Ροή Ειδήσεων

ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ: Ο Τούρκος μεγιστάνας Κοτς, της παρέας Ροκφέλερ, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στήνουν τις μπίζνες στο ελληνικό πέλαγος με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και το δήμαρχο Δυτικής Λέσβου

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  παρέστη το Σάββατο στα εγκαίνια του Μουσείου Κοτς στο Αϊβαλί, μετά από πρόσκληση του Προέδρου  του Ιδρύματος Κοτς κ. Ραχμί Κότς. 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα  με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίον συζήτησαν για το Βόρειο Αιγαίο με έμφαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια στα νησιά το καλοκαίρι προσελκύοντας Έλληνες αλλά και Τούρκους επισκέπτες. 

Ο Περιφερειάρχης το βράδυ της ίδια ημέρας παρακάθισε σε  ιδιωτικό δείπνο που παρέθεσε η οικογένεια του κ. Κότς  παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Νωρίτερα  ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε το Δημαρχείο και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αϊβαλί ενώ στην συνέχεια μετέβη στο Επιμελητήριο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Τον Περιφερειάρχη συνόδευαν  οι Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Αρώνης, Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, Δημήτρης Καλλίας, Μιχαήλ Άνθιμος Δήσσο  και ο Ειδικός Σύμβουλος Γιώργος Σίμος. 

Ο έτερος ''Καππαδόκης'' Τ. Βέρρος, η έναρξη του δρομολογίου Γκιουρέ - Πέτρα και η συνεργασία με το Δήμο Αδραμυτίου....

Με τον Ραχμι Κοτς

Σε Αδραμύτι και Αϊβαλί ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Προσκεκλημένος της οικογένειας Κοτς, στα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος του Ραχμί Κοτς, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη το διάστημα 10-11 Μαΐου στα απέναντι τουρκικά παράλια πραγματοποιώντας παράλληλα επαφές με φορείς και προσωπικότητες του Αϊβαλί και του Αδραμυτίου. 

Αποκορύφωμα της επίσκεψης του Δημάρχου στην Τουρκία ήταν η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και η είδηση που δικαιώνει τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής για την επαναλειτουργία της Πύλης Εισόδου της Πέτρας, με τη έναρξη, πολύ σύντομα, του δρομολογίου Γκιουρέ-Πέτρα. 

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ζαχαρώ Ιωακείμ πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο Αδραμύτι με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αδραμυτίου Μεχμέτ Ερτάς. 

Στην συνάντηση από πλευράς Δήμου Αδραμυτίου συμμετείχαν ακόμη οι Τσαβίτ Τσελεμπί, Αντιδήμαρχος Αδραμυτίου, Τσοσκούν Τασκίν, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αδραμυτίου και Μουχαρέμ Ντεγέρ, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αδραμυτίου.

Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να ξεκινήσει  ξανά η επίσημη συνεργασία των δύο Δήμων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδελφοποίησης με τον Δήμο Αδραμυτίου που είχε σταματήσει εξαιτίας της διακοπής επικοινωνίας λόγω της πανδημίας. 

Η συνεργασία θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προβολής του Πολιτισμού στην Λέσβο σε συνεργασία με τον Δήμο Αδραμυτίου. 

Ο κ. Βέρρος μάλιστα προσκάλεσε και επίσημα τον Δήμαρχο του Αδραμυτίου να επισκεφτεί την Λέσβο και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και ενημερώθηκε από τον κ. Ερτάς για την έναρξη που σύντομα του δρομολογίου Γκιουρέ-Πέτρας. 

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Το Σάββατο 11 Μαΐου η αποστολή του Δήμου Δυτικής Λέσβου με επικεφαλής το Δήμαρχο, παραβρέθηκε μετά από επίσημη πρόσκληση στα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Ιδρύματος του Ραχμί Κοτς. 

