Ροή Ειδήσεων

Αστρονόμος του Βατικανού: Οι διαστημικές εικόνες του τηλεσκοπίου Webb είναι «τροφή για το ανθρώπινο πνεύμα»



Της Hannah Brockhaus - Πόλη του Βατικανού

Οι πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκαλύπτουν τη δημιουργία του Θεού και τροφοδοτούν τις ψυχές μας, δήλωσε την Πέμπτη ένας Ιησουίτης αδελφός και αστρονόμος.

«Οι εικόνες είναι πανέμορφες, όπως ο καθένας μπορεί να δει μόνος του. Είναι μια δελεαστική ματιά του τι θα μπορούμε να μάθουμε για το σύμπαν με αυτό το τηλεσκόπιο στο μέλλον», δήλωσε ο αδελφός Guy Consolmagno, διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού από το 2015, σε δήλωση της 14ης Ιουλίου.

Ο Consolmagno είπε ότι οι εικόνες είναι «μια απαραίτητη τροφή για το ανθρώπινο πνεύμα - δεν ζούμε μόνο με ψωμί - ειδικά σε αυτούς τους καιρούς».

«Η επιστήμη πίσω από αυτό το τηλεσκόπιο», είπε, «είναι η προσπάθειά μας να χρησιμοποιήσουμε τη θεόδοτη νοημοσύνη μας για να κατανοήσουμε τη λογική του σύμπαντος».

"Το σύμπαν δεν θα λειτουργούσε αν δεν ήταν λογικό", συνέχισε. "Όμως, όπως δείχνουν αυτές οι εικόνες, το σύμπαν δεν είναι μόνο λογικό, είναι επίσης όμορφο. Αυτή είναι η δημιουργία του Θεού που μας αποκαλύπτεται, και σε αυτό εμείς μπορεί να δει τόσο την εκπληκτική δύναμή Του όσο και την αγάπη Του για την ομορφιά».

Με ρίζες που χρονολογούνται στο 1582, το Αστεροσκοπείο του Βατικανού είναι ένα από τα παλαιότερα ενεργά αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο. Η έδρα της βρίσκεται στο Castel Gandolfo, μια πόλη λίγο έξω από τη Ρώμη και η τοποθεσία της θερινής κατοικίας των παπών.

Το Παρατηρητήριο του Βατικανού λειτουργεί επίσης το τηλεσκόπιο προηγμένης τεχνολογίας του Βατικανού, που βρίσκεται στην αγροτική Αριζόνα περίπου 200 μίλια νοτιοανατολικά του Φοίνιξ. 

Ο Consolmagno είπε ότι είναι προσωπικά ευχαριστημένος από την επιτυχία του τηλεσκοπίου Webb επειδή είναι φίλος με πολλούς από τους επιστήμονες που κατασκεύασαν τα όργανα και σχεδίασαν τις παρατηρήσεις.

«Ξέρω πόσο καιρό και πόσο σκληρά έχουν δουλέψει αυτοί και οι συνάδελφοί τους για να λειτουργήσει αυτό το απίστευτο μηχάνημα. Είναι ένας φόρος τιμής στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε όταν εργαζόμαστε μαζί», είπε.

Ο Ιησουίτης αδελφός πρόσθεσε ότι είναι έκπληκτος και ευγνώμων στον Θεό που έδωσε στους ανθρώπους, το δημιούργημά του, «την ικανότητα να βλέπουν και να καταλαβαίνουν τι έχει κάνει».

Παρέθεσε τον Ψαλμό 8, ο οποίος λέει, «Όταν σκέφτομαι τους ουρανούς σου, το έργο των δακτύλων σου, το φεγγάρι και τα αστέρια, που έχεις βάλει στη θέση τους, τι είναι η ανθρωπότητα που τα προσέχεις, τα ανθρώπινα όντα που φροντίζεις τους? Τους έκανες λίγο πιο χαμηλά από τους αγγέλους και τους στεφάνωσες με δόξα και τιμή».

Ο Consolmagno επεσήμανε επίσης την ιστορική συμβολή ενός συναδέλφου Ιησουίτη αστρονόμου, του πατέρα Angelo Secchi, υπό το φως του «πρώτου φάσματος υδρατμών του Webb στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη».

Πριν από περίπου 150 χρόνια, ο Secchi «έβαλε ένα πρίσμα μπροστά από τον τηλεσκοπικό του φακό στην οροφή της εκκλησίας του Αγίου Ιγνατίου στη Ρώμη και έκανε τις πρώτες φασματικές μετρήσεις της ατμόσφαιρας των πλανητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα», είπε ο Consolmagno.

«Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο χαρούμενος θα ήταν να δει την επιστήμη που πρωτοστάτησε να εφαρμόζεται σε πλανήτες άγνωστους σε αυτόν να περιφέρονται γύρω από μακρινά αστέρια».