Ροή Ειδήσεων

Αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και ο Μητσοτάκης: «Ιερός πόλεμος» μεταξύ Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και δημάρχου Χανίων για τα εκκλησιαστικά ''φιλέτα''

Ολομέτωπη επίθεση στην τοπική Εκκλησία και ειδικότερα στον πρωτοσύγκελο Νικηφόρο Εικοσιδέκα, εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά, το πρωί της Δευτέρας επιβεβαιώνοντας την συγκρουσιακή τροχιά στην οποία βρίσκονται Δήμος Χανίων και η τοπική Εκκλησία.

«Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με την στέγη εδώ στα Χανιά. Ο Αγ. Ματθαίος ενδείκνυται για κοινωνική κατοικία. Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν ακόμα ιερείς που μένουν στο οικοτροφείο αλλά και ένα δίκτυο αποφοίτων που αντιδρά σε αυτήν την κατεύθυνση της ενοικίασης σε ιδιώτη» ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης, παραπέμποντας στην ομόφωνη διάθεση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα:  «Το δημοτικό συμβούλιο έδειξε την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πάντως πως ο εκάστοτε επιχειρηματίας είναι λογικό να έχει σκοπό το κέρδος, ωστόσο «δεν μπορεί η Εκκλησία να ενεργεί σαν επιχειρηματίας».

Μάλιστα, κατονόμασε τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Νικηφόρο Εικοσιδέκα ως υπεύθυνο για την κατάσταση:

«Ο κ. Εικοσιδέκας έχει την πρωτοβουλία όλων των κινήσεων και αυτός είναι που πρέπει να βγει να απαντήσει για όλους τους χειρισμούς» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Τα παιχνίδια του κ. Εικοσιδέκα στην πλάτη των Χανιωτών δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι «δεν είναι μια σύγκρουση ούτε με τους ιερείς, ούτε με την πίστη του πολίτη, ούτε με την διαχρονική προσφορά της εκκλησίας (…) είναι μια στάση, μια κριτική απέναντι σε συγκεκριμένες αποφάσεις που δεν θεωρώ ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο οικόπεδο στον Άγιο Ονούφριο για το οποίο έγινε προσπάθεια πώλησης ενώ είχε παρθεί απόφαση ενοριακού συμβουλίου για παραχώρηση στον Δήμο Χανίων: 

«Όταν είχαμε μπλοκάρει την πώληση και είχαμε βγάλει την υπόθεση στον αέρα είχαμε λάβει δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει η παραχώρηση για νέο σχολικό κτήριο και παιδική χαρά που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή. Ωστόσο εδώ και 2 χρόνια δεν έχει προχωρήσει» ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια υπόθεση που είναι «βασική και ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν εντός ή εκτός εισαγωγικών την περιουσία της Εκκλησίας».

Το ΚΔΑΠ πίσω από το Ωδείο: «Ξαφνικά πριν από 2 χρόνια ο ιερέας της περιοχής αξίωσε την έξωση της δομής. Με τεράστια δυσκολία καταλήξαμε να καταβάλλει ο Δήμος 1.200 ευρώ ενοίκιο ενώ έχει ανακατασκευάσει μέσω ΕΣΠΑ το κτήριο και μάλιστα στους τελευταίους ορόφους να στεγάζει την οικογένεια του ιερέα» τόνισε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, μετά τα όσα είπε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης στο Zarpa Radio 89,6 το πρωί της Δευτέρας, αναφορικά με την αξιοποίηση της περιουσίας που ανήκει στην Μητρόπολη.

Η Ιερά Μητρόπολη σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική», διαψεύδοντας τα λεγόμενα του κ. Σημανδηράκη, στηρίζοντας παράλληλα τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Νικηφόρο Εικοσιδέκα στον οποίο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του κ. Δημάρχου Χανίων για θέματα που αφορούν στη διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, επιθυμούμε με το παρόν να πληροφορήσουμε υπεύθυνα, όπως έχουμε χρέος να κάνουμε, κάθε καλοπροαίρετο ενδιαφερόμενο ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει ο κ. Δήμαρχος.

Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να διαψεύδουμε δημόσια τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου.

