Ροή Ειδήσεων

Ο Γεν. Διευθυντής της ΕΚΥΟ Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης έσωσε το «Ίδρυμα Μ. Κόκκορη- Αθανάσιος Μαρτίνος» στο Βαρνάβα από την πύρινη λαίλαπα…

 

Το «Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down Μαρία Κόκκορη- Αθανάσιος Μαρτίνος» στο Βαρνάβα Αττικής, θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες δομές στη χώρα, στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της κάλυψης των αναγκών σε μια από τις πιο ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού.

Το Ίδρυμα αυτό κινδύνευσε από την φωτιά που μαστίζει την περιοχή Βαρνάβα και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε ο Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης, Γεν. Διευθυντής της ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος με όλο το προσωπικό και με εθελοντές κατάφεραν να  το σώσουν κυριολεκτικά,να απομακρύνουν την επερχόμενη πύρινη λαίλαπα και να τη  γυρίσουν σε άλλη κατεύθυνση. Όλο το βράδυ με λάστιχα με νερό το οποίο είχε ισχυρή πίεση έβρεχαν όλο τον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος, σε μεγάλη περιμετρική ακτίνα από τα σύνορα του ιδρύματος, δημιουργώντας μία υγρή και υδάτινη ασπίδα προστασίας. Έτσι απομάκρυναν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς 

Στις «Στέγες Αθανάσιος Μαρτίνος 1 + 2» οι οποίες έχουν τεθεί  σε πλήρη λειτουργία από πενταετίας, Φιλοξενούν συνολικά  52 άνδρες και γυναίκες.

Εκτός  από τις νέες στέγες του Βαρνάβα , το ίδρυμα αυτό έχει δυο ακόμη στέγες  στην Γλυφάδα, δύο στο Μαρούσι και μια στη Ραφήνα.

Ψυχή του Ιδρύματος είναι ο διευθυντής του, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος διότι το έργο αυτό είναι το πρώτο εκ του οράματος του Μακαριωτάτου, που ήθελε στην δωρηθείσα περιουσία στην περιοχή του Βαρνάβα να δημιουργηθούν δομές φιλανθρωπίας» είχε πει χαρακτηριστικά  ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης κατά την ημέρα των εγκαινίων, Τρίτη 4 Ιουνίου 2019.

Αυτό λοιπόν το… «όραμα του Αρχιεπισκόπου» το έσωσε από τη φωτιά για να μη γίνει στάχτη ο αεικίνητος και δημιουργικός Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης- ο οποίος παραμένει Αρχιμανδρίτης ενώ ο μέχρι πρότινος υποτακτικός του αλλά και πολλών άλλων αφεντάδων Ιάκωβος Ανδριόπουλος -κατά είκοσι έτη νεώτερος – προήχθη σε Μητροπολίτη Μεξικού! Είναι από τα σημεία των καιρών….! Για άλλους στέλνει τις φωτιές ο Θεός και άλλοι τις σβήνουν!