Μνημόσυνο του αοίδιμου Πατριάρχη Πέτρου στην Κύπρο
Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ε.έ. στο Ιερό Ναό Οσίου Σάββατου Ηγιασμένου της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εν Κύπρω, τελέστηκε κατόπιν σεπτής εντολής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ το μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ’, των μελών της πατριαρχικής συνοδείας και του πληρώματος του ελικοπτέρου, το οποίο κατέπεσε την 11ηΣεπτεμβρίου 2004 στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, όπου κατευθυνόταν, προκαλώντας τον θάνατο και των 17 επιβαινόντων σε αυτό.
Της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού μνημοσύνου προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Έξαρχος εν Κύπρω, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της Εξαρχίας.
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Χαριτάκης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτυρικό τέλος του εορταζόμενου Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ενώ στην συνέχεια ανεφέρθη στην ζωή και το πολυσχιδές έργο του αοιδίμου Πατριάρχου Πέτρου.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Πατριάρχης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια και εν γένη στο ορθόδοξο ποίμνιο σε ολόκληρη την Αφρική. Επιπλέον ήταν ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών. Ο Πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή για την διάδοση του Ευαγγελίου στην αφρικανική ήπειρο».
Ιστορική αναφορά
Το μοιραίο Σινούκ κατέπεσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στη θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Κουφό, οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί στο Άγιον Όρος και επέβαιναν ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και τα μέλη της συνοδείας του: οι Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος, ο διάκονος Νεκτάριος, ο καθηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Κύπρου, Αρσένιος, ο σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη, Γιώργος Ξενουδάκης, ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Μαύρος, ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Παπαστεφάνου, ο αστυνομικός – συνοδός Σπύρος Κουρσάρης και ο αδελφός του Πατριάρχη Γιώργος Παπαπέτρου.
Το πλήρωμα αποτελούσαν οι:
- Αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ,
- Ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου,
- Ανθυπασπιστής Στυλιανός Ράπτης,
- Αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης
- Επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός.
Το Β’ Σώμα Στρατού έναν χρόνο μετά την τραγωδία κατασκεύασε στο Πόρτο Κουφό μνημείο για τα 17 θύματα. Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου παραχώρησε οικόπεδο 2.840 μέτρων, κοντά στο λιμάνι του Πόρτο Κουφό και το ΓΕΣ χρηματοδότησε το έργο με 35.000 ευρώ.