Ροή Ειδήσεων

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικροτεί την δίωξη των ομολογητών Ορθοδόξων Ιεραρχών της Ουκρανίας

Την 15η Οκτωβρίου 2023, μετά τη Θ. Λειτουργία που έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αποστόλου Ανδρέου και Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου της Μαδρίτης, ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος είπε στους κληρικούς της Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι θεωρεί την ποινική δίωξη των Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας δίκαιη και δικαιολογημένη [1].

Η είδηση αποκαλύφθηκε από την «Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων» (ΕΟΔ) έπειτα από αναφορά πηγής της Μητρόπολης.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Βαρθολομαίου, τα δημοσιεύματα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με το άδικο των διώξεων του Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ, Παύλου, του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν, του Μητροπολίτη Τσερκάσι, Θεοδοσίου, και του Μητροπολίτη Μπάντσεν, Λογγίνου, δεν έχουν καμία βάση.

Ο επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πεπεισμένος ότι όλοι τους έχουν παραβιάσει την ουκρανική νομοθεσία και ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Στο περιθώριο της επίσκεψης στην Μαδρίτη

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεώς του στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας (14-18 Οκτωβρίου), ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Ι. Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αποστόλου Ανδρέου και Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου της Μαδρίτης, συμπροσευχομένου του «Αποστολικού» Νούντσιου του Βατικανού στην Ισπανία [2].

Αμέσως μετά, συναντήθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα με τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως δίνοντάς τους «πατρικές συμβουλές και παραινέσεις» [sic], όπου κατά πάσα πιθανότητα προέβη στις σκανδαλώδεις δηλώσεις κατά των ομολογητών μαρτύρων Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Κατά το υπόλοιπο της παραμονής του στη Μαδρίτη, ως σύγχρονος αποδομητής της Ορθοδοξίας, ο κ. Βαρθολομαίος [3]:

– Συμμετείχε σε κοινή προσευχή με τον καρδινάλιο José Cobo στον παπικό καθεδρικό ναό της Santa María la Real de la Almudena

– Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ θεολογίας του ποντιφικού πανεπιστημίου της Salamanca και

– Επισκέφθηκε την Ισπανική παπική επισκοπική συνέλευση, όπου συναντήθηκε με τα μέλη της, ενώ έτυχε θερμής υποδοχής από τον καρδινάλιο Carlos Osoro Sierra.

[1] https://spzh.news/gr

[2] https://ec-patr.org

[3] https://katanixi.gr