Ροή Ειδήσεων

Ακυρώνεται το διαθρησκευτικό Συνέδριο στα Τρίκαλα με Ραβίνους και μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους

  

Ακυρώνεται το προγραμματισμένο διαθρησκευτικό συνέδριο στα Τρίκαλα, που θα διεξαγόταν από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, λόγω έντονων αντιδράσεων από θρησκευτικούς παράγοντες της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το τοπικό μέσο *trikalavoice.gr*, η εκδήλωση, στην οποία θα συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, ραβίνοι, μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι, Έλληνες υπουργοί και εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Οι αντιδράσεις που οδήγησαν στην ακύρωση ξεκίνησαν από τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες. 

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η στάση των δύο μητροπολιτών της περιοχής, Τρίκκης και Σταγών, οι οποίοι εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στο συνέδριο. 

Ο Μητροπολίτης Τρίκκης Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Σταγών Θεόκλητος αντιτάχθηκαν σθεναρά στη διοργάνωση, με τον τελευταίο να ανακοινώνει εμπάργκο στο συνέδριο και να αποκλείει το ενδεχόμενο οποιουδήποτε προσκυνήματος στα Μετέωρα, σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Το συνέδριο, το οποίο είχε ως στόχο τη σύγκλιση θρησκευτικών ηγετών από διαφορετικά δόγματα και θρησκείες, συμπεριλαμβανομένων χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων, ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια για προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των θρησκειών. 

Ωστόσο, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη θρησκευτική κοινότητα της περιοχής φαίνεται να συνδέονται με ανησυχίες για τη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής των Μετεώρων, καθώς και με φόβους για αλλοίωση των παραδόσεων.

Η συμμετοχή ραβίνων και μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στο πρόγραμμα του συνεδρίου φαίνεται να ήταν η αιτία πίσω από τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων θρησκευτικών κύκλων. 

Οι Μητροπολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή μιας τέτοιας διαθρησκευτικής συνάντησης σε ένα μέρος όπως τα Μετέωρα, που αποτελούν σημαντικό θρησκευτικό προορισμό για την Ορθοδοξία, υπογραμμίζοντας πως η διοργάνωση αυτή ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την πνευματική και θρησκευτική ισορροπία της περιοχής.

Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων και του αντιδημάρχου Μιχάλη Λάππα, ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης, δεν κατέστη δυνατό να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η ελπίδα του δήμου ήταν ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας θα δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή εκπροσώπου της στο συνέδριο, κάτι που δεν έγινε. Η έλλειψη στήριξης από την Ιερά Σύνοδο αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην ακύρωση του συνεδρίου.