Ροή Ειδήσεων

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος μήνυσε δημοσιογράφο για συκοφαντική δυσφήμιση

Ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας, Μακάριος Γκρινιεζάκης, ξεκίνησε διαδικασία συκοφαντικής δυσφήμισης στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σίδνεϊ κατά του Έλληνα Αυστραλού δημοσιογράφου Άλκη Μορέλα, ανέφερε η Daily Telegraph .

Οι διαδικασίες έρχονται αφότου ο Μορέλας δημοσίευσε μια σειρά άρθρων που ισχυριζόταν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε υπεξαιρέσει δωρεές για να χρηματοδοτήσει ένα ανακτορικό διαμέρισμα στο λιμάνι του Σίδνεϊ και έναν πολυτελή τρόπο ζωής, ενώ συγκάλυπτε τη σεξουαλική κακοποίηση και δωροδοκίες.

Τα άρθρα δημοσιεύτηκαν στους ελληνόφωνους ειδησεογραφικούς ιστότοπους του Morelas, Greek Flash News, και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο δικηγόρος του Αρχιεπισκόπου, Sue Chrysanthou SC, αντιμετώπισε το δικαστήριο τη Δευτέρα και είπε ότι ο Morelas δεν είχε καμία απόδειξη για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του Σεβασμιωτάτου «διοχέτευσε» εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τρεις εράνους στην εκκλησία για να βοηθήσει στην αγορά του διαμερίσματός του 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Millers Point.

Η Σου Χρυσάνθου υπερασπίζεται τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Φωτογραφία: NCA NewsWire/Joel Carrett.

Η κ. Χρυσάνθου είπε στο δικαστήριο ότι το διαμέρισμα αγοράστηκε στα τέλη του 2019, μήνες πριν πραγματοποιηθούν οι τρεις έρανοι για τις πυρκαγιές του Μαύρου Καλοκαιριού, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Αφρική.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τον Απρίλιο, η ομάδα υπεράσπισης του Morelas είπε ότι θα βασιστεί στη «γενική φήμη» του τρόπου ζωής του Αρχιεπισκόπου υψηλής πτήσης, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων πρώτης θέσης, του υπερβολικού γούστου του στα ρούχα και των ακριβών θρησκευτικών ενδυμάτων του, το καθένα φημολογείται. κοστίζει έως και 30.000 $.

Το διαμέρισμα στο Millers Point.

Ο δικηγόρος Τιμ Σόουντεν, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μορέλας τη Δευτέρα, είπε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την υπεράσπιση και των τεσσάρων άρθρων.

Η κ. Χρυσάνθου κινήθηκε για να απορριφθεί ολόκληρη η υπεράσπιση του δημοσιογράφου πριν ξεκινήσει η δίκη.

Όλοι οι ισχυρισμοί διαψεύδονται από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είπε ότι η «άψογη φήμη» του θα έβλαπτε από τη συκοφαντική εκστρατεία του Μορέλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά αποζημίωση και επιβαρυντικές ζημιές μαζί με την αφαίρεση των αναρτήσεων του ιστολογίου.

Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη τη Δευτέρα, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Μορέλας είχε δημοσιεύσει πρόσθετο υλικό για τον Αρχιεπίσκοπο το Σαββατοκύριακο.

Η δικαστής Wendy Abraham θα αποφανθεί για το εάν η υπεράσπιση του blogger μπορεί να δικαστεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Πηγή: The Daily Telegraph και The Australian.