Ροή Ειδήσεων

«Απεταξάμην» τον...Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ: Τα παίζει όλα για όλα ο Βαρθολομαίος σε μια μάχη διαδοχής που δεν συμμετέχει ούτε ο διάβολος! Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εκλογή νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας σκοπό έχει να μην βγει Προκαθήμενος ο ιεράρχης που έχει άρρηκτες σχέσεις με τον Μόσχας Κύριλλο και τον Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο

Καταρτίστηκε σήμερα μετά από πολύωρη συνεδρίαση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας το τριπρόσωπο από το οποίο θα προκύψει ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Βράτσας Γρηγόριο ο οποίος έλαβε 11 ψήφους από τον πρώτο γύρο, τον Μητροπολίτη Βιντίν Δανιήλ ο οποίος έλαβε 9 ψήφους στον 32ο γύρο και τον Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ ο οποίος έλαβε επίσης 9 ψήφους στον 42ο γύρο (βλ. στην κεντρική φωτογραφία).

Σύμφωνα με το καταστατικό της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι υποψήφιοι έπρεπε να πληρούν τρία κριτήρια: να είναι τουλάχιστον 50 ετών, να έχουν διατελέσει Μητροπολίτης επισκοπής για τουλάχιστον πέντε χρόνια, να έχουν ορθόδοξη σκέψη και να έχουν υποδειγματική ζωή.

Πλέον η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου όταν και θα εκλεγεί ένας από τους τρεις παραπάνω με το Πατριαρχικό Εκλογικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να αποτελείται από πέντε εκπροσώπους από κάθε επισκοπή και δέκα από τη Μητρόπολη Σόφιας.

Σημειώνεται ότι η στάση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας σε ζητήματα όπως η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας και η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας την καθιστά κομβικό παράγοντα εκκλησιαστικής διπλωματίας για την περιοχή, στρέφοντας στη Βουλγαρία την προσοχή κυρίως του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριαρχείου Σερβίας.

Μόσχα και Σόφια διατηρούν διαχρονικά καλές σχέσεις, με την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας να έχει σταθεί αφορμή για να προκύψουν σύννεφα. 

Τον περασμένο Μάρτιο σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης Προβλημάτων Θρησκείας και Κοινωνίας του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ρομάν Λούνκιν είχε δηλώσει πως οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών, της Ρωσικής και της Βουλγαρικής, καθ’ όλη την πατριαρχεία του κεκοιμημένου Πατριάρχη Νεοφύτου υπήρξαν πάντα πολύ καλές ενώ μετά τον θάνατό του είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, καθώς «δυτικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί αλλά και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προσπαθούν να βάλουν αντιμέτωπες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες με την Εκκλησία της Ρωσίας».

Στη Βουλγαρία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παρίσταται στην εκλογή και ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας καθώς πριν λίγες ημέρες παρέλαβε επίσημη πρόσκληση από τον Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Μητροπολίτη Βράτσης Γρηγόριο.

Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Πατριαρχείο Βουλγαρίας φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, με την συμμετοχή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και αντιπροσώπων άλλων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών μεταξύ αυτών και του