Απίστευτο: Οι δύο ασθενείς που κατάφεραν να νικήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ – Ο τρόπος ζωής που έβαλε φρένο στη νόσο
Πρόσφατο ντοκιμαντέρ του CNN με τίτλο 'The Last Alzheimer's Patient' παρουσιάζει την Cibi και τον Simon, δύο ασθενείς που κατόρθωσαν να αναστρέψουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τους
Ακολουθώντας αυστηρές, αλλά απλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, δύο ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ κατάφεραν να ανακόψουν ή και να αναστρέψουν την εξέλιξή της. Πρόκειται για μια γυναίκα, τη Cici Zerbe, της οποίας τα συμπτώματα ανακόπηκαν, αφού έλαβε μέρος στην κλινική δοκιμή, ακολουθώντας μια φυτική διατροφή (plant-based), τακτική άσκηση, ομαδική υποστήριξη, γιόγκα και διαλογισμό.
Η ίδια ανέφερε ότι νιώθει καλύτερα από ποτέ, από τη στιγμή που υιοθέτησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ειδικότερα ακολουθώντας τη χορτοφαγική διατροφή και την πρακτική του διαλογισμού. Όπως αποκάλυψε στο ντοκιμαντέρ του CNN, ‘The Last Alzheimer’s Patient’ (Ο τελευταίος ασθενής με τη νόσο Αλτσχάιμερ), το αγαπημένο της φαγητό ήταν οι κοτολέτες μοσχαριού, αλλά δεν έχει φάει ούτε μια τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η περίπτωση του 55χρονου Simon Nicholls, που παρουσιάζεται στο ίδιο ντοκιμαντέρ και παίρνει μέρος στην ίδια κλινική μελέτη, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή: όλοι οι βιοδείκτες που προμηνύουν την εμφάνιση της πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ είχαν εξαφανιστεί μέσα σε 14 μήνες.
Παρά το γεγονός ότι φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ο Simon παρουσίασε αυτή την αξιοσημείωτη μεταστροφή των συμπτωμάτων από τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.
Οι αλλαγές που σώζουν το μυαλό
Τον Ιανουάριο του 2023 ο Simon Nicholls έλαβε μέρος σε μια νέα κλινική δοκιμή στο κέντρο του Δρ Richard Isaacson στη Φλόριντα. Η δοκιμή έχει σχεδιαστεί για την αποκάλυψη των γνωστικών παραγόντων κινδύνου και την αντιμετώπισή τους με ένα εξατομικευμένο πλάνο.
Για να χάσει βάρος, ξεκίνησε να λαμβάνει τιρζεπατίδη, ένα από τα νεότερα ενέσιμα φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη διεγείροντας τις ορμόνες που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ταυτόχρονα, ο Nicholls ενθαρρύνθηκε να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, ενσωματώνοντας την προπόνηση ενδυνάμωσης τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε 45 έως 60 λεπτά την ημέρα δραστηριοτήτων όπως το ζωηρό περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδήλατο.
Πλέον απολαμβάνει το πρωινό περπάτημα: «Λατρεύω να πηγαίνω βόλτα κάθε πρωί με την ανατολή του ήλιου για μιάμιση ώρα με ένα podcast. Κάνω 10.000 βήματα ή περισσότερα κάθε μέρα. Είμαι πολύ συνεπής» δήλωσε.
Αντίστοιχα, και το πλάνο διατροφής του έχει αλλάξει, ακολουθώντας κυρίως τη μεσογειακή διατροφή και αποφεύγοντας τα σάκχαρα, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, το αλκοόλ και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
«Μέσα σε αυτές τις εννέα εβδομάδες, είχε χάσει 21 κιλά, περίπου το 80% αυτού του λίπους, και είχε πάρει μυϊκή μάζα, κάτι που ήταν εξαιρετικό», πρόσθεσε ο Δρ Isaacson.
Όταν επαναλήφθηκε η εξέταση αίματος για την εναπόθεση του αμυλοειδούς, η βαθμολογία του είχε πέσει στο 53, από το 70, κάτι που ήταν πρωτοφανές, σύμφωνα με τον Δρα Isaacson.
«Βελτιστοποιήσαμε τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με APOE ε4, καθώς χρειάζονται περισσότερα ωμέγα-3. Προσθέσαμε επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Ωστόσο, δεν θα δίναμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε κανέναν που δεν είχε υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης» εξήγησε ο Δρ Isaacson. Δε λείπουν, όμως, και οι παρεμβάσεις από τον ίδιο τον Nicholls στην καθημερινότητά του, όπως τα κρύα ντους, η σάουνα και η γιόγκα.
Τελικά, τα αποτελέσματα και των τελευταίων εξετάσεων αίματος ήταν εκπληκτικά: το αίμα του 55χρονου δεν ήταν μόνο αρνητικό για αμυλοειδές και tau, αλλά η εξέταση έδειξε ότι το αμυλοειδές του εγκεφάλου του μπορεί να είναι φυσιολογικό, χωρίς διακριτά σημάδια της νόσου.
Ακόμα πιο εντυπωσιακά, οι σαρώσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι ο ιππόκαμπος, το μικροσκοπικό όργανο υπεύθυνο για τη μνήμη, είχε πράγματι αυξηθεί σε όγκο στον εγκέφαλο από τότε που ξεκίνησε η παρέμβαση.
Παρά τα εκπληκτικά αυτά αποτελέσματα, ο δρ. Isaacson παραμένει επιφυλακτικός. Εξάλλου, πρόκειται για ένα άτομο, γεγονός που σημαίνει ότι παρόμοια ευρήματα δεν έχουν επαναληφθεί σε μεγαλύτερο, πιο ελεγχόμενο δείγμα.