Ταυτόχρονα, στηρίζουμε απόλυτα το πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλου της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. κ. Νικηφόρου Εικοσιδέκα, ο οποίος αναίτια έχει μπει στο στόχαστρο της ρητορικής του κ. Δημάρχου και, μάλιστα, για ενέργειες στις οποίες δεν έχει την παραμικρή ανάμειξη.

Καλούμε, τέλος, τον κ. Δήμαρχο και κάθε άλλον συνεργάτη του ή οποιοδήποτε τρίτο να είναι πολύ προσεκτικοί σε όσα δημόσια δηλώνουν, στις τοποθετήσεις και στα σχόλιά τους. Η Ιερά Μητρόπολή μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της, όπως και για να απαντήσει όταν και με όποιο τρόπο εκείνη κρίνει σκόπιμο στα όσα αναληθή και συκοφαντικά λέχθηκαν ή θα λεχθούν.

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε συνέντευξή του στο Zarpa Radio 89,6 και τον Δημήτρη Παππά, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην τοπική Εκκλησία και ειδικότερα στον πρωτοσύγκελο Νικηφόρο Εικοσιδέκα.

Ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων αναφερόμενος για το θέμα της αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Σχολής στον Άγιο Ματθαίο, είπε πως «Φέρονται σαν να ήταν επιχειρηματίες real estate απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό κτήριο». Μετέφερε επίσης την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι «η σύμβαση είναι έτσι γραμμένη που αφενός αποκλείει τη συμμετοχή του Δήμου αφετέρου προβλέπει ότι όποιος το ενοικιάσει, απαγορεύεται στη συνέχεια να το παραχωρήσει ατελώς!»

«Να μας πει δημόσια ο πατήρ Εικοσιδέκας γιατί ο μισθωτής δεν μπορεί να το δώσει ατελώς! Εγώ δεν μπορώ να κατηγορήσω τον οποιοδήποτε επιχειρηματία. Η δουλειά του επιχειρηματία είναι το κέρδος! Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι η Εκκλησία φέρεται σαν επιχειρηματίας», είπε ο Δήμαρχος μιλώντας για το θέμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο η Μητρόπολη ενοικιάζει για 40 χρόνια σε ιδιώτη το ιστορικό κτήριο της εκκλησιαστικής σχολής του Αγ. Ματθαίου, στο Ακρωτήρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όρους της διακήρυξης, που παρουσιάζονται στο εν λόγω έγγραφό, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ευνοείται ο ιδιώτης επενδυτής έναντι του Δήμου Χανίων ή οποιουδήποτε δημόσιου φορέα. Η μίσθωση αφορά 40 έτη και το μίσθωμα για τα 9.311 τ.μ. ορίζεται σε 5.000 ευρώ μηνιαίως για τα τρία πρώτα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτηρίου και  13.000 ευρώ μηνιαίως τα επόμενα.

Εντός του οικοπέδου υπάρχουν κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.657 τ.μ.

Παράλληλα, αναφορικά με την αξιοποίηση του κτηρίου του Παλιού Επισκοπείου στη Σπλάτζια το οποίο  είχε χρηματοδοτηθεί με 487.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για να αναστηλωθεί, έχοντας χαρακτηριστεί διατηρητέο και επρόκειτο να λειτουργήσει ως Μουσείο αλλά λειτουργεί πλέον ως ξενώνας βραχυχρόνιας μίσθωσης ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε:

«Ετοιμάζουμε πρόταση για δημιουργία κοινωνικής κατοικίας. Θα στείλουμε με τους γιατρούς του ΕΣΥ μια επιστολή στον πατέρα Εικοσιδέκα. Θα του πούμε να προσφέρει η Εκκλησία το AirBnb της Σπλάντζιας στους γιατρούς που θα έρθουν στα Χανιά για τις αυξημένες ανάγκες του τουρισμού και εμείς θα αναλάβουμε το λειτουργικό κόστος», ενώ τόνισε πως «κάποιοι περίμεναν εντέχνως να περάσει η πενταετία του ΕΣΠΑ που είναι δεσμευτική και στη συνέχεια το μετέτρεψαν σε σουίτες για βραχυχρόνια μίσθωση».