Ροή Ειδήσεων

Έπεσαν οι υπογραφές για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Χαραλάμπους Κρουσώνα Κρήτης

Το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του σημαντικότερου θρησκευτικού μνημείου του Κρουσώνα κι ενός από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά και ιστορικά της Κρήτης, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου και του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα.

Πρόκειται για τον Ιστορικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους του Κρουσώνα, ο οποίος αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μνημεία των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, στην Κρήτη. 

Ο εν λόγω ναός είχε σημαντικό ρόλο στα νικηφόρα επαναστατικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή του ορεινού Μαλεβιζίου και του Μυλοποτάμου, κατά τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης, με επίκεντρο τον Κρουσώνα, τα οποία οδήγησαν στην γενίκευση της επανάστασης στην κεντρική και ανατολική Κρήτη. 

Ο Ναός του Αγίου Χαραλάμπους του Κρουσώνα, πυρπολήθηκε από τους χριστιανούς επαναστάτες, προκειμένου να εξολοθρευτούν 370 επίλεκτοι Τουρκαλβανοί του επιτιθέμενου οθωμανικού στρατού, οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτόν μετά από μάχες που είχαν προηγηθεί.

Το έργο προβλέπει εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του δίκλιτου ναού, με πλήρη συντήρηση και ανακαίνιση της τοιχοποιίας, των επιχρισμάτων και των δαπέδων, και πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Επιπλέον προβλέπει την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων πυρπόλησης του 1822 στον ναό, και βέβαια των σωζόμενων κειμηλίων, που διασώζονται στο εσωτερικό του.

Οι προβλεπόμενες εργασίες, αποτελούν τη δεύτερη παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης για τη ανάδειξη και αποκατάσταση του ιστορικού ναού, το εξωτερικό κέλυφος του οποίου και ο περιβάλλων χώρος έχει ήδη αποκατασταθεί, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Χαραλάμπου βρίσκεται στο άνω τμήμα του χωριού Κρουσώνα (το οποίο απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο). Ο δίκλιτος ναός τιμάται στο όνομα του Αγίου Χαραλάμπου και στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Είναι ο πολιούχος του χωριού και πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο χρόνος ανέγερσης του αρχικού κλίτους τοποθετείται στα όψιμα χρόνια χρόνια της Βενετοκρατίας, (περίπου το 1400). Σε έγγραφο του 1635, αναφέρεται ως εκκλησία του «Αφέντη Χριστού».  
Σημαντική είναι και η μαρτυρία η οποία προκύπτει από την αίτηση του Μητροπολίτη Κρήτης Γεράσιμου προς τον Τούρκο πασά, στις 15 Μαρτίου του 1745. Με την αίτηση αυτή «ζητάται η έγκριση για επιδιόρθωση της εκκλησίας λόγω της φθοράς που έχει υποστεί από την πολυκαιρία».

Τα δύο κλίτη χωρίζονται με μεγάλη καμάρα, ενώ μπαίνοντας ο επισκέπτης στο εσωτερικό του ναού μπορεί να δει την εμβληματική-γεμάτη τάματα-εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους. Δίπλα από την εικόνα βρίσκεται μία προθήκη με παλαιά εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια.

Το 1817, όταν η πανούκλα θέρισε την Κρήτη, στον Κρουσώνα πέθαναν όλοι οι Τούρκοι, ενώ κανένας Κρουσανιώτης δεν έπαθε τίποτα. Έτσι, ο Άγιος Χαράλαμπος πέρασε στη συνείδηση του κόσμου ως τουρκομάχος και προστάτης των χριστιανών. Αυτός είναι και ο λόγος που το ένα κλίτος του ναού αφιερώθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο. Μάλιστα, στα εικονίσματα απεικονίζεται ο άγιος να ποδοπατεί μία μαυροφόρα γυναίκα, προσωποποίηση της πανούκλας.