Ροή Ειδήσεων

Μαζί με τον Ιγνάτιο ως Αρχιεπίσκοπο θα κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια ο Δαμασκηνός; Δημοπρατήθηκε και ανακαινίζεται το Επισκοπείο στο Μεσολόγγι, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ.

Τον δρόμο της ριζικής ανακαίνισης παίρνει το Επισκοπείο στο Μεσολογγίου, γνωστό στους ντόπιους ως «Δεσποτικό».

Είναι ένα κτίριο που εντάσσεται στον ευρύτερο ιστορικό χώρο της Ιερής Πόλης με κυριότερο όλων τον Κήπο των Ηρώων. Από Ανατολάς γίνεται η αρχή με το Τρικούπειο όπου μετατρέπεται σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, τον πρώην στρατόπεδο Καψάλη, το παλιό νοσοκομείο, τον Κήπο και καταλήγει στο Δεσποτικό.

Η ανακαίνιση και του Επισκοπείου θα λειτουργήσει εξαιρετικά στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου. Είναι μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τον αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Κοσμά με την συνεργασία της Περιφέρειας ώστε να ενταχθεί η παρέμβαση στο ΕΣΠΑ και δη στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την συνεργασία του νέου Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού και της Περιφέρειας και πλέον το υπουργείο Πολιτισμού το δημοπράτησε.

Προβλέπει την «Αποκατάσταση, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, λειτουργικό εκσυγχρονισμό και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου» έχει προϋπολογισμό 1.750.000€ και δημοπρατείται στις 24 Σεπτεμβρίου. Το έργο προβλέπει χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης τα δύο έτη.

Κατά τα φαινόμενα έως το 2026 η εικόνα της ευρύτερης περιοχής θα είναι ριζικά αλλαγμένη προς το καλύτερο λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις.

Η ανακαίνιση και η λειτουργία του ιστορικού Επισκοπείου στο Μεσολόγγι ως κτηρίου ανάδειξης και προβολής της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου, αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού από την αρχή της επισκοπικής του διακονίας.

Η αποκατάσταση, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός και η ανάπλαση του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Επισκοπείου στο Μεσολόγγι θα αναδείξει και θα επαναφέρει στο κάλλος και την λειτουργικότητα που του αναλογεί το κτήριο που φιλοξένησε τους Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αποτελεί σημείο αναφοράς της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου, ενόψει και της επετείου, το έτος 2026, της συμπληρώσεως 200 ετών από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.