Ροή Ειδήσεων

Χορηγός του Ιερώνυμου ο καταδικασμένος για μεγαλοαπάτη, «εφοπλιστής» Καραγεώργης. Αναλαμβάνει την ανακαίνιση και την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας. Από πότε «Μεγαλειότατε;»

 

Mια... κορυφαία στιγμή για την Ορθοδοξία διαδραματίστηκε την περασμένη Παρασκευή (27/9). Οι δυο «κεφαλές» της, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συναντήθηκαν και γευμάτισαν με εκλεκτούς καλεσμένους, σε έναν χώρο προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης, στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδας, στο Αιγάλεω. 

Οι προκαθήμενοι Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών με το ζεύγος Καραγεώργη

Την πρωτοβουλία για το θερμό και ιδιαιτέρου συμβολισμού γεγονός πήρε ο επικεφαλής του Οικοτροφείου, Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος. 

Στο γεύμα παρευρέθη ο καλός φίλος και των δύο εκκλησιαστικών ταγών εφοπλιστής Γιάννης Καραγεώργης, με τη σύζυγό του Σοφία Σωτηράκου - Καραγεώργη, ο οποίος τιμώντας τον «ιερό κανόνα» του ελληνικού εφοπλισμού ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την αναγκαία χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας και τη λειτουργία του Iδρύματος Γεωργίου και Bασιλείας Καραγεώργη -φόρο τιμής στους γονείς του- που, όπως δεσμεύτηκε, θα ενισχύει διαχρονικά την Αποστολική Διακονία, με σκοπό να δώσει κίνητρο και σε άλλους ανθρώπους να προσφέρουν και να ακολουθήσουν το έργο της φιλανθρωπίας, στην Εκκλησία και την Παιδεία. Την οικονομική του αρωγή χαιρέτισαν με ενθουσιασμό ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς με αυτόν τον τρόπο το Οικοτροφείο θα γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο φιλόξενη oικογένεια για τα παιδιά που απολαμβάνουν τη μέριμνά του.

Το προφίλ του εφοπλιστή

Η εφοπλιστική καριέρα του Γιάννη Καραγεώργη ξεκίνησε στις αρχές του 1970, όταν ο θείος του Αριστομένης Καραγεώργης, μεσουρανούσε στα ποντοπόρα πλοία και στα ξενοδοχεία. Το 1994 η μοίρα του χτύπησε την πόρτα, όταν ένα φοβερό δυστύχημα στο υπερδεξαμενόπλοιό του, «Στολίδι», οδήγησε σε ναυάγιο την εταιρεία του Silver Carre Vs, η οποία διέθετε 13 πλοία. Το περιστατικό έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν από το δυστύχημα ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καούν 20 ναυτικοί. Το 2010 δημιούργησε την ναυτιλιακή εταιρεία Gramen Shipping and Trading ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 δημιουργεί τη ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation η οποία και δραστηριοποιείται στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών καθώς επικεντρώνεται στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, χωρητικότητας από 50.000 έως 185.000 τόνων νεκρού βάρους. Η εταιρεία έχει υπό την διαχείρισή της ένα στόλο 8 πλοίων ξηρού φορτίου (bulk carriers).

Η άνοδος

Ο Καραγεώργης ξαναβγαίνει στην επιφάνεια όταν γνωρίζεται με τον πατέρα Τύχωνα, τον ιερέα και πνευματικό του Πούτιν. Ακολουθεί η γνωριμία του με τον πανίσχυρο Ρώσο Κονσταντίν Μαλοφέγεβ, έναν δισεκατομμυριούχο που είχε μπει στη «μαύρη λίστα» για ταξίδια εντός της Ευρώπης, λόγω της εμπλοκής του στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Μαλοφέγεφ έγινε κουμπάρος στο γάμο του Καραγεώργη στη Μόσχα όπου εκεί μεταφέρθηκαν 88 Έλληνες καλεσμένοι με ειδική ιδιωτική πτήση, οι οποίοι μάλιστα έμειναν στο ξενοδοχείο του Μαλοφέγεφ .

Στα ΜΜΕ με Συριζανέλ και Βαξεβάνη

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015 ο Καραγεώργης διοργανώνει μια λαμπρή τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσει το νέο του απόκτημα, το τηλεοπτικό δίκτυο HellasNet που αποτελείται από 11 περιφερειακά κανάλια και συγκεκριμένα τα Alfa Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Corfu Channel/Τηλεόραση της Κέρκυρας (Δυτική Ελλάδα), Δίκτυο 1 Καστοριάς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας (Στερεά Ελλάδα), Irida TV της Ρόδου (Δωδεκάνησα) PLP Αχαΐας (Πελοπόννησος), Sitia TV του Λασιθίου (Κρήτη), TVM Λέσβου (Βόρειο Αιγαίο), το Attica TV (Αττική) και το TRT Μαγνησίας (Θεσσαλία). Το παρόν είχαν δώσει και ισχυρά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο, τον επονομαζόμενο και κόκκινο εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα και άλλους. Η τοποθέτηση του Κώστα Βαξεβάνη στη θέση του επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα είχε προκαλέσει συζητήσεις ότι το κανάλι θα ήταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ήταν μια προσπάθεια το κυβερνών κόμμα να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια βέβαια ξεκίνησε η διαδικασία του τηλεοπτικού διαγωνισμού για τις άδειες των πανελλαδικών καναλιών με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Οι δικαστικές περιπέτειες

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για απάτη καταδίκασε το καλοκαίρι τον Γιάννη Καραγεώργη εφετείο της ολλανδικής πόλης Ζβόλε σχετικά με υπόθεση του 2011 που αφορούσε σε επένδυσή του στην γαλακτοβιομηχανία Lyempf. Ο εφοπλιστής είχε αγοράσει την αιωνόβια ολλανδική επιχείρηση το 2010 δίδοντας διαβεβαιώσεις πως θα ενίσχυε τη ρευστότητά της. Η γαλακτοβιομηχανία όμως πτώχευσε αιφνιδιαστικά το 2011. Από τις έρευνες των Εισαγγελικών Αρχών της Ολλανδίας προέκυψε πως ο Καραγεώργης όχι μόνον δεν έβαλε φρέσκο χρήμα στην Lyempf, αλλά της «άδειασε» και τα ταμεία. Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας κατηγόρησαν τον Καραγεώργη για απάτη και δόλια πτώχευση. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη το 2016 στην Ελλάδα στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο όμως δεν εκτελέσθηκε. Το 2019 ο Έλληνας «εφοπλιστής» καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από ολλανδικό δικαστήριο σε δύο χρόνια φυλάκιση για απάτη ύψους 12,4 εκατ. ευρώ. Ο Καραγεώργης άσκησε έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης. 

Πηγή, εφημερίδα Μακελειό (2/10/2024, σελ. 16)