Ροή Ειδήσεων

Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στην χολή (χολόλιθοι) είναι επί της ουσίας υπολείμματα πεπτικών υγρών που σκληραίνουν και μπορεί να πάρουν την μορφή μικρών ογκιδίων στην χοληδόχο κύστη σας. Πρόκειται για ένα μικρό, σε σχήμα αχλαδιού όργανο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από το συκώτι σας. Η χοληδόχος κύστη περιέχει το πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και η οποία απελευθερώνεται στο λεπτό σας έντερο.

Οι πέτρες στην χολή (χολολιθίαση) ποικίλουν σε μέγεθος. Μπορεί να είναι όσο ένας κόκκος άμμου και να φτάσουν να είναι μεγαλύτερες και μία ρώγα σταφυλιού. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν απλά μία πέτρα, ενώ άλλοι αναπτύσσουν πολλές πέτρες στη χολή ταυτόχρονα.

20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα. Εάν όμως αυτά παρουσιασθούν (συμπτώματα παρουσιάζουν μόνο 10% των ατόμων με χολολίθους) τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με χολοκυστεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της κύστης.

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται στο πίσω μέρος του ήπατος, λίγο πιο πάνω από πάγκρεας. Σε αυτήν αποθηκεύεται το υγρό που είναι γνωστό ως χολή, η οποία παράγεται από το συκώτι. Ρόλος της είναι να διασπά τα λιπαρά από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Κατά την πέψη των τροφών, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται και αρχίζει να απελευθερώνει χολή στο λεπτό έντερο. Όταν καταναλώνει κανείς ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, η χοληδόχος κύστη παρέχει ικανοποιητική ροή χολής, ώστε να αποφεύγονται επιπλοκές, όπως η διάρροια.

Η συνηθέστερη πάθηση που πλήττει την χοληδόχο κύστη είναι η χολολιθίαση ή πιο απλά ο σχηματισμός λίθων, οι γνωστές “πέτρες στη χολή” που οφείλεται στην αύξηση των συστατικών που συνιστούν την χολή (π.χ. χοληστερόλη, ηλεκτρολύτες, κτλ).

Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς για να προλάβει τις πέτρες στη χολή;

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή. Θα πρέπει να αποφύγετε τελείως τις εξαντλητικές δίαιτες ή δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων (λιγότερες από 800 θερμίδες ημερησίως).

Αναζητήστε καλές πηγές φυτικών ινών, συνδυάστε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας ξηρούς καρπούς, μαγειρεμένα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και πίτουρο, για παράδειγμα – και αποφύγετε να τρώτε πάρα πολύ λίπος.

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης της χολής σε υγρή μορφή. Ωστόσο, μην κόβετε τα λίπη απότομα ή μην τα εξαλείφετε εντελώς.

Ενυδάτωση

Εντάξτε στην διατροφή σας χυμούς, λαχανικών, εσπεριδοειδών και πολύ νερό! Πρέπει να αποφεύγετε την αφυδάτωση με κάθε τρόπο. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ελαιολάδου (περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα) μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων. Ένα συστατικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο φαίνεται να βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στη χοληδόχο κύστη.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης πετρών στη χολή είναι σχετικά χαμηλή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλή.

Και η λεκιθίνη όμως, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Την βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα όπως σόγια, πλιγούρι βρώμης, αυγά, γάλα, φιστίκια, λάχανο και σοκολάτα.

Απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία επίσης έχει συνδεθεί με την χολολιθίαση, γιατί οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή πετρών στη χολή. Όμως, η γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι η σωστή λύση, θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα με τον γιατρό σας για την σταδιακή απώλεια του βάρους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσετε προβλήματα στον οργανισμό σας.

Άσκηση

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων, ενώ παράλληλα η γυμναστική σας βοηθάει γενικότερα στην καλή υγεία του σώματος. Συνήθως συστήνεται 30 λεπτά άσκησης ημερησίως, και πάλι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ειδικό για να μην το παρακάνετε!

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να φτιάξετε μαζί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Η υπερβολική χρήση ενός στοιχείου μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). 

Ο γιατρός, μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας, σε περίπτωση που ο σχηματισμός πετρών είναι πολύ συχνός. Μόλις αφαιρεθεί, η χολή ρέει κατευθείαν από το συκώτι σας στο λεπτό έντερο, αντί να αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη. Δεν χρειάζεστε την χοληδόχο κύστη για να επιβιώσετε και η αφαίρεσή της δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να αφομοιώσετε τις τροφές, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάρροια, η οποία είναι συνήθως παροδική.

Φάρμακα για τη διάλυση χολολίθων. 

Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στη διάλυση των πετρών. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια θεραπείας. Μερικές φορές, μάλιστα, τα φάρμακα δεν λειτουργούν. Πρόκειται για μία επιλογή που δεν ακολουθείται συχνά και που προορίζεται μόνο για άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.