Ροή Ειδήσεων

Ποιοί διαχειρίζονται τις εισφορές και τον λογαριασμό της Μονής Αββακούμ;

 

Σε εξέλιξη οι βρίσκονται οι έρευνες Αστυνομίας και Εκκλησίας της Κύπρου για την πολύκροτη υπόθεση της Ιεράς Μονής Αββακούμ.

Μιλώντας στην εκπομπή ''Alpha Καλημέρα'' ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα μελετήσει όλο αυτό το υλικό και θα καταλήξει σε πόρισμα, θα το στείλει στο εξαμελές Συνοδικό δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει αν θα επιβάλει ποινή και τι ποινή θα επιβάλει

Ο κ. Βικέτος υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να καλέσουν κάποιους από τα 20 ονόματα που έδωσε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ως μάρτυρες υπεράσπισης, ώστε να είναι περισσότερο κατοχυρωμένοι ως προς το τελικό αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουν.

Σχετικά με την περιουσία που φέρεται να έχει στην κατοχή της η Μονή, ο κ. Βικέτος εξηγεί ότι οποιαδήποτε περιουσία και εάν δόθηκε στη Μονή, αποτελούν περιουσία της Μονής. «Δεν μπορεί να τα καρπούνται οι μοναχοί, ανήκουν στην Μονή», επισημαίνει.

Ερωτηθείς ποιος διαχειρίζεται τον λογαριασμό της Μονής, απαντά ότι τον διαχειρίζονται οι δύο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος και Πορφύριος.

«Δεν μπορούσε να εκδοθεί μια επιταγή και να είναι έγκυρη αν δεν είχε τις υπογραφές και των δύο».

Απαντώντας σε ερώτηση τι χρειάζεται μια Μονή τα περιουσιακά στοιχεία, λέει ότι τα χρειάζεται για να κάνει έργο και για να καλύπτονται οι ανάγκες των μοναχών. Διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο μισθοδοτούνταν οι μοναχοί.

Σε σχέση με τα «θαύματα» της Μονής, η Εκκλησία είναι αυτή που θα δικάσει, ενώ η Αστυνομία μπορεί να εξετάσει τα θέματα παραπλάνησης πιστών.

«Η Εκκλησία δεν τα έβλεπε; Αφού υπήρχαν στο διαδίκτυο χρόνια τώρα».

Ο κ. Βικέτος ο οποίος ασχολείται χρόνια με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, αναφέρει ότι δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν παρόμοια υπόθεση που να αφορούσε Μονή και απαντώντας σε ερώτηση αν έπρεπε να βγει στο φώς, λέει:

«Θα μπορούσε να είχε γίνει ένας διαφορετικός χειρισμός, όχι για να μην τιμωρηθούν οι Αρχιμανδρίτες και όποια άλλα μέλη της αδελφότητας εφόσον αποδειχθεί ότι βαρύνονται, αλλά για να προστατευτεί το κύρος της Εκκλησίας της Κύπρου και να μην υπάρχει ο διασυρμός. Από την άλλη υπάρχει ευθύνη του ιδίου του Επισκόπου για τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα (13/5) κατέθεσαν ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος και ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, ενώ η διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής συνεχίστηκε την Τρίτη (14/5) στις 09:30 με τις καταθέσεις των μοναχών Τιμόθεου και Ησαΐα και στις 17:00 το απόγευμα με την κατάθεση του ιερομόναχου Αββακούμ.