Ροή Ειδήσεων

Η νεωκόρος στον Άγιο Ιωάννη Τυρνάβου – Αφιερωμένη 21 χρόνια στην εκκλησία της

 

Ποιος δεν έχει θαυμάσει την ηρεμία και την ομορφιά μιας εκκλησίας; Πίσω από αυτήν την εικόνα, υπάρχει ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ο νεωκόρος. Ένας άνθρωπος με μια βαθιά πίστη και μια ιδιαίτερη αποστολή: να φροντίζει για τον ιερό χώρο και να τον κρατά έτοιμο για την προσευχή.

Από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, όπου οι νεωκόροι είχαν έναν ιερό ρόλο στους ναούς των θεών, μέχρι σήμερα, όπου συνεχίζουν να υπηρετούν την Εκκλησία, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της θρησκευτικής παράδοσης.

Ο νεωκόρος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα και τη συντήρηση του ναού. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό των εικόνων, των λειψάνων, των δαπέδων και των παραθύρων. Επίσης, φροντίζει για την καλή λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών και του φωτισμού.

Πριν από κάθε λειτουργία, ετοιμάζει τον Ιερό Βήμα, τοποθετεί τα απαραίτητα σκεύη και βιβλία, και ανάβει τα καντήλια ενώ συμμετέχει ενεργά στις λειτουργίες, βοηθώντας τον ιερέα και τους ψάλτες. Ένας νεωκόρος δεν είναι απλά ένας τεχνικός. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη και αφοσίωση στην εκκλησία. Γι’ αυτό, καλλιεργεί την πνευματική του ζωή μέσα από την προσευχή και τη μελέτη των ιερών κειμένων. Διατηρεί ζωντανή την παράδοση της εκκλησίας, μεταφέροντας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους από γενιά σε γενιά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κα Γεωργία σύμβολο αγάπης με 21 χρόνια προσφορά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Όπως λέει χαρακτηριστικά η προσφορά της στην εκκλησία την κάνει να νιώθει ”ήρεμα, γαλήνια, ήρεμη στην ψυχή μου, χαρούμενη που το κάνω”.

Απέναντι στους πιστούς η κα Γεωργία είναι πάντα με το χαμόγελο και ποτέ δεν λέει όχι σε κανέναν ενώ το μόνο που θέλει είναι μια γεμάτη εκκλησία και ο κόσμος που έρχεται στο ναό να τον σέβεται και να τον προσέχει. Επίσης η νεωκόρος του Αγίου Ιωάννη ψέλνει προσφέροντας όμορφες εικόνες και μελωδίες.