Ροή Ειδήσεων

Ούτε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αρμόδιο για τις αποζημιώσεις από το Adonov!

 

Θυμίζουμε τι έχει προηγηθεί: Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας κ. Νικολαϊδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη αποζημιώσεων αγροτών του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων λόγω της συντριβής του Adonov και της μετέπειτα δέσμευσης αγροτικών εκτάσεων.

Η ερώτηση κατατέθηκε αρχές Ιουνίου. 

Μέχρι τώρα είχαν απαντήσει ότι δεν έχουν αρμοδιότητα στο θέμα- άρα δεν μπορούν να αποζημιώσουν τους αγρότες- τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Κλιματικής Κρίσης- Πολιτικής Προστασίας. 

Στις 8 Αυγούστου απάντησε στην ερώτηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το τρίτο Υπουργείο που αναφέρει στην πρωτοβουλία του ο βουλευτής. Ούτε αυτό είναι αρμόδιο!

Η απάντηση του αναφέρει:

«Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αν. Νικολαΐδης, σας πληροφορούμε ότι τα διαλαμβανόμενα της εν λόγω Ερώτησης εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Την υπογράφει ο Υφυπουργός κ. Διονύσιος Σταμενίτης.

Η ερώτηση του κ. Νικολαϊδη μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όπως είναι γνωστό στις 16 Ιουλίου του 2022 αεροσκάφος Αντόνοφ, κατέπεσε στην περιοχή Αντιφιλίππων της Π.Ε. Καβάλας. 

Το τραγικό αυτό δυστύχημα εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε περαιτέρω και τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες των αγροτών τόσο στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την πτώση και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεσμεύτηκε έκταση πολλών στρεμμάτων και οι αγρότες δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα αγροκτήματά τους. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αντιφιλίππων, λόγω της μη άρδευσης 467 στρέμματα υπέστησαν απώλεια της τάξεως του 70%, ενώ 33 καλλιεργήσιμα στρέμματα υπέστησαν ολική καταστροφή.

Ευθύς οι παραγωγοί της περιοχής αυτής, ανέδειξαν το μείζον αυτό πρόβλημα προκειμένου να λάβουν από το κράτος τις εύλογες αποζημιώσεις για τις ζημίες που υπέστησαν. Εν όψει των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους αγρότες των ως άνω περιοχών;».