Ροή Ειδήσεων

ΑββακούμGate: Σε δύσβατους ατραπούς ο Πανιερώτατος Ταμασού. Σιμωνία για να γίνει Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ή τι άλλο; Δυο εν αργία Αρχιμανδρίτες φέρεται να τεκμηρίωσαν καταγγελίες περί απειλών και βιαιοπραγίας εναντίον τους


Στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του, έφτασε ο εν αργία Αρχιμανδρίτης, Πορφύριος, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, τη δική του εκδοχή, για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.

Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας της Μονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 09:30 θα προσέλθει ο Ιερομόναχος Αββακούμ, και στις 17:00 οι Μοναχοί Ησαΐας και Τιμόθεος.

Νωρίτερα, κατέθεσε ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος.

Πέραν των τεσσάρων ωρών διήρκησε η κατάθεση του εν αργία Αρχιμανδρίτη της ΙΜ Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο εν αργία Αρχιμανδρίτης πέρασε το κατώφλι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ένα τέταρτο μετά τις 10:00 το πρωί, συνοδευόμενος από τους δύο Νομικούς του Συμβούλους, Ανδριάνα Κλαΐδη και Αναστάσιο Βαβούσκο.

Η κατάθεση του εν αργία Αρχιμανδρίτη ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκίνησε γύρω στις 10:30 και ολοκληρώθηκε μετά τις 15:00, κατά τη διάρκεια της οποίας κατατέθηκε ολόκληρη κατάσταση με μάρτυρες, περίπου 20 άτομα.

Μετά τη πολύωρη κατάθεση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου, ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος δήλωσε, στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής και ερωτηθείς σχετικά ότι «κατέθεσε ο πατήρ Νεκτάριος, ολοκλήρωσε την κατάθεση του».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έλαβαν κάποια απάντηση και ποια διαδικασία ακολουθήθηκε, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι «δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες, δεν επιτρέπεται».

Σε ερώτηση εάν οι δικηγόροι ήταν παρόντες στην κατάθεση, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι όχι, απλώς ανέμεναν.

Ερωτηθείς εάν έλαβαν απαντήσεις επί των ενστάσεων που είχαν καταθέσει στην Ανακριτική Επιτροπή με Υπόμνημα τους την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Βαβούσκος είπε πως τους ενημέρωσαν ότι οι απαντήσεις θα δοθούν μετά τη λήξη της ανακριτικής διαδικασίας.

Σε παρατήρηση ότι ωστόσο ο εν αργία Αρχιμανδρίτης κατέθεσε κανονικά, ο κ. Βαβούσκος απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Κατέθεσε κανονικά. Είπαμε ότι εμείς σεβόμαστε τη διαδικασία και κατατέθηκε ολόκληρη κατάσταση με μάρτυρες που εμείς επιθυμούμε να εξεταστούν, περίπου 20 άτομα, και περιμένουμε».

Ερωτηθείς αν συνεχίζεται, δηλαδή το ανακριτικό έργο, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι συνεχίζεται κανονικά, από εκεί και πέρα πότε θα ολοκληρωθεί είναι θέμα της Ανακριτικής Επιτροπής, «και εμείς θα τοποθετηθούμε μετά αναλόγως».

Σε ερώτηση αν έχουν προσκομίσει στοιχεία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής, είπε πως δεν θα πει τίποτε, δεν μπορεί. «Είναι θέμα διακριτικότητας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος απάντησε σε ερωτήσεις της Ανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι «δεν θα σας πω τίποτα, κατέθεσε τις απόψεις του».

«Ήτανε μέσα με τον ανακριτή. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Καταθέτει τις απόψεις του, προφανώς κατατέθηκαν και κάποιες ερωτήσεις, απάντησε και ολοκληρώθηκε. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα για το περιεχόμενο», κατέληξε.


Έρευνες επί ερευνών

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το sigmalive, από τις έρευνες είχαν εντοπιστεί σε χρηματοκιβώτιο περίπου €800.000 σε μετρητά, ενώ στο όνομα των μοναχών βρέθηκαν γραμμένες τρεις επαύλεις σε Ελλάδα και γη στην επαρχία Λευκωσίας. Για διευκόλυνση της έρευνας μάλιστα είχαν κατασχεθεί από τη Μονή επτά servers, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ενώ αξιολογούνταν υλικό από τα κλειστά κυκλώματα που υπήρχαν εγκατεστημένα στη Μονή.

Με τη σειρά τους οι μοναχοί της μονής φέρεται να αναφέρθηκαν στα όσα καταλόγιζε μοναχός σε επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο σε σχέση με χρήματα που παρέδιδαν στον Μητροπολίτη μέσα σε τσάντες και φακέλους. Πρόκειται για ποσό 450 χιλιάδων, που όπως ισχυρίζονται οι μοναχοί, απαίτησε ο Ησαΐας για την προεκλογική του εκστρατεία.

Σε πρόσφατη Ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη μετά από προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν άμεσα ή έμμεσα τον Μητροπολίτη Ησαΐα τονίζεται πως  “δεν επιθυμούμε και ούτε πρόκειται να εμπλακούμε σε δημόσια αντιπαράθεση για να απαντούμε σε κακόβουλες φήμες που σκοπό έχουν την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Υπενθυμίζουμε ότι οι διεξαγόμενες έρευνες ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες στην Ιερά Σύνοδο και την Πολιτεία του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα”.

Τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές είναι πολλά και αφορούν τόσο στις καταγγελίες από τη Μητρόπολη Ταμασσού, αλλά και στην καταγγελία, στην οποία προέβησαν και οι μοναχοί της Μονής, κάτι που καταδεικνύει πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Για τη διερεύνηση του ΑββακούμGate, έχουν συσταθεί από την Αστυνομία δύο ανακριτικές ομάδες, τα μέλη των οποίων λαμβάνουν συνεχείς καταθέσεις από μάρτυρες και εξετάζουν τεκμήρια και έγγραφα που έχουν ενώπιον τους.

Περαιτέρω, αναμένεται και το πόρισμα από το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο φαίνεται πως θα καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποτελούν ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ο οποίος προεδρεύει, ο Κωνσταντίας Βασίλειος και Λεμεσού Αθανάσιος καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, Αμαθούντος Νικόλαος και Αρσινόης Παγκράτιος.

Υπενθυμίζεται ότι από το συνοδικό δικαστήριο εξαιρέθηκε ο Μητροπολίτης Ταμασού ο οποίος είναι κατήγορος και αντικαταστάθηκε από τον Καρπασίας Χριστοφόρο.

Τον Μητροπολίτη Μόρφου, ο οποίος αυτοεξαιρέθηκε από το συνοδικό δικαστήριο, αντικατέστησε ο Αρσινόης Παγκράτιος.