Ροή Ειδήσεων

Χανιά: Πώς έχει στηθεί και ποιον ευνοεί η «ιερή μπίζνα» με την εκκλησιαστική σχολή του Αγίου Ματθαίου – Έγγραφα

  

Σε πολύ δυνατό παίκτη στο εγχώριο real estate αναδεικνύεται η τοπική Εκκλησία στα Χανιά της Κρήτης με την τελευταία της κίνηση να ενοικιάσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη το ιστορικό κτήριο της εκκλησιαστικής σχολής του Αγίου Ματθαίου, προκαλώντας παράλληλα εύλογα, τον προβληματισμό της Χανιώτικης κοινωνίας.

Μετά την έξωση στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο, την έξωση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, την έξωση στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας, την μετατροπή σε σουίτες του παλιού επισκοπείου – μουσείου, τις μεθοδεύσεις στην υπόθεση του Αγίου Ιακώβου στο Καμπάνι και την προσπάθεια εκποίησης του οικοπέδου δίπλα στα σχολεία στον Άγιο Ονούφριο σειρά για «αξιοποίηση» πήρε και το ακίνητο της πρώην εκκλησιαστικής σχολής στον Άγιο Ματθαίο.

Οι όροι της διακήρυξης, από τους οποίους ξεκάθαρα προκύπτει ότι ευνοείται ο ιδιώτης επενδυτής έναντι του Δήμου Χανίων ή οποιουδήποτε δημόσιου φορέα. Η μίσθωση αφορά 40 έτη και το μίσθωμα για τα 9.311 τ.μ. ορίζεται σε 5.000 ευρώ μηνιαίως για τα τρία πρώτα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτηρίου και  13.000 ευρώ μηνιαίως τα επόμενα.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.657 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχολή έκλεισε πριν δύο χρόνια ενώ οι προσπάθειες για λειτουργία πειραματικού λυκείου στο σημείο μέσα από συνεννόηση Δήμου Χανίων και τοπικής Μητρόπολης δεν έφεραν αποτέλεσμα.



Συγκεκριμένα έρχεται στο άρθρο 6 της διακήρυξης, αναφέρεται ότι στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Έτσι, αφενός αποκλείονται ευθέως οι Δήμοι αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί ή κοινωφελείς οργανισμοί και ευνοούνται ευθέως όσοι είναι ήδη επιχειρηματίες.

Το άρθρο 6


Ο διαγωνισμός έχει οριστεί για τις 18 Απριλίου ενώ σημειώνεται ότι από μεριάς Μητρόπολης δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο στις αμέτρητες θεσμικές και λαϊκές αντιδράσεις.

Σίγουρα, η τοπική εκκλησία νομιμοποιείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους να εκμεταλλεύεται όπως θέλει την περιουσία της. Κρίνεται όμως σίγουρα και άνωθεν και κάτωθεν και η ηθική των κινήσεών της ελέγχεται από την Χανιώτικη κοινωνία.