Ροή Ειδήσεων

Εξώδικο Ιεράς Μονής Κουτσουρούς στο fokidanews και η απάντηση από το ψηφιακό συνεταιριστικό υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης


Το fokidanews.gr δημοσίευσε την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 δημοσίευμα με τίτλο: «Συμβολικό κλείσιμο του δρόμου - Διαμαρτυρία στον Κουτσουρό Πέμπτη και Παρασκευή», παραθέτοντας φωτογραφία επικολλημένης αφίσας σε δέντρο με το κείμενο: 

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί Χριστιανοί,

Σας ενημερώνουμε ότι την 22-8-2024 από ώρα 18.00 έως 11.00 ο δρόμος που οδηγεί στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Κουτσουρού, συμβολικά θα παραμείνει κλειστός σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παράλογες αξιώσεις των μοναχών σε βάρος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Σήμερα, μας κοινοποιήθηκε η ακόλουθη εξώδικη δήλωση-πρόσκληση μετά διαμαρτυρίας και επιφυλάξεως:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ 

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΣ                                  

Του (Εκκλησιαστικού) Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΗΣ», που εδρεύει στην Δ.Ε. Αμυγδαλιάς του Δήμου Δωρίδος της Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και εκπροσωπείται νόμιμα . 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  «FOKIDA NEWS» 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ : ΚΑΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 

Παρόλο που από εχθές, 21-8-2024, διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ πρόσκληση που απευθύνετε προς το κοινό να παρεμποδίσει την ιερά πανήγυρή μας και παρόλο που σας ζητήσαμε να αποσύρετε την σχετική δημοσίευση, εσείς εξακολουθείτε να αναρτείτε την ιδία πρόσκληση προς τέλεση εις βάρος της Ιεράς Μονής μας εγκληματικών πράξεων, με συνέπεια να είσθε ήδη αυτουργοί της , σε τετελεσμένης απόπειρας , ποινικά διωκόμενης αυτεπαγγέλτως πράξεως της διατάραξης της θρησκευτικής συνάθροισής μας !!

Ηδη πλέον γνωρίζετε από εχθές ότι η δημόσια πρόσκληση που απευθύνετε και αναπαράγετε από κύκλους που εσείς γνωρίζετε, σε παρεμπόδιση της προσέλευσης των πιστών εις την ιερά πανήγυρή μας συνιστά παράνομη πράξη , για την οποία θα αποδώσετε λόγο εις την Δικαιοσύνη, καθώς και όποιος προβεί εις ανάλογες παράνομες πράξεις.

Με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, σας καλούμε αφενός να προβείτε εις την δημοσίευση της παρούσας και αφετέρου να παύσετε να τελείτε το αδίκημα της παρεμπόδισης της θρησκευτικής συνάθροισής μας. 

Άμφισσα 22-8-2024

Η Πληρεξούσια Δικηγόρος της Ιεράς Μονής 

«ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  ΚΟΥΤΣΟΥΡΙΩΤΙΣΣΗΣ»

ΑΡΓΥΡΩ-ΗΛΙΑΝΑ ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ – ΔΕΡΜΑΝΗ 

Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 2-4 ΑΜΦΙΣΣΑ ΤΚ 33100

ΤΗΛ 6931987497 – 2265300377

ΑΦΜ : 044211882 ΔΟΥ: ΑΜΦΙΣΣΑΣ

EMAIL  idermzan@gmail.com


Επί της παραπάνω αναφερόμενης εξώδικης δήλωσης-πρόσκλησης μετά διαμαρτυρίας και επιφυλάξεως , έχουμε ν’ απαντήσουμε τα ακόλουθα:

Η δημοσιογραφία, είναι το επάγγελμα το οποίο ασχολείται με τη μετάδοση, έλεγχο και έρευνα των ειδήσεων και των γεγονότων που υπάρχουν και μεταδίδονται  στον κόσμο. Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί ψυχραιμία, βεβαιότητα για την αλήθεια των γεγονότων, επιμονή και γερό στομάχι. Ο δημοσιογράφος καλείται να αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της ενημέρωσης του πολίτη για τα τεκταινόμενα της κοινωνίας μας. Ως ένας νέος άνθρωπος ο οποίος ακολουθώ αυτό το επάγγελμα, το αγαπώ και του έχω αφιερωθεί, θα αναφέρω ποια θεωρώ πως πρέπει να είναι τα γνωρίσματα του πραγματικά καλού δημοσιογράφου τα οποία και προσωπικά εφαρμόζω στην δημοσιογραφική μου πρακτική.

Ο αληθινός δημοσιογράφος δεν παραποιεί την αλήθεια, δε θέλει ο πολίτης να μαθαίνει στρεβλά τα γεγονότα. Τα πολιτικά συμφέροντα, η επιθυμία παραποίησης και κατεύθυνσης του ανθρώπου δεν πρέπει να είναι κατ’ εμέ το γνώρισμα δημοσιογράφου.

