Μήνυμα Μητροπολίτη Ευσεβίου για την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την επέτειο της ναυμαχίας της Σάμου
Μήνυμα για την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την 199η επέτειο της ναυμαχίας της Σάμου απευθύνει ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.
Το μήνυμα σχετικά με την διπλή, θρησκευτική και εθνική εορτή και πανήγυρη του νησιού αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
“Αγαπητά μου παιδιά,
Φέτος, για μια ακόμη χρονιά εορτάζουμε και τιμούμε την δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και μαζί την απόκρουση της οθωμανικής επιβουλής εναντίον του νησιού μας, τον Αύγουστο του 1824. Η επιγραφή ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ ΤΗ ΕΚΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824 απετέλεσε την εμβληματική απόδοση τόύ γεγονότος και χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες στιγμές της Σαμιακής Ιστορίας.
Τα μηνύματα της εύσημης ημέρας αυτής, αν αναλυθούν, περικλείουν όλα εκείνα που προσδιορίζονται ως «ελληνορθόδοξο ήθος» των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης της Σάμου. Περιλαμβάνουν τις αρετές της φιλοπατρίας, της αγωνιστικότητας, της πίστης, της εθελοθυσίας, του αλτρουισμού, της διάθεσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, του πατριωτισμού, της κοινωνικής και εθνικής υπευθυνότητας, της συλλογικότητας. Και ενσωματώνουν επίσης την αδάμαστη βούληση για απελευθέρωση και αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και της θρησκευτικής ελευθερίας, για μαχητικότητα και εθελοθυσία, για υπέρβαση του «εγώ» και εγκόλπωση του «εμείς», όπως τα διδάχθηκαν και τα υλοποίησαν οι αγωνιστές του 1824 στα πλαίσια της εκκλησιαστικής εμπειρίας και του εθνικού φρονηματισμού τους. Και βέβαια όλα αυτά είχαν διαμορφωθεί αιώνες πριν τα πραγματοποιήσουν οι Έλληνες στην κοινοτική και ενοριακή ζωή των υποδούλων Ελλήνων, μέσα στην καθημερινότητά τους και στην εκκλησιαστική ζωή και πράξη, αλλά και διά της προσπάθειάς τους να διατηρήσουν την εθνική, πολιτισμική και θρησκευτική τους ταυτότητα απέναντι σε επικυρίαρχο που σχεδίαζε συστηματικά την αλλοτρίωση και την αφομοίωσή τους.
Στην διαδικασία αυτή, πριν τους αγωνιστές του Αυγούστου 1824, είχαν θητεύσει οι νεομάρτυρες και οι εθνομάρτυρες, αλλά και οι λαικοί ιεροκήρυκες, ακόμη και οι έμποροι και οι καπεταναίοι, που είχαν εξασφαλίσει την απαραίτητη υλική βάση για τον αγώνα που ερχόταν. Είχαν θητεύσει οι κληρικοί και οι δάσκαλοι, που συχνά μέχρις αυτοθυσίας πάσχιζαν ώστε οι υπόδουλοι να μην λησμονήσουν την ιστορία, την θρησκεία και την καταγωγή τους, να μην χάσουν την ιδιοπροσωπία τους. Είχε συμβάλει και είχε μαθητεύσει σε αυτήν όλος ο λαός, όλοι οι απλοί άνθρωποι που αποτέλεσαν τον κύριο κορμό του αγωνιζόμενου έθνους, κρατώντας με θυσίες τις παραδόσεις και την πίστη τους, επαναλαμβάνοντας την ιστορία και διατηρώντας τη γλώσσα τους. Και έτσι εξασφαλίστηκε η αρετή που στήριξε την τόλμη, ώστε το επαναστατικό εγχείρημα να οδηγηθεί στην επιτυχία.
Αγαπητοί μου,
Με την ευκαιρία της σημερινής διπλής, θρησκευτικής και εθνικής εορτής και πανηγύρεως καλούμαστε να δούμε κριτικά και με προβολή στο μέλλον, ότι ανοίγεται μπροστά μας ο δρόμος της αρετής και του καθήκοντος, που μπορεί να στερεωθεί στην μίμηση του υποδείγματος ζωής και δράσης των προγόνων μας, και στην προσαρμογή των μηνυμάτων του αγώνα τους στη σημερινή περίσταση, μετά τις τόσες κρίσεις, υλικές, πρωτίστως δε πνευματικές και ηθικές, τις οποίες πέρασε και συνεχίζει να περνάει ο λαός μας.
Μόνο έτσι, μόνο αν διδαχθούμε από το παρελθόν και προβάλουμε τα διδάγματά του στο παρόν και το μέλλον, η σημερινή μεγάλη διφυής εορτή μας θα έχει σκοπό, νόημα και περιεχόμενο. Κι έτσι, θα είναι ωφέλιμη για το λαό μας, αφού θα διασαλπίζει την ανάγκη επανόδου στις παραδοσιακές αξίες και αρετές, στην πίστη στον Άγιο Θεό και στην συμμόρφωση προς τον λόγο Του και στην αγάπη προς την πατρίδα. Με μια λέξη, στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, που μπορεί να ταλαιπωρείται, ενίοτε και να συκοφαντείται, που όμως παραμένει άσβεστη πάντοτε στις καρδιές του πιστού λαού του Θεού, στο νού και την καρδιά των Σαμίων, όπου γης, που εξακολουθούν, ακόμη και από τα πέρατα της γης, να διατηρούν φλεγόμενη φιλοπατρία και άσβεστα τα ήθη και τα έθιμά μας, στις οικογένειές τους.
Χρόνια Πολλά
Με πατρική αγάπη
Ο Επισκοπός σας
† Ο ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ“