Πούλησαν ακίνητο του Χριστόδουλου για να φτιάξει παράνομη βίλλα ο διάδοχος του μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος
Μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι ενδέχεται να συνεχιστούν, θα πληρώσει την “νύφη” η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία έχει πληρωθεί κάποια εκατομμύρια με τα “αρραβωνιάσματα” με τα δέκα συμβόλαια, τα οποία υπέγραψε με την εταιρεία Dolphin Capital Investors η Μητρόπολη, αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Με την απόφαση που πάρθηκε από το κράτος, η έκταση που πουλήθηκε δεν ανήκε στην Εκκλησία, αλλά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια οικονομική “καραμπόλα” στην οποία εμπλέκονται η εταιρεία κατασκευής του έργου, η Μητρόπολη Δημητριάδος, η Δικηγόρος, που ήταν παρούσα στην συμβολαιογραφική πράξη, πρώην σύζυγος του τέως Νομάρχη Απόστολου Παπατόλια και η συμβολαιογράφος.
Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του κράτους στη Δημόσια έκταση συμπεριλαμβάνεται και η βίλα που είχε κατασκευαστεί επί Μακαριστού Μητροπολίτη και Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η βίλα είχε πουληθεί και είχε εισπράξει το αντίτιμο η Μητρόπολη με το οποίο κατασκευάστηκε η νέα θερινή κατοικία του Δεσπότη κ. Ιγνάτιου.
Η όλη ανατροπή που έγινε από την απόφαση του κράτους, έχει φέρει σε δύσκολη θέση την αξιοπιστία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και προσωπικά τον Δεσπότη κ. Ιγνάτιο, που μελετά με τους νομικούς του συμβούλους πως θα αντιμετωπίσει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Για πάνω από 20 χρόνια οι Νηές του Δήμου Αλμυρού βρίσκονταν στο προσκήνιο, με μια επένδυση ξενοδοχειακού χαρακτήρα που προορίζονταν για την περιοχή καί επί 20 χρόνια, επενδυτές ανέμεναν μία απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, την οποία διαπραγματεύτηκαν και αγόρασαν από την Μητρόπολη Δημητριάδος και προ λίγων ημερών έγινε γνωστό πως η εν λόγω έκταση είναι δημόσια πράγμα που σημαίνει πως η πώληση είναι ουσιαστικά στον αέρα ενώ τίθεται και ζήτημα νομιμότητας.
Τα ερωτήματα είναι πολλά για μια περιοχή που έχει όλες τις δυνατότητες να αξιοποιηθεί, μένει όμως στον “αέρα” εδώ και πολλά χρόνια.
Ο κ. Χρήστος Καραζούπης, πρόεδρος της Kίνησης Πολιτών Σούρπης μίλησε στον Γιώργο Καρεκλίδη, γυρνώντας πίσω στον χρόνο και αναφέρθηκε στην αγοραπωλησία του οικοπέδου από την Μητρόπολη σε εταιρεία, την εμπλοκή του τότε Νομάρχη Μαγνησίας και την τελική απόφαση του Υπουργού, που αποδέχεται ότι η, αμφιλεγόμενης ιδιοκτησίας, περιοχή είναι δημόσια.
Έτσι ξεκίνησαν όλα με τις Νηές
Ο κ. Καραζούπης ανέφερε ότι η πρώτη φορά που έγινε διαπραγμάτευση της έκτασης στις Νηές από την Εκκλησία ήταν όταν ο Βόλος έθεσε υποψηφιότητα για τους Μεσογειακούς Αγώνες και προορίζονταν ώστε να γίνει εκεί το Μεσογειακό Χωριό.
“Θα υπήρχε περιβαλλοντικό ζήτημα. Θα γίνονταν Νεκρά Θάλασσα, με αφαλατώσεις και άλλα. Για να κάνεις τα χαρτιά σου έπρεπε τότε να πεις από που θα αρδεύεις την περιοχή. Το ζήτημα ξεκίνησε από τον τότε Δήμαρχο Σούρπης κ. Γεωργιάδη, που έλεγε σε μια βεβαίωση που έδωσε στην εταιρεία ότι αυτός θα αρδεύει την περιοχή με 300. 000 κυβικά μέτρα νερό, από τη στιγμή που η Σούρπη έχει λειψυδρία με τα 70.000 κυβικά . Από εκείνο το σημείο ανοίξαμε τα χαρτιά μας και βρήκαμε τι έγινε”, είπε ο κ. Καραζούπης λέγοντας ότι την περίοδο 2006-2007 οικολογικές οργανώσεις, αλλά και κάτοικοι της Σούρπης είχαν επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο -τότε δεν υπήρχε το ιδιοκτησιακό ζήτημα- και του είχαν αναφέρει ότι με την επένδυση που σχεδιάζεται θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον.