Ο πραγματικός δημοσιογράφος δίνει χώρο σε όλους τους συνομιλητές να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Γνωρίζει πως η στέρηση της δημοκρατίας και της ελεύθερης γνώμης δεν είναι το όπλο για να καταπολεμηθεί μία ιδεολογία η οποία δεν είναι ούτε η ίδια δημοκρατική, διότι από αυτό υπάρχει ο κίνδυνος να ενδυναμωθεί.

Ο αληθινός δημοσιογράφος σέβεται όλες τις γνώμες, ακόμα και αν δεν τις υιοθετεί, έχοντας τον τρόπο να διαχωρίσει τη θέση του και να μιλήσει για την επικινδυνότητα μίας λανθασμένης πεποίθησης.

Ο πραγματικός δημοσιογράφος δεν παρασύρεται από τα συναισθήματά του, κρατάει ουδέτερη στάση και παραμένει αντικειμενικός. Δεν έχει σημασία αν έχεις συμπάθεια σε ένα πρόσωπο, αν είσαι φίλος ή οτιδήποτε άλλο, στο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ δεν υποτιμάς κανένα πρόσωπο προκειμένου να ανυψώσεις υπερβολικά κάποιο άλλο.

Ο αληθινός δημοσιογράφος δε βάζει το προσωπικό ή οικονομικό του συμφέρον πάνω από την αλήθεια και τη δημοσιογραφική ιδιότητα. Στην αληθινή δημοσιογραφία, υπάρχει μία και βασική επιδίωξη: η ανακάλυψη της αλήθειας, κι αυτό που αναζητά ο δημοσιογράφος είναι η ορθότητα των πληροφοριών.

Η δημοσιογραφία κατά την άποψη μου, είναι ένας κλάδος που προσφέρει τη χαρά της διανοητικής έρευνας και τη χαρά της ανακάλυψης. Η ρυπαρή δημοσιογραφία και το ψέμα δεν είναι τα γνωρίσματά της, για αυτό όσοι την αγαπούν και την υπηρετούν με αλήθεια, οφείλουν να αγωνιστούν για την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων και την αντίληψη των άσχημων πεποιθήσεων.

Χθες το πρωί διαπιστώσαμε αναρτημένες ΔΗΜΟΣΙΑ στο κέντρο της Άμφισσας πάμπολλες ανακοινώσεις σαν αυτή που δημοσιεύσαμε και σαν αυτές που τελείως ενδεικτικά παραθέτουμε στο τέλος της παρούσας ανάρτησης.

Παράλληλα, μάθαμε ότι σε πολλά χωριά της ευρύτερης περιοχής έχουν αναρτηθεί οι ίδιες ανακοινώσεις, ενώ έχουν πεταχθεί και πάρα πολλά “τρικάκια” με το ίδιο περιεχόμενο. Δηλαδή με το κείμενο για το συμβολικό κλείσιμο από κατοίκους του δρόμου προς την Ιερά Μονή Κουτσουρού.

Κρίναμε συνεπώς ότι η είδηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθόσον αφορούσε δημόσια διαμαρτυρία που ενημέρωνε για κλείσιμο δρόμου προς την Ι. Μονή, συνεπώς και ενδεχόμενη ταλαιπωρία των προσκυνητών που θα επιθυμούν να μεταβούν στην Ι. Μονή, και μέσα στα πλαίσια του δημοσιογραφικού μας καθήκοντος να επικοινωνήσουμε την είδηση, ΟΦΕΙΛΑΜΕ να δημοσιεύσουμε την αφίσα που βρίσκεται τοποθετημένη σε δημόσιους χώρους, μεταφέροντας αυτούσιο και το κείμενο που περιέχεται σ’ αυτή, χωρίς απολύτως ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ ή παρότρυνση των αναγνωστών μας ή οποιουδήποτε άλλου σε πράξη, παράλειψη ή συμπεριφορά, από μέρους μας και φυσικά, ουδέποτε είχαμε πρόθεση να παρεμποδίσουμε την προσέλευση πιστών στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής, ή να δημοσιοποιήσουμε ψευδή γεγονότα, αλλά μεταφέραμε την είδηση της προγραμματισμένης διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής στα πλαίσια της δημοσιογραφικής μας ιδιότητας, της άσκησης του δικαιώματος της πληροφόρησης στο όνομα και προς το συμφέρον του λαού, των αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τον καλόπιστο διάλογο και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών, την πολυμορφία και το πολυδιάστατο του Τύπου και των άλλων μέσων ενημερώσεως, της προάσπισης και διεύρυνση της ελευθεροτυπίας για την πληρέστερη δυνατή διασφάλιση του δικαιώματος της ενημερώσεως της Κοινής Γνώμης, της αναζήτηση της αλήθειας και τον σεβασμό της ιερότητας των γεγονότων και της ελευθερίας των σχολίων, τους γραπτούς και άγραφους κανόνες της δημοσιογραφικής και ηθικής δεοντολογίας, σεβόμενοι ΠΛΗΡΩΣ τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας τον οποίο και τηρήσαμε απαρέγκλιτα κατά τη δημοσίευση της επίμαχης είδησης η οποία μάλιστα είναι απόλυτα ΑΛΗΘΗΣ .