Ροή Ειδήσεων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η «ανώμαλη» παλινδρόμηση-μετακίνηση προς τα επάνω του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Είναι συχνή πάθηση και υπολογίζεται πως 4 στους 10 Έλληνες πάσχουν. Από αυτούς μόλις 1 στους 10 γνωρίζουν ότι έχουν παλινδρομική νόσο και μόνο 5 στους 10 απευθύνονται στο γιατρό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη νόσο, ώστε να την αντιμετωπίζουμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας καθώς και να προφυλασσόμαστε από τις επιπλοκές της καθώς είναι χρόνια νόσος, με εξάρσεις και υφέσεις.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι κάψιμο στο στήθος, όξινη αναγούλα, πόνος, δυσκολία στην κάθοδο της τροφής.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να υπάρχει και όταν έχουμε πικρίλα στο στόμα, μεγάλη ποσότητα σάλιου, τερηδόνα, κόμπο στο λαιμό, βήχα, εμμένουσα και υποτροπιάζουσα φαρυγγίτιδα, ακόμα και βρογχικό άσθμα.

Τα συμπτώματα, διαρκούν λεπτά έως και ώρες, εμφανίζονται ή χειροτερεύουν μετά το φαγητό, όταν ξαπλώνουμε ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου. Συχνές είναι η περιπτώσεις που μπορούν να μας αφυπνίσουν, προκαλώντας αίσθημα πνιγμού και επικείμενου θανάτου.

Παράγοντες και αιτίες εμφάνισης της νόσου

Τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ουσιαστικά άγνωστα. Συνήθως υπάρχει διαταραχή στον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα-αυτός είναι ο μυς που αντιστοιχεί στην ένωση οισοφάγου με στομάχι και λειτουργεί σαν βαλβίδα, ανοίγοντας την ώρα που κατεβαίνει η τροφή.

Υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν για την γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο, όπως η ηλικία άνω των 45ετών, η ύπαρξη διαφραγματοκήλης, η παχυσαρκία, διάφορες παθήσεις κ.α Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται συχνότατα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης υπάρχουν φάρμακα ακόμα και τροφές που δρουν χημικά πάνω στον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα και προκαλούν παλινδρόμηση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διαταράσσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας. Κάνει τον ύπνο μας ανήσυχο, έχουμε κόπωση, αποδίδουμε λιγότερο στην εργασία μας, καταστρέφει την διάθεση μας να κοινωνικοποιηθούμε καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα. Όμως έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μπορεί να οδηγήσει σε οισοφαγίτιδα, που προκαλεί πληγές και έλκη στον οισοφάγο καθώς και στενώσεις σε αυτόν, εμποδίζοντας την κάθοδο της τροφής και την σίτισή μας. Μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία. Το σοβαρότερο όλων μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη βλάβη (οισοφάγος Barrett), που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου.

Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου

Είναι εμφανής η αναγκαιότητα να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τη νόσο και να την αντιμετωπίζουμε.

Βασικό όπλο στη αναγνώριση και παρακολούθηση της νόσου είναι η γαστροσκόπηση. Με αυτή μπορούμε να διαπιστώσουμε ανατομικές διαταραχές της γαστροοισοφαγικής ένωσης και επιπλοκές της νόσου. Επίσης μπορούμε να παρακολουθήσουμε, περιοδικά, την εξέλιξη της νόσου και της θεραπείας της. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που νιώθουμε και αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον οισοφάγο.

Κυρίαρχο όπλο στην αντιμετώπιση της νόσου είναι τα φάρμακα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή ακόμα και σε μακροχρόνια χορήγηση. Όμως πρέπει πάντα να λαμβάνονται μετά από σύσταση και συμφώνα πάντα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου μας.

Στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής νόσου έχει ρόλο και η χειρουργική αποκατάσταση της ένωσης οισοφάγου με στομάχι. Αυτού του τύπου οι επεμβάσεις γίνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά από ειδικό εργαστηριακό έλεγχο.

Εξαιρετικά σημαντικά στη αντιμετώπιση της νόσου είναι και τα απλά καθημερινά πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε:

Τα στενά ρούχα και τις σφικτές ζώνες ή τους κηλεπιδέσμους.
Τη μεταφορά και ανύψωση βαρέων αντικειμένων
Τις επικύψεις
Τη δυσκοιλιότητα
Το κάπνισμα
Την κατάκλιση μετά το γεύμα. Ιδιαίτερα να αποφύγουμε τη λήψη γεύματος τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη βραδινή κατάκλιση.
Ορισμένες τροφές, όπως: λιπαρά γεύματα, τηγανητά, χυμοί φρούτων (πορτοκάλι, κίτρο, ντομάτα), μπαχαρικά, σιροπιαστά γλυκά, σοκολάτες, καφές, αλκοολούχα ποτά.

Τι να προτιμούμε:

Όταν ξαπλώνουμε να έχουμε ανασηκωμένο το κεφάλι του κρεβατιού μας κατά 10-20εκ. με κύβους (το μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι δεν βοηθά)
Να τρώμε τα γεύματά μας τουλάχιστον 3 ώρες πριν από κάθε κατάκλιση.
Να συνηθίσουμε σε μικρά και ελαφριά γεύματα.
Να τρώμε αργά, να πίνουμε ήρεμα και να αποφεύγουμε συζητήσεις στη διάρκεια των γευμάτων, για να μειώνεται η συσσώρευση αέρα στο στομάχι.
Μετά τα γεύματα να κάνουμε χρήση μαστίχας με σκοπό τη διέγερση και την κατάποση