Ροή Ειδήσεων

Ιεραρχία Οκτωβρίου 2024: Αυτοί είναι οι τρείς υποψήφιοι διάδοχοι του Μητροπολίτη Μαντινείας. Οι Αρχιερείς θα εκλέξουν και 4 ακόμα νέους βοηθούς

Η επερχόμενη Τακτική Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι μια σημαντική διαδικασία που θα εξετάσει κρίσιμα κοινωνικά θέματα, παράλληλα με την εκλογή νέων Μητροπολιτών και βοηθών Επισκόπων.

Το εκκλησιαστικό αυτό γεγονός ξεκινά την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, με τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη η οποία θα τελεστεί από το νεώτερο στη τάξη Μητροπολίτη, τον Φλωρίνης Ειρηναίο, υπογραμμίζοντας την παράδοση της Εκκλησίας στην τήρηση των τελετουργικών και λειτουργικών κανόνων. Αμέσως μετά, στις 9 το πρωί, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Ιεραρχίας με την ακολουθία της έναρξης, ακολουθούμενη από την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου προς τους συνοδικούς Αρχιερείς. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί με την αντιφώνηση του πρώτου στην τάξη των Μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ η πρώτη ημέρα των εργασιών θα κλείσει με την ψήφιση κανονισμών και άλλων υπηρεσιακών ζητημάτων.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου η Ιεραρχία θα επικεντρωθεί σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως η στήριξη της οικογένειας και τα φαινόμενα βίας. 

Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στις εκλογές νέων Επισκόπων. 

Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα πληρωθεί η κενή θέση για την Ι. Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αλεξάνδρου. 

Ως επικρατέστεροι υποψήφιοι όπως όλα δείχνουν με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις φέρονται ο εξ Ηλείας καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος που είναι άγνωστο εάν διατηρεί ακόμη την εύνοια του Ιερώνυμου στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος π. Ιάκωβος Κανάκης και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Σαμαρτζής της Ι. Μητροπόλεως Θηβών.

 Επιπλέον, θα εκλεγούν τέσσερις νέοι βοηθοί Επίσκοποι για τις Μητροπόλεις Ξάνθης, Καισαριανής, Πειραιώς και Εδέσσης. 

Οι εκλογές αυτές θα δώσουν την ευκαιρία στην Εκκλησία της Ελλάδος να ανανεώσει την ποιμαντική της δύναμη και να προχωρήσει με νέους ιεράρχες που θα συμβάλουν στο έργο της.


Πηγή, εφημερίδα Μακελειό - 17-9-2024