρησιμοποιηθεί φωτογραφία στην οποία ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικολάου και ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Κοτσίφης μετέφεραν εικόνα της Θεοτόκου. Ήταν αυτή της «Παρηγορήτριας» που δάκρυσε σύμφωνα με την Μητρόπολη τον Σεπτέμβριο του 2020 στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας όπου μέχρι την Παρασκευή το πρωί υπηρετούσε ως προϊστάμενος ο εκλεγείς αρχιμανδρίτης.

Από χθες το κεντρικό γραφικό της ιστοσελίδας έχει αλλάξει. Ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος δεν υπάρχει πλέον πουθενά και την εικόνα σηκώνει μόνος του ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος.

Κι αυτή είναι η αρχική φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στο γραφικό

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

Η διαγραφή του νέου επισκόπου (εκλεγέντος) από την πρώτη σελίδα της Μητρόπολης Καισαριανής δεν είναι το μοναδικό που έχει συμβεί. Από την Παρασκευή οπότε πραγματοποιήθηκε η επεισοδιακή εκλογή έχουν συμβεί πολλά.

Την ίδια μέρα ο μητροπολίτης Καισαριανής άλλαξε το πρόγραμμα του διαγράφοντας από αυτό την χειροτονία του νέου επισκόπου. Αυτή ήταν προγραμματισμένη να τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Την επόμενη μέρα η Ιερά Σύνοδος απέστειλε εκ νέου και «επι το ορθόν» το επίσημο Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει με αφορμή τις εκλογές. Το κείμενο ήταν ακριβώς το ίδιο. Έλλειπε μόνο μια πρόταση. Αυτή που ενημέρωνε για το πότε θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου επισκόπου Αστερίου.

Μια μέρα μετά, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στον ναό όπου υπηρετούσε ως προϊστάμενος ο εκλεγείς εμφανίστηκε νέος αρχιμανδρίτης ανακοινώνοντας πως θα είναι ο νέος προϊστάμενος. Για τον εκλεγέντα που δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση, ούτε λέξη.

Η κρίση στην Μητρόπολη Καισαριανής ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου όταν κατά την διάρκεια εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέων επισκόπων σε τέσσερις Μητροπόλεις συμπεριλαμβανομένης της Καισαριανής, το εκλεκτορικό Σώμα εξέλεξε έναν εκ των τριών προταθέντων από τον Μητροπολίτη Καισαριανής ο οποίος όμως δεν ήταν αυτός που επιθυμούσε. 

Ο μητροπολίτης Δανιήλ είχε ζητήσει την εκλογή του ιεροκήρυκα και στενού συνεργάτη του, αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Νικολάου. Αντ’ αυτού οι εκλέκτορες πλειοψήφησαν στο πρόσωπο του αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Κοτσίφη, του επίσης στενού συνεργάτη του μητροπολίτη Δανιήλ τον οποίο ο ίδιος είχε τοποθετήσει στο λεγόμενο “τριπρόσωπο” από το οποίο θα προέκυπτε ο ένας.

Πλέον αυτό που περιμένουν αρκετοί στην Εκκλησία είναι τι θα συμβεί με αυτήν την περίπτωση η οποία κάθε μέρα που περνά λαμβάνει διαστάσεις τέτοιες που αγγίζουν την αξιοπρέπεια αλλά και την ιερότητα του θεσμού της Συνόδου των Ιεραρχών η οποία σύμφωνα με τα όσα η ίδια η Εκκλησία κηρύττει λειτουργεί κάτω από την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

Λίγες ώρες μετά το ρεπορτάζ του orthodoxia.info το κεντρικό γραφικό της ιστοσελίδας της Μητροπόλεως Καισαριανής άλλαξε εκ νέου. Ο εψηφισμένος επίσκοπος επανήλθε στη θέση του ενώ στο γραφικό προστέθηκε και ο άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης.


ΠΗΓΗ: orthodoxia.info