«Έσβησε» το χαμόγελο από το αιώνιο κορίτσι με τον αριθμό 82224
Στις 28.6.1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30.9.1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27.10.1944 στο Μπούχενβαλντ, κομάντο Μάγκντεμπουργκ.
Στις 8.4.1945 οι Γερμανοί φρουροί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο του Μάγκντεμπουργκ που καιγότανε και μετά από πολλές περιπέτειες, ώσπου να οργανωθούν οι αποστολές μεταφοράς αιχμαλώτων στις πατρίδες τους, η Βάσω Σταματίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από 5 μήνες φοβερής περιπλάνησης.
Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14.9.1945. Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Ήταν μάλιστα και συγγραφέας του βιβλίου με τον τίτλο: «βαρούμ? (γιατί;). Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς», το οποίο όπως είχε δηλώσει η αείμνηστη γράφτηκε «με την ελπίδα ... πως θα συμβάλλει ίσως στον αγώνα για την πλήρη εξαφάνιση του φασισμού, που δυστυχώς πλανιέται ακόμα απειλητικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη Γη».
Η Βάσω Σταματίου ιδιαίτερα σέβονταν και αγαπούσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος και θα τελέσει αύριο, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, στις 12:30 μ.μ. την εξόδιο ακολουθία της μακαριστής, στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος.
Το ΚΚΕ για τον θάνατο της Βάσως Σταματίου
Το ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τη Βάσω Σταματίου, μια ηρωίδα της Αντίστασης ενάντια στους Ναζί κατακτητές και του αγώνα του ελληνικού λαού, τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα που ήταν φυλακισμένη στο Άουσβιτς.