Ροή Ειδήσεων

Οι Αρχές στην Πρίστινα απαγόρευσαν την είσοδο του Σέρβου Πατριάρχη στο Κόσσοβο

 

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος δέχθηκε με έκπληξη την είδηση ​​ότι οι αρχές στην Πρίστινα του απαγόρευσαν να επισκεφτεί το Πατριαρχείο του Πεκίου, στο Κόσοβο, που αποτελεί την πρωτόθρονη έδρα του σερβικού Πατριαρχείου και  την σταυροπηγιακή μονή του όπου ο Πατριάρχης είναι ηγούμενος, πριν τη μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, που γιορτάζει όλος ο χριστιανικός κόσμος.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) δεν εγκαταλείπει την πρόθεσή του να υπηρετήσει τη θεία λειτουργία στο Πατριαρχείο της Πεκίας και αναμένει ότι αυτή η εξαιρετικά μεροληπτική απόφαση θα ακυρωθεί και ότι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των Ορθοδόξων Σέρβων που ζουν στην επαρχία, στη γη των προγόνους τους, όπου ο σερβικός λαός έζησε συνεχώς για τουλάχιστον χίλια πεντακόσια χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας ο Μακαριώτατος προσεύχεται στον Θεό για ειρήνη και καλή θέληση μεταξύ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα προσεύχεται να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου έζησαν μαζί για αιώνες.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος εξελέγη προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) στις 18 Φεβρουαρίου του 2021 διαδεχόμενος τον Πατριάρχη Ειρηναίο ο οποίος εκοιμήθη τον Νοέμβριο του 2020 εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό. Η πρώτη τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Πορφυρίου πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την εκλογή του στις 19 Φεβρουαρίου του 2021 στον καθεδρικό Ναό των Αρχαγγέλων στο Βελιγράδι.

Η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου στην Μονή Πεκίου.

Μετά την ενθρόνιση του ο Πατριάρχης Πορφύριος στην ομιλία του υπογράμμισε και τότε την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης Σέρβων και Αλβανών στον Κόσοβο ενώ τόνισε ότι η επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο αποτελεί σήμερα κάθε άλλο παρά ποτέ θεϊκή επιταγή.