Στην τελετή συμμετείχαν εκτός από πολύ σημαντικούς Τούρκους επιχειρηματίες και ανθρώπους του πολιτισμού και των τεχνών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο επιχειρηματίας και Πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου της Φενερμπαχτσέ κ. Αλί Κοτς τον οποίο ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προσκάλεσε στην Λέσβο και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου κατά την διάρκεια της σύντομης συνάντησής του στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής. 

Στο διάστημα της επίσκεψης του Δημάρχου στη γείτονα χώρα, πραγματοποιήθηκαν κι άλλες επαφές με φορείς, προσωπικότητες και επιχειρηματίες του Αϊβαλί και του Αδραμυτίου με ξεχωριστής σημασίας, την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Με τον Δήμαρχο Αδραμυτίου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ευχαριστεί θερμά τους φίλους Δημάρχους Αϊβαλιού κ. Μεσούντ Εργκίν και Αδραμυτίου κ. Μεχμέτ Ερτάς για την φιλοξενία και για την καθοριστική συμβολή του στη συνεργασία με την τουρκική πλευρά για πολλά χρόνια των Τούρκων επιχειρηματιών και φίλων κ.κ. Λεβέντ Μπουσκίρ και Μπουρά Ντικιλτάς. 

Ο Τούρκος μεγιστάνας Ραχμί Κοτς και η οικογένεια του επισκέπτονται συχνά τη Μυτιλήνη και το σπίτι τους στο Πέραμα της Γέρας. Ένα παλιό ελαιοτριβείο που αγόρασαν, ανακαίνισαν και μετέτρεψαν σε πραγματικό στολίδι για την περιοχή.

Ο πανίσχυρος οικονομικά τουρκικός πολυεθνικός κολοσσός Koc Group -που στα τουρκικά σημαίνει κριάρι- με περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους, συμμετέχει και στη Μυτιλήνη στη διαχείριση του λιμένα Λέσβου.

Ο Ράχμι Κοτς, μοναχογιός του Βεχμπί Κοτς, που ίδρυσε την επιχειρηματική αυτή δυναστεία, θεωρείται σήμερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με κύκλο εργασιών δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ένας παρά την ηλικία του επιχειρηματίας διεθνούς κύρους.


Στενός φίλος της Ρωμέϊκης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και προσωπικά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο πολιτικά «κοσμικός και κοσμοπολίτης» Ράχμι Κοτς υπήρξε ενεργός υπέρμαχος της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ως Πρόεδρος προ ετών του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας, αφιέρωσε αρκετό χρόνο επιδιώκοντας να αναθερμάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη μέθοδο της οικονομικής συνεργασίας. Ενδεικτικό της προσπάθειας που κατέβαλε στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι ότι οι οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών έφθασαν τα 900 εκατ. δολάρια από 300 εκατ. δολάρια που ήταν πριν.

Σήμερα ο Ράχμι Κοτς συμμετέχει ακόμα στα διοικητικά συμβούλια ορισμένων από τις πλέον σημαντικές εταιρείες στον κόσμο, γεγονός που τον καθιστά έναν πολύ ισχυρό οικονομικό παράγοντα σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rolls Royce, της JP Morgan, αλλά και της κρατικής τράπεζας του Κουβέιτ, ενώ είναι μέλος και της οργανωτικής επιτροπής της Λέσχης Bilderberg.

Κατέχει θέση επίτιμου προέδρου στον όμιλο, ενώ τα ηνία της αυτοκρατορίας έχουν αναλάβει δυο από τους τρεις γιούς του, οι οποίοι σπούδασαν σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο πρώτος τη τάξει στο τιμόνι της τουρκικής δυναστείας, ο 52χρονος Μουσταφά Κοτς με προσωπική περιουσία περί το 1,5 δισεκατομμύρια δολλάρια, ο μεγαλύτερος γιος του Ραχμί, που αποφοίτησε το 1984 από το αμερικανικό πανεπιστήμιο του George Washington πέθανε ξαφνικά πριν οκτώ χρόνια, γεγονός που στοίχισε απερίγραπτα λένε στον Τούρκο μεγιστάνα.