Ροή Ειδήσεων

Τρίβει τα χέρια του ο επίσκοπος Tikhon (Georgy) Shevkunov, προσωπικός εξομολόγος και «πνευματικός οδηγός» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μόσχας Κύριλλος εκτόπισε τον μητροπολίτη Κλίν Λεωνίδα. Δεν ξέρουν όμως με ποιόν έμπλεξαν!!!

Πρός τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 δημοσιεύσαμε πληροφορίες από το άρθρο του Αλέξανδρου Κιριλένκο (Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας) για τον ρώσο μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα, Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής, της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο αρθρογράφος γνωστοποιούσε ότι με διάταγμα του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, απολύθηκε από τη θέση του πρύτανη της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μόσχας και …προφήτευε:

«Πιθανότατα, στην επικείμενη συνεδρίαση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο αποπεμφθείς Λεωνίδας (Γκορμπατσόφ) θα απομακρυνθεί από τη θέση του έξαρχου. Γιατί; Δεν πρόκειται για αποτυχίες στο έργο ή για τυχόν παραβάσεις. Πρόκειται για τη φιλία του Λεωνίδα (Γκορμπατσόφ) με τον νεκρό Γιεβγκένι Πριγκόζιν και, ενδεχομένως, ακόμη και για τις προσπάθειές του να καταλάβει τον πατριαρχικό θρόνο».

Και ο Αλέξανδρος Κιριλένκο είπε, ακόμη, και τα εξής διαφωτιστικά:

«Κατά έναν «περίεργο» τρόπο, η ανάπτυξη των δομών της εξαρχίας στην Αφρική συνέπεσε με τη χωροθέτηση των στρατιωτικών βάσεων της οργάνωσης Βάγκνερ του Πριγκόζιν στην αφρικανική ήπειρο. Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν τον Λεωνίδα (Γκορμπατσόφ) «Πριγκόζιν με ράσα», λέγοντας ότι «ο Λεονίντ άρχισε να αντιγράφει όχι μόνο τη ρητορική του εταίρου του για την ανάπτυξη της Αφρικής, αλλά και τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες του». 

Κατά τη διάρκεια της ανεξήγητης ανταρσίας του Πριγκόζιν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Λεωνίδας (Γκορμπατσόφ) δεν καταδίκασε άμεσα τις ενέργειες του εταίρου του. Αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τη θέση του Πατριάρχη Κύριλλου, ο οποίος ζήτησε ενότητα γύρω από τις «νόμιμες αρχές» – δηλαδή τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν».

Metropolitan Leonid (secular name Leonid Eduardovich Gorbachov, Russian: Леонид Эдуардович Горбачёв; born 26 October 1968, Stavropol) is a bishop of the Russian Orthodox Church. He holds the title "Metropolitan of Klin, Patriarchal Exarch of Africa".

Πράγματι ο Κλίν Λεωνίδας καθαιρέθηκε από την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας από Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής. Στη θέση του η Σύνοδος όρισε τον Επίσκοπο Ζαράϊσκ Κωνσταντίνο.

Δε νομίζω ότι είναι εύκολο να πει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στα …άδυτα της Ρωσικής Εκκλησίας.

Αποπέμφθηκε …μετ’ επαίνων – και χωρίς εξήγηση – ο πρ. Βολοκολάμσκ (νυν Βουδαπέστης) Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας. Τώρα …καθαιρέθηκε ο Κλιν Λεωνίδας και από τον Ναό που διακονούσε και από την Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής.  Να δούμε ποιός έχει σειρά…

Ποιός είναι ο «προσωπικός εξομολογητής» του Πούτιν, Μητροπολίτης Τίχων; 

Ο Μητροπολίτης Τίχων είχε από καιρό στενή σχέση με τον Ρώσο δεσπότη Βλαντιμίρ Πούτιν.

Γεννημένος ως Georgiy Alexandrovich Shevkunov, ο 64χρονος έγινε γνωστός μετά την παρουσίασή του στον πρόεδρο τη δεκαετία του 1990.

Το ζευγάρι συγκέντρωσε ο Σεργκέι Πουγκάτσεφ, Ρώσος επενδυτής και πρώην μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν.

Από τότε η επιρροή του έχει αυξηθεί, με τον κληρικό να εμφανίζεται συχνά να συνοδεύει τον Ρώσο πρωθυπουργό σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Έλαβε τους μοναστικούς όρκους του το 1991, λαμβάνοντας το όνομα Tikhon από τον Πατριάρχη της Μόσχας Tikhon, πρώην επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ενώ κανένα από τα δύο ζευγάρια δεν έχει σχολιάσει δημόσια τη φύση της σχέσης τους, ο επίσκοπος θεωρείται ότι είναι ο πνευματικός του σύμβουλος.

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση τους, είπε κάποτε: «Μπορείς να πιστέψεις αυτές τις φήμες αν θέλεις, αλλά σίγουρα δεν διαδίδονται από εμένα».

Σκληρός συντηρητικός, ο επίσκοπος έχει εκφράσει προηγουμένως υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας και έχει χαρακτηρίσει τους Καθολικούς ως «ούτε καν Χριστιανούς» όταν ρωτήθηκε για τη διάσπαση μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Νέος Μητροπολίτης Κριμαίας 

Στην αντικατάσταση του Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λαζάρου, προχώρησε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας που συνεδρίαζε τις ημέρες αυτές στην Μόσχα.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Λάζαρος με επίστολή του, ζήτησε να εφυσηχάσει μετά από 43 χρόνια αρχιερατείας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του κ. Λαζάρου, διόρισε νέο Μητροπολίτη Κριμαίας τον μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Πσκοφ κ. Τύχωνα.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδο διόρισε στη θέση του Μητροπολίτη Πσκοφ, τον μέχρι πρότινος Επίσκοπο Γιούριεφ Αρσένιο, βοηθό Επίσκοπο στην Επαρχία Νοβγκορόντ.