Ροή Ειδήσεων

Πως το νέο κτίριο Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλίας δεν έγινε ποτέ

 

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη πυρκαγιών φτάνουν στο... 1% του σχετικού προϋπολογισμού. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικής ανικανότητας στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου, είναι το νέο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλίας (ΠΕΚΕΠΠ) που επρόκειτο να στεγαστεί σε σύγχρονο κτίριο το οποίο θα αναγειρόταν στη Λάρισα για το σκοπό αυτό.

Το νέο ΠΕΚΕΠΠ βρέθηκε στον αέρα όπως και το (επίσης προϋπολογισμένο με κοινοτικά κονδύλια) σχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ίδρυση και λειτουργία και των άλλων 12 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας. 

Πάλι καλά που η Περιφέρεια Θεσσαλίας μερίμνησε να στεγάσει τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε χώρο που διαμορφώθηκε για τον σκοπό αυτό στο μέγαρο της Περιφέρειας στην οδό Θεοφράστου.

Η σύσταση των ΠΕΚΕΠΠ, ως ευέλικτων επιχειρησιακών δομών συντονισμού πολιτικής προστασίας, προβλέφθηκε αρχικά στον νόμο 4662/2020 για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων» αλλά και στον νόμο 5075/2023 για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας». 

Ενώ το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το 2021, σε δύο μέρη, με συνολικό προϋπολογισμό 131,5 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο, όμως, ο σχετικός διαγωνισμός ματαιώθηκε.

Και σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο απάντησε πως το (άγνωστο) χρονοδιάγραμμα για ΠΕΚΕΠΠ έπεσε έξω γιατί «δεν κατέστη εφικτό» να βρεθούν τα κατάλληλα οικόπεδα (!) σε 13 Περιφέρειες της χώρας για να τα φιλοξενήσουν…

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr

*φωτογραφία αρχείου