Ροή Ειδήσεων

Τονώνουν το αρχιερατικό προφίλ του Μητροπολίτη Ναυπάκτου. Ο Τζόρτζ Τσούνης πιέζει να τον δει Αρχιεπίσκοπο. Βοά το εκκλησιαστικό παρασκήνιο ότι το διαβόητο λογισμικό παρακολούθησης έβγαλε off από τις ιερές «διεργασίες» ισχυρά ονόματα

 


Ο 57χρονος Γιώργος Τσούνης, δικηγόρος και επιχειρηματίας, με καταγωγή των γονιών του από τον Πλάτανο Ναυπακτίας, είναι ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Οι γονείς του έφυγαν από τον μικρό οικισμό της Ναυπακτίας, μόλις 200 κατοίκων, για την Αμερική και το 1967, στη Νέα Υόρκη, γεννήθηκε ο Γιώργος που, από τα πρώτα βήματά του, άρχισε να φοιτά σε ελληνικό σχολείο κοντά στο Κουίνς. Και να μαθαίνει ελληνικά.  

Ο Γιώργος Τσούνης είναι παντρεμένος με την ομογενή διδάκτορα φυσιοθεραπείας Όλγα Αντζουλή, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. 

Στη Νέα Υόρκη, μένει στο Λόνγκ Άιλαντ και η προσωπική περιουσία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια δολάρια. Χρήματα που αποκτήθηκαν σε επενδύσεις σε ακίνητα και ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων τα «Hilton», «Intercontinental», «Starwood» και «Radisson». Ανήκει δε στους 50 πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ. 

Είναι η δεύτερη φορά στην Ιστορία της ομογένειας που ένας ομογενής βρίσκεται στη θέση του πρέσβη. Ο πρώτος ήταν ο Μάικλ Σωτήρχος.

Οι δεσμοί του Πρέσβη με τον τόπο καταγωγής του είναι ισχυροί.

Τον Οκτώβριο του 2022 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 451η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ο Δήμος Ναυπακτίας τον ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ναυπακτίας ενώ το διήμερο 9-10 Ιουνίου 2023 πάλι στη Ναύπακτο η AHEPA Hellas είχε προγραμματίσει το 24ο πανελλαδικό συνέδριο της οργάνωσης και τον τίμησε.
Επόμενο γεγονός των ημερών εκείνων ήταν όταν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκλησή του να παρευρεθεί στην οικία του στη δεξίωση που παρέθεσε για τον εορτασμό της επετείου της Αμερικανικής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας.
Η πρόσκληση προέκυψε κατά την διεξαγωγή του 24ου συνεδρίου της Ahepa Hellas, όπου παρευρίσκετο ο Πρέσβης και ενθουσιάστηκε με την Χορωδία η οποία πλαισίωσε μουσικά την επίσημη τότε έναρξη των εργασιών του συνεδρίου!


Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, αδελφοί Άρχοντες που θέλησαν να κρατηθεί η ανωνυμία τους διέρρευσαν ότι "ο νύν πρέσβης Τσούνης εκτιμάει απεριόριστα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και πως είναι πολλές οι φορές και οι συγκυρίες που έχουν συναντηθεί αλλά και συνομιλήσει κατ΄ιδίαν. Γνωρίζοντας ο πρέσβης και τα εκκλησιαστικά δρώμενα πολύ θα ήθελε να δει τον συγκεκριμένο διακεκριμένο ιεράρχη στον αρχιεπισκοπικό θώκο". 

Σύμφωνα με τους ελληνοαμερικανούς άρχοντες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την  11η Ιουνίου 1821,  ημέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου και η ανακήρυξη σήμερα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου σε επίτιμο Δημότη Αγρινίου οδηγούν τις σοβαρές εξελίξεις που έρχονται και έχουν να κάνουν με την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου τις οποίες σαν ιστολόγιο παρακολουθούμε και εμείς.

Μέχρι πρότινος στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια είχαν ίδιο προβάδισμα οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Πατρών, Χαλκίδος (το πιθανότερο σενάριο για το  τριπρόσωπο είναι αυτό) ενώ σαν μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Μητροπολίτης Σύρου αν συνταχθεί με την υποψηφιότητα Μεσσηνίας ή προτείνει στο σώμα της Ιεραρχίας τον Μητροπολίτη Κηφισίας η οποία είναι άκρως πολυσυλλεκτική και προβληματίζει για τη δυναμική της όλους τους σεβασμιωτάτους.

Για το σημερινό ρεπορτάζ ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου επέδωσε στον κ. Ιερόθεο το κλειδί της πόλης αναφέροντας μεταξύ άλλων : 

«Η  σημερινή ημέρα είναι για το Αγρίνιο μέρα ανάτασης. Μέρα που σηματοδοτεί την αναγέννηση του Έθνους και  επιβεβαιώνει τη συνοχή και την αδιάλειπτη παρουσία του Ελληνισμού στο χρόνο.

Είναι ιερό καθήκον  να στρέψουμε τη σκέψη μας στα μεγαλειώδη  κατορθώματα των ηρώων του ’21. Η εποποιΐα της Επανάστασης στη Δυτική Ρούμελη  είχε επίκεντρο το Βραχώρι. Η πολιορκία και η άλωσή του εγγράφεται ιστορικά ως επίτευγμα με τεράστια ιστορική και ηθική αξία. Την 11η Ιουνίου 1821,  το Βραχώρι  εκάη.

Οι γενναίοι πολέμαρχοι παρέδωσαν την πόλη του Αγρινίου στην ελευθερία της από τον τουρκικό ζυγό. Σήμερα, αποδίδουμε  τιμή  ανδρείας  και αρετής σ’ εκείνους τους ήρωες  για την αυτοθυσία και το θάρρος που επέδειξαν.

