Ροή Ειδήσεων

Ημερίδα για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ένταξη του Ιστορικού Κέντρου Χώρας Πάτμου στην Unesco



Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα που η Πάτμος ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, τη διεθνή οργάνωση για τον Πολιτισμό.

Για να τιμηθεί αυτή η σημαντική επέτειος, έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις στο νησί. 

Ήδη από τις 5 του μήνα, φιλοξενείται μια ξεχωριστή έκθεση της Εταιρείας Πατμιακού Πολιτισμού, στην οικία Σταύρακα, με τίτλο «Ελληνικά Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO». 

Η έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια (από το 1999) από την ένταξη του Ιστορικού Κέντρου της Χώρας της Πάτμου, του Σπηλαίου της Αποκάλυψης και της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον κατάλογο της UNESCO.

Επιπλέον, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Σύλλογο «Πατμιακός Πολιτισμός» και την Προμηθέας ΑΜΚΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, θα πραγματοποιηθεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησί από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το 1999, στην αυγή του 21ου αιώνα, η Πάτμος ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την UNESCO, η Πάτμος πληροί τρία βασικά κριτήρια για την αναγνώριση αυτή:

Το πρώτο (κριτήριο 3) αφορά τη συνεχή εξέλιξη του οικισμού της Χώρας από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα, κάτι σπάνιο για την Ελλάδα, και την αδιάλειπτη διατήρηση των χριστιανικών τελετουργιών από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Το δεύτερο (κριτήριο 4) αναφέρεται στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και τη Σπηλιά της Αποκάλυψης, που αποτελούν παραδοσιακά ορθόδοξα κέντρα προσκυνήματος με εξαιρετική αρχιτεκτονική αξία.

Το τρίτο (κριτήριο 6) τονίζει τη σπουδαιότητα της Μονής και της Σπηλιάς, όπου ο Άγιος Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη και το Ευαγγέλιό του, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία στον χώρο.

Η απόφαση της UNESCO αναγνωρίζει ότι η Μονή, το Ιερό Σπήλαιο και η Χώρα της Πάτμου αποτελούν μοναδικά παραδοσιακά ορθόδοξα προσκυνήματα, που έχουν εξελιχθεί συνεχώς από τον 12ο αιώνα, διατηρώντας αδιάλειπτα τις θρησκευτικές τους παραδόσεις και τελετουργίες. Η Πάτμος κατέχει επίσης το χρυσόβουλο του Αλέξιου Α’ Κομνηνού, που είναι μέρος της παγκόσμιας τεκμηριωμένης κληρονομιάς.

Οι εκδηλώσεις και η έκθεση αναδεικνύουν τη διαχρονική πολιτιστική αξία της Πάτμου, εστιάζοντας στη σημασία της τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο.