Ροή Ειδήσεων

Στον χορό των Ρίχτερ η Χαλκιδική : 4,6 Ρίχτερ λίγο μετά τα 4,1 με επίκεντρο της ακτές του Αγίου Όρους

Ο Εγκέλαδος επέστρεψε στη Χαλκιδική και ταρακούνησε δέκα φορές μέσα σε διάστημα τριών ωρών, το πρωί της Κυριακής (22/9) τη χερσόνησο του Αγίου Όρους και περιοχές του δήμου Αριστοτέλη.

Κι ενώ η μεγαλύτερη δόνηση ήταν αρχικά τα 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 11.47, μία ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12.50 καταγράφηκε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός που σημειώθηκε σστις 12:50 είχε επίκεντρο 8χλμ δυτικά των Καρυών του Αγίου Ορους και το εστιακό βάθος ήταν στα 12,8χλμ.

Επτά λεπτά αργότερα ακολούθησε άλλη μία δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 8χλμ βορειοδυτικά των Καρυών.

Συνολικά έχουν γίνει 10 σεισμοί από το πρωί τις Κυριακής με μεγέθη 2,6, 3,7, 2,8, 4,1,2,5,3,1,3,4,2,6,3,2, 4,6 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί προέρχονται από το ίδιο επίκεντρο, το οποίο εντοπίζεται στις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί εδώ και 4 μήνες. 

Το καλοκαίρι υπήρξε μεγάλη αναστάτωση σε μοναχούς και εργαζόμενους στην Αθωνική Πολιτεία, καθώς επίσης σε τουρίστες και κατοίκους περιοχών του δήμου Αριστοτέλη, όπως στην Ουρανούπολη, στα Νέα Ρόδα, στην Ιερισσό, αλλά το τελευταίο διάστημα η σεισμική δραστηριότητα υποχώρησε και πλέον καταγράφονταν πολύ μικρά μεγέθη. 

Φαίνεται όμως πως η δραστηριότητα δεν εκτονώθηκε πλήρως και οι σημερινές δονήσεις προκάλεσαν νέα αναστάτωση. 

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και το τελευταίο διάστημα είχε κοπάσει, ωστόσο φαίνεται ότι παρατείνεται δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. και πρόσθεσε ότι παρατείνεται η παρακολούθηση του φαινομένου.