50.000 τ.μ. στον Άρειο Πάγο για το νέο Πρωτοδικείο. Nαός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος θα χτιστεί;
Το δικαστικό μέγαρο χωροθετήθηκε εντέλει από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1962 στο οικόπεδο της Αλεξάνδρας, αλλά είναι από τα παράδοξα της Ιστορίας: Η δικτατορία προχώρησε το σχέδιο Καραμανλή και θεμελίωσε το δικαστικό μέγαρο. Σταδιακά άρχισε να χτίζεται σε πρώτη φάση ο Άρειος Πάγος έως ότου έρθει η τελετουργική στιγμή των εγκαινίων το 1981 επί κυβερνήσεως Γ. Ράλλη.
Το Νοέμβριο του 2022 η "νομική" ειδησεογραφία είχε να κάνει με την αναμενόμενη τότε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προσφορών σχετικά με την κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το νέο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με ορίζοντα παράδοσης το 2026.
Επρόκειτο για την έναρξη υλοποίησης του νέου Πρωτοδικείου της Αθήνας έκτασης 40.000 τ.μ. και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έκτασης 10.000 τ.μ. πίσω από το κτίριο του Αρείου Πάγου. Σε αυτό το χώρο , δίπλα στο Εφετείο και το Ειρηνοδικείο, φέρεται ότι θα μεταστεγαστούν τα δικαστήρια της Ευελπίδων, σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, καθιστώντας το δικαστικό συγκρότημα της Αθήνας έναν τεράστιο, αλλά και συγκεντρωμένο χώρο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Πλέον όλα τα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας θα είναι συγκεντρωμένα στο χώρο πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου του Αρείου Πάγου, επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ
Το έργο είναι ενταγμένο (για την χρηματοδότησή του) στο Ταμείο Ανάκαμψης και "η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε ποσό ύψους 30.807.800€, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε ποσό ύψους 1.272.274€”. Είχε προηγηθεί η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την ωρίμανση του έργου, πριν την υπαγωγή στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που έχει ορίζοντα κατασκευής έως το 2026 , είναι 218.263.779 ευρώ, εκ των οποίων τα 30.807.800 είναι εκ του προϋπολογισμού, τα 24.845.000 από το ταμείο Ανάκαμψης και τα 162.610.979 η ιδιωτική συμμετοχή.
Το έργο αφορά:
-Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 40.000 τ.μ. Περίπου,
-Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για τις ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 10.000 τ.μ. Περίπου,
-Στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του υφιστάμενου Υπογείου Χώρου τριών (3) επιπέδων.
-Οι ανεγέρσεις του/ων κτιρίου/ων θα λάβουν χώρα σε οικόπεδο επιφανείας 8.000 τ.μ., που αποτελεί μέρος του οικοπέδου συνολικής επιφανείας 41.811,42 τ.μ. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ΚΑΕΚ 050093612001 και είναι κυριότητας του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.)
-Περαιτέρω, ο υπόγειος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών σε θέσεις στάθμευσης του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, καθώς και των λοιπών δικαστικών κτιρίου/ων που ευρίσκονται εντός του Ακινήτου.
-Η ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων Δικαστικών μεγάρων είναι επιβεβλημένη για τους ακόλουθους λόγους, ήτοι για:
• την κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στη υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν,
• τον εκσυγχρονισμό για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,
• την αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα,
• την αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους
πολίτες, και
• τη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.
Στο υπεύθυνο και κατατοπιστικό ρεπορτάζ δεν υπήρχε μνεία περί ανέγερσης εκκλησίας στον περιβάλλοντα χώρο του Αρείου Πάγου και του Εφετείου.
Σχετικό αίτημα με έγγραφο του έστειλε τον Οκτώβριο του 2009 ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλος, στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη, ζητώντας να κατασκευαστεί άμεσα στον χώρο τού Ανωτάτου Δικαστηρίου ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος.
Το αίτημά του προς τον υπουργό συνόδευε και με φάκελο, που περιείχε τα σχέδια ανέγερσης της εκκλησίας και τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει.
Αναφέρεται σε Νομοθετικό Διάταγμα του 1993, που είχε ανάψει το πράσινο φως για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, που βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο, ώστε να κατασκευαστεί η εκκλησία, καθώς και πρωτοβουλία που είχε αναλάβει, το 1988, ο τότε Σύνδεσμος Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών. Όμως, και η απόφαση της Πολιτείας, και το αίτημα των δικαστών δεν είχαν καμιά τύχη, διότι είχαν συναντήσει έντονες αντιδράσεις.
Που βρίσκεται το θέμα ανέγερσης σήμερα είναι άγνωστο..
Τα μόνα δεδομένα που μπορούμε να μοιραστούμε είναι οι φωτογραφίες από τον τελευταίο (καθιερωμένο) αγιασμό στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (19/10/2022).
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.
Τους υποδέχθηκαν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ο υπ. Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας, Δικαστές και Εισαγγελείς.