Είμαστε πάντα υπερήφανοι γιατί το Έθνος μας γεννά άξιους πατριώτες, πρωταγωνιστές  της εποχής τους. Έτοιμους ν’ ανταποκριθούν όταν οι «ορίζοντες θα χτυπούν τις πόρτες μας».  

Αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα  το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου αποφάσισε να τιμήσει έναν σεπτό Ιεράρχη, έναν  αξιοσέβαστο πνευματικό Πατέρα, έναν φωτισμένο κήρυκα της Ορθόδοξης  Εκκλησίας. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος  βρέθηκε στο Αγρίνιο από πολύ μικρή ηλικία.  Σε αυτήν τη γη  μπήκε ο θεμέλιος λίθος της απόφασης να αφιερωθεί  στην υπηρεσία του Θεού. Γνώρισε τον πνευματικό του Πατέρα, τον σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας, Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης, κοντά στον οποίο  ξεκίνησε την εκκλησιαστική και ποιμαντική του διακονία.

Από το 1995  ποιμαίνεται θεοφιλώς την  Ιερή Μητρόπολη  Ναυπάκτου και Αγίου  Βλασίου, περιοχή του πρώην Δήμου Παρακαμπυλίων που τώρα ανήκει στον Δήμο Αγρινίου.

Σεβασμιώτατε κ. Ιερόθεε, στο σεβαστό πρόσωπο σας τιμούμε  την τριακονταετή  πνευματική φροντίδα και προσφορά στη διαποίμανση της Ιερής Μητρόπολης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Αναγνωρίζουμε την πνευματική συνεισφορά σας στην εξέλιξη της επιστήμης, ιδιαιτέρως της Θεολογίας, αλλά και σε κλάδους όπως η Ιατρική, η Βιοηθική, η Ψυχοθεραπεία. 

Τιμούμε το σπουδαίο συγγραφικό σας έργο, μοναδικό τόσο, ως προς τον όγκο,  όσο και ως προς τη διάδοσή του σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική και Ασία μέσω μεγάλου αριθμού μεταφράσεων.  

Υποκλινόμαστε στην πατρική σας αγάπη, τη στήριξη και το ενδιαφέρον σας για την πόλη και τους ανθρώπους κατά την ενδεκάμηνη περίοδο της Τοποτηρητείας σας. Η ειλικρινής σας  ενασχόληση με την καθημερινή ζωή του τόπου μας δεν πέρασε απαρατήρητη.  

Με συγκίνηση  θυμόμαστε την ομιλία σας κατά την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.  Η καρδιά μας ρίγησε όταν αναφερθήκατε στο  «εμόν Αγρίνιο», δηλαδή το δικό μου Αγρίνιο, δηλώνοντας : «Με καύχηση λέω ότι μέσα στη μνήμη και την καρδιά μου το Αγρίνιο συναγωνίζεται τα Ιωάννινα,  που είναι η γενέτειρα πόλη μου.»

Σήμερα,  το Αγρίνιο,  με καύχηση, σας ανακηρύσσει  «Επίτιμο Δημότη». Σας τιμά όπως το τιμήσατε και σας αποδίδει το μέγιστο σεβασμό». 

Ο πρ. του ΔΣ Αγρινίου Κωνσταντίνος Ζώης ανάγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ιερόθεος παρέλαβε το κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Αγρινίου και ευχαρίστησε για την τιμή.  

Το βιογραφικό του κ. Iερόθεου.

Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, κατά κόσμον Γεώργιος Βλάχος, γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Από πολύ μικρός ανέπτυξε στενούς δεσμούς με το Αγρίνιο και μαθήτευσε στο Παπαστράτειο  Γυμνάσιο.  Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης όπου αποφοίτησε με άριστα. 

Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Ποιμαντικού Τμήματος τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών,  Επίτιμος Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής  τῆς  Σχολής Επιστημών Υγείας τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Και Καθηγητής τής Ασκητικής και Πατερικής Θεολογίας στό Διδακτορικό Πρόγραμμα Ορθοδόξων Σπουδών, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.  

Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σέ Πανεπιστήμια και Θεολογικές Σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εισηγητής στην Ιερά Σύνοδο τής Ιεραρχίας της Εκκλησίας τής Ελλάδος, η οποία συνεδριάζει τακτικώς μία φορά κατ’ έτος .

Εισηγήθηκε πολλές φορές στην Ιεραρχία τής Εκκλησίας τής Ελλάδος θέματα εκκλησιαστικά και θεολογικά, καθώς επίσης θέματα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, αναλαμβάνοντας κρίσιμες αποστολές. 

Συνέγραψε και εξέδωσε μέχρι σήμερα 126 βιβλία τά οποία κυκλοφορούν σέ πολλές εκδόσεις καί πολλά από αυτά μεταφρά­σθηκαν. 

Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τό βιβλίο «Το Πρόσωπο στην Ορθόδοξη Παράδοση». 

Το θεολογικό, εκκλησιαστικό, κοινωνικό, πολι­τι­στικό καί ιστορικό έργο του έγινε αντικείμενο διατριβών από Έλληνες και ξένους επιστήμονες καί σέ πολλά επιστημονικά έργα υπάρχουν συχνά πολλαπλές αναφορές στα βιβλία του. 

Το  1995  εκλέχθηκε  Μητροπολίτης Ναύπακτου και Άγιου Βλασίου καί στη θέση αυτή παραμένει έως σήμε­ρα.