Ροή Ειδήσεων

Όταν ο Χριστόδουλος ”θριάμβευε” στις εκλογές των Μητροπολιτών με σημείο αναφοράς τον Βόλο και την ''Χρυσοπηγή''

"Επισκοποτόκος" η Μητρόπολη Δημητριάδος, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς αναλυτές οι οποίοι ανατρέχουν στις 21/1/2000 όταν εκλέγεται Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμητού ο 70χρονος σήμερα κ. Δανιήλ (Διόνυσος) Πουρτσουκλής με 49 ψήφους σε 72 ψηφίσαντες Ιεράρχες.

Από την Ιερή Μονή Άνω Ξενιάς προέρχεται και ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος (Δημήτριος) Ντόβας, γεννημένος το 1953 στον Βόλο, ψηφισθείς Μητροπολίτης στις 11 Οκτωβρίου 2002.

Ακολούθησαν: 

Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος (Ιωάννης) Αποστολίδης, 55 ετών σήμερα, ο οποίος στις 14 Οκτωβρίου 2001 εχειροτονήθη Επίσκοπος Σαλώνων υπό του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Μητροπολίτης Σερρών εξελέγη στις 16 Μαίου 2003.

Επίσης ο 69χρονος Επίσκοπος Βρεσθένης κ. Θεόκλητος Κουμαριανός. Διετέλεσε Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και στην συνέχεια διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου.

Εκλέχθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1999 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας την 1η Μαρτίου 2005 όταν είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα χωρίς τελικά να εκκρεμεί εις βάρος του καμία κατηγορία. Στις αρχές του 2006, έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Μητροπολίτη Βρεσθένης.

Στις 9 Ιανουαρίου 2003 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βελεστίνου, ως βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Σεβ. Δαμασκηνός (κατά κόσμον Ιωάννης Καζανάκης). Υπηρέτησε ως Iεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού την περίοδο από το 1961 έως το 1968, διετέλεσε σχολάρχης του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου από το 1976 έως το 1977, καθώς και ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως κατά τις περιόδους από το 1974 έως το 1986 και από το 1994 έως το 2003. Στις 29 Φεβρουαρίου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β´ τον όρισε στην διακονία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2008 υπέβαλε την παραίτηση του απο την Πρωτοσυγκελία. Στις 5 Οκτωβρίου 2008 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ανύψωσε, τιμής ένεκεν, σε Μητροπολίτη Βελεστίνου.

"Η Χρυσοπηγή" είναι εδώ

Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί αναλυτές τονίζουν ότι μπορεί η χριστιανική αδελφότητα "Η Χρυσοπηγή", να μην υφίσταται με τον χαρακτήρα που της προσέδωσαν οι δημιουργοί της Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, Καλλίνικος Καρούσος, Αμβρόσιος Λενής, Ευσέβιος Πιστολής και άλλοι, ωστόσο διατηρούνται δεσμοί και στενές σχέσεις.

Ο 66χρονος σήμερα Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, όπως και ο εγκάρδιος φίλος του Μητροπολίτης Ευσέβιος στη Σάμο, από όπου έλκει την καταγωγή του ο π. Δαμασκηνός, θεωρούνται η πρώτη…σειρά της αδελφότητας.

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Αττικής το 1956. Σπούδασε την Θεολογία στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Στις 17 Ιουλίου 1975 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής στην Αθήνα. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1976 και Πρεσβύτερος το 1983. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πειραιώς από το 1984 μέχρι το 1998. Στις 10 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού. Το 1995 είχε χειροτονηθεί Μητροπολίτης Σάμου ο κ. Ευσέβιος, με μακρά πορεία στην Ι.Μ. Πειραιώς, έχοντας αναπτύξει στενές σχέσεις με τον κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο επισκέπτονταν από παλιά και τη Μητρόπολη Δημητριάδος σε κατηχητικά, κατασκηνώσεις κ.α.

Από τον Μακαριστό Πειραιώς Καλλίνικο εκάρη μοναχός το 1997 και ο π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος ακολούθησε τον κ. Ιγνάτιο στον Βόλο μετά την εκλογή του και το 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του γέροντός του Ιγνατίου για να ακολουθήσει μια 20ετή συμπόρευση στην Ιερή Μητρόπολη Δημητριάδος.

ΥΓ: Δεν ξεχάσαμε από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) κατά την διαβεβαίωση των καθηκόντων του ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει με νόημα πως "αναλαμβάνεις ένα έργο βαρύ και δύσκολο. Η επιλογή ήταν δική μου. Από την στιγμή που έγινε αυτή η επιλογή ακούστηκαν μερικοί ψίθυροι που δε θα έπρεπε να ακούγονται στον χώρο της Εκκλησίας. Κατηγορήθηκες για έργα υπακοής. Ποιοι τα ψιθυρίζουν όμως, δεν θα πούμε τίποτε. Θα καταλάβουν το λάθος τους. Αλλά αν συνεχίσουν να μιλάνε θα μιλήσουμε κι εμείς”. Το ιστολόγιο εύχεται στον πάτερ Νικόδημο καλή προαγωγή...