Τα «Αγιοταφικά προσκυνήματα» ούτε φέτος θα τιμηθούν από τους χριστιανούς
Στη Γάζα οι άμαχοι υποφέρουν , ενώ τα παιδιά που ζητάει ο Χριστός «να πάνε κοντά του», δεν έχουν μέρος να σταθούν από την απληστία των αρπακτικών της γης.
Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, Ζίγκριντ Κάαχ, μετέφερε στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το αίσθημα εγκατάλειψης των Παλαιστινίων στον θύλακο υπό πολιορκία, καθώς εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με «απάνθρωπες συνθήκες» και απουσία «πολιτικής βούλησης» για την αύξηση της βοήθειας που αφήνεται να φθάσει εκεί.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει τις απάνθρωπες συνθήκες που δηλώνουν εγκατάλειψη των Παλαιστινίων από τον πολιτισμένο κόσμο και τους βομβαρδισμούς από τους ισραηλινούς που γεννούν επισιτιστική κρίση.
Ποιοι είναι οι Άγιοι Τόποι
Στα ταξίδια με τον τίτλο «Άγιοι Τόποι» επισκεπτόμαστε τα μέρη που σχετίζονται με την ζωή, την διδασκαλία, τα θαύματα, το πάθος και την ανάσταση του Χριστού. Ταυτόχρονα τα ίδια μέρη σχετίζονται με τους προπάτορες του Χριστού της Παλαιάς Διαθήκης.
Οι Άγιοι Τόποι συνδέονται επίσης και με την ίδρυση της πρώτης αποστολικής και μαρτυρικής εκκλησίας. Σε αυτά τα μέρη ήρθε η Αγία Ελένη το 33ο μ.Χ. ως προσκυνήτρια και ίδρυσε εκατοντάδες ναούς και μονές.
‘Έκτοτε καθιερώθηκαν στην παγκόσμια συνείδηση ως οι Άγιοι Τόποι.
Τα πλούσια τοπία της αρχαίας Παλαιστίνης είναι γεμάτα με μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων – όπως το βιβλικό «Μονοπάτι του Αβραάμ» – στρατόπεδα Βεδουίνων και τα μοναδικά νερά της Νεκράς Θάλασσας.
Οι βιβλικές πόλεις της Ιεριχώ, της Βηθλεέμ και της Ιερουσαλήμ, είναι μερικές από τις πιο σεβαστές και αμφιλεγόμενες τοποθεσίες στη γη, όπου χριστιανοί, Εβραίοι και μουσουλμάνοι έχουν αγωνιστεί εδώ και καιρό για το δικαίωμα να ονομάζουν αυτούς τους αγιασμένους τόπους δικούς τους.
Τελικά εκεί κανείς δεν κατοικεί με ειρήνη , οπότε απλά οι καθαγιασμένοι τόποι γίνονται απαγορευτικοί.
Κάποιες από τις αγιοταφικές περιοχές που μπορούμε δυνητικά να επισκεφτούμε είναι η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού και το Μοναστήρι του Δικαίου Συμεών στο Καταμόνας η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στην Ορεινή (σημερινό Εν Κάρεμ), Η μεγάλη Βασιλική της Βηθλέεμ, μας φέρνει στο σπήλαιο της γέννησης όπου η συγκίνηση κορυφώνεται, ενώ πολύ σημαντικά είναι τα προσκυνήματα της Γαλιλαίας, με Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Όρος Θαβώρ, τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ και την Κανά της Γαλιλαίας στην οποία ο Κύριος πραγματοποίησε το πρώτο θαύμα, μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Η λίμνη της Τιβεριάδας, όπου βρίσκεται η αρχαία Καπερναούμ, στην οποία ο Κύριος πραγματοποίησε τα περισσότερα από τα θαύματα Του και κάλεσε τους μαθητές Του στο Αποστολικό Αξίωμα. Στις ακτές της λίμνης είναι χτισμένη η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων
Στο χωριό των Ποιμένων, ακούστηκε το «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ» και στην Ιερά Μονή του Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο των Τριών Μάγων. Στην έρημο της Ιουδαίας, μπορούμε να επισκεφθούμε την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Κοντά εκεί βρίσκεται η Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων με το σπουδαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης, τον Πανίερο Ναό Της Αναστάσεως με τον Γολγοθά, εκεί γίνεται προσκύνημα της Αποκαθήλωσης και του Πανάγιου και Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου μας.
Στο «χωρίο Γεθσημανή», βρίσκεται ο Τάφος της Υπεραγίας Θεοτόκου και η εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας. Προς τα εκεί και το Όρος των Ελαιών.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί με τις παρεμβάσεις των χωρών και τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις, αρκετά σύντομα. Η καρδιά της χριστιανοσύνης χτυπά εκεί. Το Ισραήλ αδιαφορεί, μόνο το 2,5 % του πληθυσμού του είναι χριστιανοί.
Όμως εκεί σταυρώνουν κάθε μέρα το Χριστό στα γεμάτα απόγνωση βλέμματα των Παλαιστινίων.