Ο Δεσπότης, σύμφωνα με τον κ. Καραζούπη τους απάντησε πως νόμιζε ότι η επένδυση θα έχει πράσινο χαρακτήρα και είπε πως θα κοιτάξει το θέμα.
“Σε μια εβδομάδα υπογράφηκαν τα συμβόλαια. Δέκα συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης συνολικής αξίας 30 εκατ. Ευρώ”, σημείωσε ο κ. Καραζούπης επισημαίνοντας πως 4-5 εκατομμύρια έλαβε η Μητρόπολη ως προκαταβολή με την υπογραφή των συμβολαίων.
Στην υπόθεση αυτή φαίνεται πως εμπλέκεται και ο τότε Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, καθώς η τότε σύζυγός του, που εκπροσωπούσε την Εκκλησία υπέγραψε τα συμβόλαια με την εταιρεία.
“Όλοι ξέρανε ότι αργότερα δεν θα γίνει η επένδυση, επειδή δεν έγιναν οι Μεσογειακοί Αγώνες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραζούπης.
Το ιδιοκτησιακό και η τελική απόφαση μετά από χρόνια
Μετά από την έρευνα των οικολογικών οργανώσεων και των συμβολαίων αυτών, αναδείχθηκε ένα άλλο ζήτημα. Αυτό του ιδιοκτησιακού της περιοχής, με τους οικολόγους να τονίζουν πως δεν πρόκειται για ιδιοκτησία της Μητρόπολης, αλλά για δημόσια έκταση, οπότε και η συμφωνία Μητρόπολης και εταιρείας πρέπει να ακυρωθεί.
Προ ημερών η Κίνηση Πολιτών Σούρπης και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ενημέρωσαν από κοινού ότι η εν λόγω περιοχή είναι δημόσια και αυτό σημαίνει πως η πώληση της έκτασης από την Μητρόπολη Δημητριάδος προς ιδιωτική εταιρεία για την επενδυτική αξιοποίηση της περιοχής είναι άκυρη.
Η ενημέρωση των οικολογικών οργανώσεων ανέφερε ότι “Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των οικολογικών οργανώσεων “Με την υπ. αριθμ. 7/2021 τελική γνωμοδότηση, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της εκτάσεως που πουλήθηκε το 2006 και το 2007 από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στην εταιρεία Golfing Development. Η εν λόγω γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον Γεν. Δ/ντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών (στο πλαίσιο της κατ’ εξουσιοδότηση από τον Υπουργό αρμοδιότητάς του), ο οποίος δίνει εντολή να καταγραφεί η έκταση ως δημόσιο κτήμα και να προστατευθεί αναλόγως. Το αναλόγως σημαίνει και ως προς το κτηματολόγιο”.
“Υπάρχει απόφαση Υπουργού και εντέλλεται η κτηματική υπηρεσία της Μαγνησίας να προστατεύσει και να αξιοποιήσει την περιοχή. Έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι αυτή η έκταση είναι δημόσια”, τόνισε ο κ. Καραζούπης θέτοντας και εν αμφιβόλω την βίλα του Μητροπολίτη στην περιοχή, καθώς το εν λόγω οίκημα βρίσκεται σε δημόσια έκταση.
“Το σπίτι του Μακαριστού Χριστόδουλου είναι μέσα στα στρέμματα αυτά που είναι δημόσια. Έχει ξεκαθαριστεί. Βάση της απόφασης έχει γίνει καταπάτηση. Πρέπει η κτηματική να το διώξει. Πρέπει η κτηματική να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία”, ισχυρίστηκε ο κ. Καραζούπης και συμπλήρωσε πως η Μητρόπολη, που αποφάσισε να κινηθεί νομικά, το πράττει για να καθυστερήσει την όλη διαδικασία, δεν μπορεί όμως να κάνει περισσότερα, καθώς τα πορίσματα δεν αντιστρέφονται.
