Ροή Ειδήσεων

Ο κύβος ερρίφθη -Βαρθολομαίος: 5 Απριλίου εξωθεί τον Αμερικής σε παραίτηση (που δεν τα βροντάει) για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στον Χαλκηδόνος. 'Ολοι οι Πολίτες Ιεράρχες συσπειρώνονται γύρω από τον Μαδύτου

Η εσπευσμένη παρουσία σύσσωμης της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στίς 5 Απριλίου 2023 στο Φανάρι είναι μια σπίθα που ενδέχεται να ανάψει το φυτίλι των εκρηκτικών εξελίξεων στα εσωτερικά δρώμενα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. 

Ο π. Βαρθολομαίος σύμφωνα με όσα ακούμε και διαβάζουμε φαίνεται διατεθειμένος να ξεκόψει μία και καλή τις όποιες επιρροές του Ελπιδοφόρου είχε ή έχει  σε ιεράρχες του Πατριαρχείου, που αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ήταν (και δεν είναι) τόσο μεγάλες όσο θα ήθελε ο Ελπιδοφόρος για να διαγράψει μια πορεία άνετης επικράτησης για επόμενος Πατριάρχης.

Εικάζεται λοιπόν πως έχουν δίκιο οι αφελείς διαδρομιστές της αυλής του Φαναρίου, που επιδίδονται στα κουτσομπολιά του μοιρασμένου οίκου τους, να περιμένουν όντως κάποια κίνηση με σιδερένια πυγμή του π.Βαρθολομαίου σε βάρος του αρχιεπισκόπου Αμερικής που δεν πρέπει να αναγνωστεί προσπάθεια υποτίμησης του αξιώματος, αλλά αυτό να εκληφθεί ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ως πράξη σωφρονισμού του ανθρώπου και ταπείνωσης της «επηρμένης οφρύος» του εφόσον η προτίμηση και επιθυμία του Παναγιωτάτου είναι στους πάντες γνωστή και έχει σχέση με την προαγωγή του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ σε Γέροντα Χαλκηδόνος, δηλαδή ως «πρώτου μετά τον Πρώτο» στο Πατριαρχείο. 

Επρόκειτο για μια πραγματικά αριστοτεχνικά παρουσιασμένη κίνηση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον δεδομένου μάλιστα  ότι ο Εμμανουήλ έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα και έχει άριστες σχέσεις με τις Τουρκικές αρχές οπότε του δίνεται  η  δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα  ακόμη και για  Πατριάρχης. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

Θα παραιτηθεί ο Ελπιδοφόρος; Αν το πράξει πιθανόν να αυξήσει τις συμπάθειες του στο εκλεκτορικό σώμα...

Την μακρόχρονη εμπειρία του π.Βαρθολομαίου στις μακιαβελικές εμπνεύσεις και πρακτικές γνωρίζουν όμως και άλλοι ευπρεπείς Πολίτες ιεράρχες που επιθυμούν την πατριαρχία και για αυτό τον λόγο δεν έχουν εκδηλωθεί, τουλάχιστον ανοιχτά, ατομικά, είτε ως ομάδα. Ακόμη παραμένουν επιφυλακτικοί και σοφά πράττουν!

Κατά αυτό τον τρόπο δημοσιεύματα που συχνά πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας  προβάλουν μέχρι τώρα ως  μοναδικούς υποψήφιους,  για την μετά Βαρθολομαίο εποχή, κατά 99% τους δύο προαναφερόμενους αρχιερείς. Τους κ.κ. Ελπιδοφόρο και Εμμανουήλ.

Επιδίωξη, προφανώς, των εμπνευστών αυτής της ενορχηστρωμένης πρόωρης  σεναριολογίας είναι αφενός να τους εμπεδώσει επικοινωνιακά ο ορθόδοξος κόσμος ως αναντικατάστατους και να τους ταυτίσει με το Φανάρι , αφετέρου να βγάλουν από το κάδρο της διαδοχής αδιάβλητες προσωπικότητες με παραδοσιακό ήθος και εκκλησιαστικό φρόνημα οι οποίες όντως αποτελούν το στερέωμα, τις βάσεις του οικοδομήματος που περικλείεται σε αυτό που αποκαλείται "σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας".

Ο δρόμος όπως όλα δείχνουν προς την διαδοχή του ανδρός (Βαρθολομαίου) δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά γεμάτος με  “ακάνθας και τριβόλους” λόγω πολλών εκκρεμοτήτων που ενώ ο Παναγιώτατος νομίζει τώρα πως κλείνει αυτές οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοιχτές πληγές και σε πανορθόδοξο επίπεδο και στην υστεροφημία του.

Εκκλησιαστικά σε ανάλογες περιπτώσεις διαδοχής έχει καταδειχθεί πως η τρίτη λύση είναι και η ενδεδειγμένη και η σοφότερη, κατόπιν βέβαια ώριμης σκέψεως... 

Ως ιστολόγιο αυτό ευχόμεθα ολοκαρδίως και αυτό θα αναμένομεν.






.