Ροή Ειδήσεων

Οι Έλληνες Εβραίοι κάνουν αίτηση για το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Έχουν γίνει εκκλήσεις από την Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης τόπος μνήμης προς τιμή του «Μαύρου Σαββάτου» του 1942, όπου Εβραίοι άνδρες απελάθηκαν για καταναγκαστική εργασία στον Γερμανικό Στρατό.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων υποστήριξε την υπόθεσή του σκεπτόμενος τον εξευτελισμό και την κακοποίηση 2000 ανδρών που συνέβη στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11 Ιουλίου του ίδιου έτους.

«Η Πλατεία Ελευθερίας σηματοδοτεί το μέρος όπου οι Ναζί άρχισαν να απογυμνώνουν την ανθρωπότητα των ανθρώπων που γεννήθηκαν Εβραίοι», ανέφερε το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Είναι η αρχή του «απόλυτου κακού» που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα 6.000.000 Εβραίων, συμπεριλαμβανομένων 60.000 Ελλήνων Εβραίων, πολλοί από τους οποίους υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους και πολέμησαν ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με την Ελλάδα. βαθιά ριζωμένοι στις ψυχές τους».

Το ΔΣ συνέχισε με έκκληση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με την ελπίδα ότι η πλατεία θα αναγνωριστεί ως ιστορικός χαρακτήρας και τόπος μνήμης για τους χιλιάδες Εβραίους που βασανίστηκαν από τους Ναζί.

«Είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε ξανά την Πλατεία Ελευθερίας τόπο μνήμης», είπε το Δ.Σ.

«Οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης βλέπουν τον τόπο του μαρτυρίου, θυμούνται και μαθαίνουν πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθεί μια κοινωνία στο μονοπάτι της βαρβαρότητας αν επικρατήσει η λήθη».

Πηγή: Israel News