Ροή Ειδήσεων

Ο Πάπας Φραγκίσκος λυπήθηκε για τον θάνατο του άθεου δημοσιογράφου του οποίου οι ισχυρισμοί προκάλεσαν διαψεύσεις του Βατικανού

 


Από τον AC Wimmer - Πόλη του Βατικανού

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει εκφράσει βαθιά στοργή για έναν άθεο δημοσιογράφο του οποίου οι ισχυρισμοί, βασισμένοι σε συναντήσεις με τον Άγιο Πατέρα, έχουν επανειλημμένα πυροδοτήσει διορθώσεις και διαψεύσεις από το Βατικανό.

Ο Eugenio Scalfari, μια υψηλή προσωπικότητα στον κόσμο της ιταλικής δημοσιογραφίας, πέθανε σε ηλικία 98 ετών αυτή την εβδομάδα. Ο αυτοαποκαλούμενος άθεος ήταν ο ιδρυτής και πρώην συντάκτης της ιταλικής αριστερής εφημερίδας La Repubblica.

Σε δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι, το Βατικανό είπε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έμαθε «με λύπη για τον θάνατο του φίλου του».

Ο Πάπας Φραγκίσκος «τιμά με στοργή τη μνήμη των συναντήσεων — και των σε βάθος συζητήσεων για τα ύστατα ζητήματα της ανθρωπότητας — που είχε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, και εμπιστεύεται την ψυχή του στον Κύριο με προσευχή, για να τον δεχτεί και παρηγορήσει όσους ήταν κοντά του», ανέφεραν τα νέα του Βατικανού.

Οι ισχυρισμοί του Scalfari ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αρνηθεί, σε προσωπικές συναντήσεις, την πραγματικότητα της κόλασης και τη θεότητα του Ιησού, μεταξύ άλλων, έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Οι εκπρόσωποι του Βατικανού απέρριψαν τα κείμενα του Scalfari ως ανεπίσημα.

Το 2014, ο πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι, πρώην εκπρόσωπος του Πάπα, είπε στο CNA ότι «εάν δεν υπάρχουν λόγια που δημοσιεύονται από το γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας και δεν επιβεβαιωθούν επισήμως, ο συγγραφέας αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για όσα έγραψε».

Το 2015, ο Scalfari ανέφερε ψευδώς ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει σχόλια που αρνούνταν την ύπαρξη της κόλασης. 

Υποστήριξε επίσης τον Μάρτιο του 2018 ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του είπε «η κόλαση δεν υπάρχει, η εξαφάνιση των ψυχών των αμαρτωλών υπάρχει».

Απαντώντας σε τέτοιους ισχυρισμούς, η Αγία Έδρα δήλωσε ότι η γραφή του Scalfari δεν πρέπει να θεωρείται ακριβής απεικόνιση των λόγων του Φραγκίσκου, αλλά «ανακατασκευή» του ίδιου του συγγραφέα.

Το 2019, το Βατικανό διέψευσε ευθέως τον ισχυρισμό του Scalfari ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι δεν πίστευε ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν θεϊκός.

Το Βατικανό είπε επίσης ότι δεν είχε γίνει καθόλου συνέντευξη. Αντίθετα, εξήγησε το γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας, αυτή ήταν στά πλαίσια μιας «ιδιωτικής συνάντησης για την ευκαιρία του Πάσχα». 

Σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ρώμης το 2013, ο Scalfari είπε ότι όλες οι συνεντεύξεις του είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς συσκευή εγγραφής, ούτε κρατώντας σημειώσεις ενώ το άτομο μιλάει.

«Προσπαθώ να καταλάβω το άτομο από το οποίο παίρνω συνέντευξη και μετά γράφω τις απαντήσεις του με τα δικά μου λόγια», εξήγησε ο Scalfari. Παραδέχτηκε ότι είναι επομένως πιθανό ότι «μερικά από τα λόγια του Πάπα που ανέφερα, δεν τα μοιράστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος».