Ροή Ειδήσεων

Θέση αρχιραβίνου εγκρίθηκε στον ουκρανικό στρατό. Μοιράζει ειδική παραλλαγή της κιπά με την κεντημένη επιγραφή «Οι Εβραίοι προστατεύουν την Ουκρανία»

 

Μια νέα θέση εμφανίστηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας - αρχιραβίνος (Εβραίος ιερέας). 

Ο Χιλέλ Κοέν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του διορισμού του στον στρατό στις 17 Ιουλίου 2022 σε συνέντευξή του στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, γράφει το Pravlife .

«Η δουλειά ενός ραβίνου είναι να ανεβάζει το ηθικό και να βοηθά στρατιώτες σε δύσκολες καταστάσεις», εξήγησε ο Κοέν την αποστολή του. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον ουκρανικό στρατό υπηρετούν περίπου χίλιοι Εβραίοι, που δεν είναι πολύ πολλοί σε σύγκριση με τη συνολική δύναμη του στρατού, που είναι περίπου 800.000 στρατιώτες.

«Η υπηρεσία μου είναι πολύ διαφορετική από τις λειτουργίες του αρχιραβίνου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων - είναι υπεύθυνος, για παράδειγμα, για την κουζίνα kosher, και φροντίζω για τον εξοπλισμό μάχης και την ηθική υποστήριξη, μεταξύ άλλων», είπε ο Κοέν. Πιστεύει ότι είναι ο πόλεμος και ο κίνδυνος που ωθούν πολλούς Εβραίους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων να θυμούνται τη θρησκεία.

Ο Κοέν διεξήγαγε αρκετές τελετές περιτομής στον ουκρανικό στρατό, μοίρασε αντικείμενα για την εκτέλεση θρησκευτικών τελετουργιών σε στρατιώτες εβραϊκής καταγωγής. Επιπλέον, παρέχει στους στρατιώτες στο μέτωπο κράνη και θωράκιση, παρουσιάζει ένα βιβλίο με μετάφραση στα ουκρανικά ενός αποσπάσματος του ραβίνου Nachman, ο οποίος είναι θαμμένος στο Ουμάν, μια μεγάλη αρχή μεταξύ των θρησκευόμενων Εβραίων, του οποίου ο τάφος είναι ο τόπος ένα ετήσιο προσκύνημα για χιλιάδες Χασίδες.

Το οπλοστάσιο του ραβίνου περιλαμβάνει επίσης ειδική παραλλαγή της κιπά με την κεντημένη επιγραφή «Οι Εβραίοι προστατεύουν την Ουκρανία».

«Τα Kips έχουν μεγάλη ζήτηση. Ακόμα και μη Εβραίοι στρατιώτες μας ζητούν κιπά για να μην κατηγορηθούν για ναζισμό», - αυτές οι παρατηρήσεις του αρχιραβίνου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απευθύνονται στη ρωσική προπαγάνδα, που απεικονίζει τον ουκρανικό στρατό ως «Ναζί».

Τους τελευταίους μήνες, ο ραβίνος ταξίδεψε από τον έναν Εβραίο στρατιώτη στον άλλο στα μέτωπα της Ουκρανίας ως εθελοντής. 

Παράλληλα, όπως διαβεβαίωσε ο Κοέν, κανείς δεν τον στηρίζει οικονομικά. Την παραμονή της συνέντευξης, επέστρεψε από το μέτωπο στα ανατολικά της χώρας και μια ώρα πριν από τη συνομιλία, έλαβε ένα μήνυμα ότι είχε εγκριθεί για τη θέση του αρχιραβίνου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.