Ροή Ειδήσεων

Ψάχνουν κρυμμένο θησαυρό στην Κοζάνη

Το ενδιαφέρον των κατοίκων του νομού Κοζάνης για την αναζήτηση κρυμμένων θησαυρών φαίνεται να αναζωπυρώνεται, καθώς μέχρι στιγμής για το 2024 έχουν εγκριθεί δεκατέσσερις άδειες εκσκαφής από την κτηματική υπηρεσία.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην κτηματική υπηρεσία και κοινοποιούνται στο Υπουργείο Οικονομικών, την εφορία αρχαιοτήτων, την αστυνομία και τη ΔΟΥ. Μετά από τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις, συγκροτείται επιτροπή που παρακολουθεί τις εργασίες εκσκαφής.

Ορισμένες από τις περιοχές όπου οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν χρυσό στον νομό Κοζάνης περιλαμβάνουν την Ερμακιά, τα Κομνηνά, τη Βλάστη, την Αυγή, τη Γαλατινή, τα Σιδερά, το Μεσόβουνο, το Σισάνι και τον Τετράλοφο. Μία από τις πιο πρόσφατες άδειες δόθηκε στο Πλατανόρεμα του Δήμου Σερβίων, όπου αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι εκσκαφές.

Η αναζήτηση θησαυρού στην περιοχή έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια, όμως μέχρι τώρα δεν έχει ανακαλυφθεί κάτι ουσιαστικό. Παρά τα σημαντικά χρηματικά ποσά που έχουν δαπανηθεί, οι επίδοξοι χρυσοθήρες συνεχίζουν να αναζητούν θησαυρούς, κυρίως στα βουνά της περιοχής. Η διαδικασία εκσκαφής πραγματοποιείται με νόμιμο τρόπο, ενώ, σε περίπτωση εύρεσης χρυσού, το μεγαλύτερο ποσοστό αποδίδεται στο κράτος.

Οι θησαυροθήρες επικεντρώνονται κυρίως σε περιοχές όπου φημολογείται πως είναι θαμμένες αγγλικές λίρες από την περίοδο του πολέμου.