Ροή Ειδήσεων

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΑΠΗΚΕ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ: Ιδού τα έγγραφα στα οποία αναφέρεται η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου

 

Δεν επιτράπηκε να εισέλθει σήμερα ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων . Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο Μακαριώτατος στη διοικητική διάβαση Merdare.

Η Πρίστινα πήρε αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση και χθες έστειλε επιστολή με αιτιολογία τα χαρτιά που μπορείτε να δείτε εδώ και έχουν σχέση τις αμφισβητούμενες πινακίδες κυκλοφορίας.



Υπενθυμίζεται οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Όμως οι Σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας πρόβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη. Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Το Κόσοβο σκόπευε να αρχίσει το Νοέμβριο να προχωρά στην επιβολή προστίμων σε περίπου 10.000 Σέρβους οδηγούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές της Σερβίας.

Η Πρίστινα όμως ανέβαλε την έναρξη της επιβολής των προστίμων κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, κι έτσι πραγματοποιήθηκαν νέες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί νέα ένταση κάτι που τελικά επιτεύχθη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ «η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας για αυτοκίνητα σε πόλεις του Κοσόβου και το Κόσοβο θα αναστείλει κάθε περαιτέρω ενέργεια που σχετίζεται με την έκδοση νέων αριθμών κυκλοφορίας», σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι θα καλούσε και τις δύο πλευρές να συζητήσουν μια πρόταση της ΕΕ, την οποία υποστηρίζουν επίσης η Γαλλία και η Γερμανία, η οποία θα επιτρέψει στους εχθρούς να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.