Μάλιστα, ο κ. Καραζούπης αναφέρθηκε και σε μία ακόμη νομική διεκδίκηση, αυτή τη φορά από την εταιρεία, που πριν από χρόνια είχε κινηθεί εναντίον του ελληνικού δημοσίου καταθέτοντας αγωγή και ζητώντας 53 εκ. Ευρώ, γιατί κωλυσιεργούσε το Δημόσιο στην έκδοση απόφασης περί του ιδιοκτησιακού. Η απόφαση, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν απορριπτική.
Ερωτήματα περί απάτης
Εκθέτοντας όλα τα παραπάνω ο κ. Καραζούπης, εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν τίθεται θέμα απάτης, από τη στιγμή που γνώριζαν οι εμπλεκόμενοι ότι η έκταση είναι δημόσια. “Από την απόφαση βγαίνει ότι υπάρχει απάτη. Οι αποφάσεις λένε ότι η έκταση αυτή είναι δημόσια. Καλείται η κτηματική να προστατεύσει και να καταγράψει τη δημόσια έκταση”, απαντά ο κ. Καραζούπης, με την Μητρόπολη όμως να έχει διαφορετική άποψη γι’ αυτό και στρέφεται στη δικαιοσύνη.
Τελείωσε το αφήγημα με τις Νηές, ξεκίνησε αυτό με τον Ναύσταθμο
Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Σούρπης όμως δεν σταμάτησε μόνο στο θέμα για την έκταση στις Νηές, αλλά μίλησε και για την επερχόμενη εγκατάσταση του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή Τσιγγέλι στον Αλμυρό.
Εδώ ο κ. Καραζούπης ρίχνει ευθεία τα βέλη του στον Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστο Μπουκώρο, ο οποίος είχε στηρίξει θερμά την επένδυση στις Νηές, ενώ ήταν εκείνος που κίνησε το θέμα ώστε ο Αλμυρός να μπει στο προσκήνιο του Πολεμικού Ναυτικού και να έχει την προοπτική της δημιουργίας του Ναυστάθμου.
“Ζούμε στην εποχή του Μαυρογιαλούρου. Ο δικός μας βουλευτής κ. Μπουκώρος είχε το θέμα με τις Νηές ψηλά. Έλεγε “ζωντανό το ενδιαφέρον για τις Νηές” κι από το 2010 ήξεραν ότι δεν θα γίνει η επένδυση. Αφού έχασε όμως αυτό το αφήγημα κάνει άλλο αφήγημα και μοιράζει άλλα καθρεφτάκια για τον Ναύσταθμο στο Τσιγγέλι. Η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει λιμάνι του Βόλου που εκεί θα γίνονταν ο Ναύσταθμος. Αλλά ο ιδιώτης που θα το πάρει δεν θέλει ναύσταθμο μέσα. Βρήκε τον δικό μας τον Δήμαρχο και είπε ότι έχουμε στρέμματα στο Τσιγγέλι να γίνει εκεί ο Ναύσταθμος. Ναύσταθμος δεν πρόκειται να γίνει. Πως θα γίνει Ναύσταθμος σε αβαθή νερά, μέσα στην 111 Π.Μ, με τέσσερα άλλα λιμάνια εκεί γύρω; Όταν ήθελε η εταιρεία στις Νηές να κάνει την επένδυση μας έκανε ενημερώσεις , εισηγήσεις κτλ.. Στην προκειμένη περίπτωση την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού για την παραχώρηση δημοτικής έκτασης για να γίνει ο Ναύσταθμος την έκανε ο κ. Μπουκώρος. Δεν ήρθε το ΓΕΝ. Είπαν ότι θα γίνουν σε 2-3 χρόνια οι μελέτες. Θέλουν να κρατούν ομήρους. Δεν θα γίνει τίποτα, το λένε ναύαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Είναι αφήγημα ότι θα κάνουν 1000 θέσεις εργασίας, όπως είπαν και για τις Νηές και μας έκαναν bullying που λέγαμε τα αντίθετα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραζούπης.
Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε στον Δήμαρχο Αλμυρού να δώσει ακόμη και δωρεάν την έκταση στο Τσιγγέλι σε κάποιο επενδυτή για να προχωρήσει μία επένδυση, μιας και θεωρεί de facto ότι Ναύσταθμος εκεί, δεν μπορεί να γίνει.
πηγή, magnesianews