Ο Βαρθολομαίος τέλεσε τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου δημοτικού θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου»
«Η εποχή μας δεν είναι εποχή του πνεύματος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια και ευχήθηκε να γίνει «πραγματικό εργαστήριο ήθους και πολιτισμού».
«Εύχομαι να αγκαλιάσετε αυτόν τον νέο χώρο πολιτισμού που κοσμεί την ωραία πόλη του Βόλου και να το αναδείξετε σε εργαστήριο ήθους και πολιτισμού, χωρίς να λησμονείτε το ευαγγελικό ήθος», η ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος τέλεσε χθες το βράδυ, τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, «Βαγγέλης Παπαθανασίου».
Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε την ειλικρινή χαρά του για την τέλεση των εγκαινίων ενός έργου πολιτισμού που συντείνει όπως χαρακτηριστικά είπε στην καλλιέργεια του ήθους και στην εξύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού.
Κατά την ομιλία του επαίνεσε τη δημοτική αρχή Βόλου, τονίζοντας ότι «η πράξη σας είναι αξιομίμητη» και συνεχάρη όλους όσοι συντέλεσαν στην αποπεράτωση του έργου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε δε, στην επιλογή του ονόματος του καταξιωμένου σε παγκόσμιο επίπεδο μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου για την ονοματοδοσία του θεάτρου. «Δείχνει την ευαισθησία της παρούσας δημοτικής αρχής για τους πνευματικούς ανθρώπους και το έργο τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής. «Ατυχώς η εποχής μας κάθε άλλο παρά εποχή του πνεύματος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο άκρατος καταναλωτισμός, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η εξάντληση των φυσικών πόρων, η εναγώνια αναζήτηση των υλικών και αισθητικών απολαύσεων, η εύπεπτη διασκέδαση, η περιπλάνηση στους δαιδαλώδεις και συχνά σκοτεινούς διαύλους του διαδικτύου, όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου που κινδυνεύει να απωλέσει τον προσανατολισμό του και να στραφεί σε ύδατα υφαλώδη», είπε και κάλεσε σε προβληματισμό και επανατοποθέτηση του κόσμου και σε αναζήτηση νέου ήθους.
Συνδέοντας το παραπάνω με το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι «το σωστό θέατρο ποιεί ήθος» και ότι ηθοποιός σημαίνει ακριβώς αυτό, στην ελληνική γλώσσα, ο ποιών το ήθος. «Το ήθος του θεάτρου μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στα σπουδαία», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία χωρίς να παραγνωρίζει την πολιτιστική, παιδαγωγική και ηθική αξία του θεάτρου προτείνει στον σύγχρονο άνθρωπο να ζήσει το ευαγγελικό ήθος ως κατάσταση και τρόπο ύπαρξης. Το ήθος για το οποίο μιλά η Ορθόδοξη Εκκλησία ουδόλως ταυτίζεται με την κοσμική ηθική, πολύ δε λιγότερο με τον ηθικισμό. Να αγκαλιάσετε τον νέο χώρο πολιτισμού που κοσμεί την ωραία πόλη, να αναδείξετε εργαστήριο ήθους και πολιτισμού, χωρίς να λησμονείτε το ευαγγελικό ήθος», τόνισε.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος εξέφρασε εκ μέρους όλης της πόλης την αγάπη και τον σεβασμό για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το πρόσωπο του κ. Βαρθολομαίου. «Μέσα από τη διακονία και τις ενέργειές σας προβάλλετε την έννοια και τη σημασία της Ορθοδοξίας, ενισχύετε τον απανταχού Ελληνισμό και σας ευχαριστούμε», τόνισε ο κ. Μπέος.
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στην πόλη που συμπίπτει με τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίος όπως υπογράμμισε αποτελεί σημείο αναφοράς και κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού, «που δυστυχώς για χρόνια ολόκληρα είχε στερηθεί η πόλη». Αναφέρθηκε στη συμβολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού για την ολοκλήρωση του έργου αλλά και στους συνεργάτες του, που συνέβαλλαν σε αυτό.
«Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε μεγαλύτερη τιμή και χαρά από το να λαμπρύνετε με την την παρουσία σας στην τελετή των εγκαινίων». Είπε ο κ. Μπέος απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο προσέφερε αντίγραφο της καμπάνας που όπως είπε, ήδη ταξιδεύει προς την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ιμβρο, ως δώρο του Δήμου Βόλου.
Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων και περιήγηση στους χώρους του θεάτρου, όπου μεταξύ άλλων παρέστη και η ηθοποιός Μιμή Ντενίση.