Ροή Ειδήσεων

Μετά τον Κασσελάκη της πολιτικής, προέκυψε "κασελάκι" της Αρχιεπισκοπής που εξελίσσεται σε «αντ’ αυτού» του Μακαριωτάτου! Ο Ιερώνυμος πήρε κοντά του νεόκοπο Αρχιμανδρίτη γιατί έμεινε έκπληκτος, όπως λέγεται, από τα προσόντα που διαθέτει. Ποιά άραγε να είναι αυτά που έδωσαν αέρα στα πανιά του και στα ράσα του; Βλάσση, μήπως ξέρεις εσύ να μας πείς;;;

Λέγεται ότι η φήμη προηγείται του ονόματός μας. Στην περίπτωση του από Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας νεαρού εικονιζόμενου Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Ιακώβου Ανδριόπουλου συνέβη το αντίθετο. Προηγήθηκε το όνομά του και ακολούθησε η… φήμη του. Μόνο που η φήμη του, ενώ στο πρώτο στάδιο της πορείας του είχε ενθουσιώδη αποδοχή και ανταπόκριση (θυμάμαι ακόμη όταν μου τον συνέστησε ως διάκονο  ο Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ) η συνέχεια εξελίσσεται σε μια κατιούσα και φθίνουσα  πορεία. Κρίμα! 

Εμφανίστηκε ξαφνικά, ως κομήτης, στην ζωή της Αρχιεπισκοπής. Μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο Μακαριώτατος σε τέτοιες περίεργες και ουρανοκατέβατες εμφανίσεις.  

Ο Αρχιμ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος ήλθε  εξ Αμερικής. Αρχικά τον  είχε υπό την ευθύνη του ο Σεβ. Νεας Ιωνίας Γαβριήλ. Είναι δική του χειροτονία και εις διάκονο και εις πρεσβύτερο και του έδωσε το όνομα Ιάκωβος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο. 

Ο Γαβριήλ είναι γνωστό τοις πάσι ότι διακρίνεται  για την ανοχή του και την καλοσύνη του προς όλους. Όπως είχαμε μάθει τον Ιάκωβο του τον πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος για έναν περίεργο λόγο δεν τον κράτησε στην Αρχιεπισκοπή( αν έχεις τέτοιους φίλους). Στη συνέχεια τον πήρε στην ΕΚΥΟ ο Γεν. Διευθυντής της Αρχιμ. Νικόδημος Φαρμάκης ο οποίος τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε πολλές αρμοδιότητες. Μέχρι ταξίδι στις ΗΠΑ έκαναν μαζί και τον είχε  σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις και επαφές που έκανε εκεί! Ας πρόσεχε! 

Πολύ σύντομα όμως υπήρξε διάσταση απόψεων και αποκαλύφθησαν, όπως έγινε γνωστό, γεγονότα για τα οποία η παραμονή του εν λόγω κληρικού στην ΕΚΥΟ δεν μπορούσε να συνεχιστεί για τυπικά κωλύματα και λόγους. Σύμφωνα με τις φήμες  ούτε  τα πτυχία του δεν ήταν αυτά που αρχικά  είχε παρουσιάσει  ότι κατέχει! Τότε έγινε η μεγάλη μεταγραφή!

Τον πήρε κοντά του ο Αρχιεπίσκοπος γιατί έμεινε έκπληκτος, όπως λέγεται, από τα προσόντα που διαθέτει αλλά και γιατί τον βρήκε πολύ χρήσιμο στην αφήγηση θεμάτων και προφανώς  κουτσομπολιών. Σε πολύ σύντομο  χρονικό διάστημα και αφού πήγε και «ξέρασε» τους οχετούς των Παρισίων αλλά και  ο,τι ήξερε και άκουγε στις προηγούμενες θέσεις από τις οποίες πέρασε, κέρδισε την εύνοια του γέροντος Αρχιεπισκόπου και τον  διόρισε μάλιστα  Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο για  να εποπτεύει ιερείς με τα διπλάσια χρόνια. Ζήσαμε και αυτή την πρωτιά σε πανορθόδοξο επίπεδο! 

Πάντα οι γέροι είτε από φόβο, είτε από ανασφάλεια είναι ευάλωτοι στην συλλογή πληροφοριών και κουτσομπολιών.Θέλουν κοντά τους τέτοιους τύπους  για να μαθαίνουν νέα και να θεωρούν ότι έχουν τον έλεγχο! Αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτός που έχει μάθει να μιλά και να φλυαρεί για τους άλλους,  θα έλθει η ώρα που θα πει αργότερα και για σένα ότι έβλεπε και άκουγε!Νομοτελειακά!

Ωστόσο την ρουφιανιά πολλοί ηγάπησαν, τον ρουφιάνο ουδείς!

Ο τύπος λοιπόν, αυτός έχει εξελιχθεί σε «αντ’ αυτού» του Αρχιεπισκόπου. ´Εχει τον απόλυτο έλεγχο σε όλα. Ακόμη και στο που θα…διανυκτερεύσουμε απόψε, αφού συχνά διοργανώνει  αποδράσεις από την Αγίας Φιλοθέης οι οποίες περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις στην Ζάλτσα, στα Οινόφυτα, στο νέο κονάκι στην Γλυφάδα  ή αλλαχού.

Σε Σύναξη Ιερέων της Αρχιεπισκοπής– μου διηγήθηκαν έκπληκτοι ιερείς υφιστάμενοι του εν λόγω κληρικού -ότι ενώ ο Αρχιεπίσκοπος μιλούσε στους ιερείς και χτύπησε το προσωπικό κινητό του- αυτό που γνωρίζουν ολίγοι- ο νεαρός κληρικός με μια απλή κίνηση το άρπαξε από το τσεπάκι του εσώρασου του Αρχιεπισκόπου και το έκλεισε και στη συνέχεια ψαχούλευε  το περιεχόμενό του σε κοινή θέα,  λες και ήταν το δικό του κινητό, προς γενική έκπληξη των ιερέων που έβλεπαν να εξελίσσεται ενώπιον τους ένα επεισόδιο απίστευτης ελαφρότητας, αλλά και επίδειξη  οικειότητας προς τον Πρώτο, χαμηλού επιπέδου! 

Κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στον τύπο -έχει γεμίσει το διαδίκτυο-  ότι ο εν λόγω κληρικός, φιλόδοξος υπέρ το δέον, «ξεκίνησε να “τρέχει” μεγαλεπήβολα σχέδια με στόχο την προσέλκυση κυρίως αμερικανικών κεφαλαίων για την κατασκευή mega projects».

Αυτοδιαφημίζεται όπως εγράφη  υπό τον βαρύγδουπο τίτλο του  διευθυντή ανάπτυξης της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα  με 600 ιερείς υπ ´αυτόν, μολονότι είναι μόνον  30 ετών και ότι  έχει σοβαρές διασυνδέσεις με πολύ υψηλά ιστάμενους! Και στην ουσία ο λόγος περί των προσόντων του, έστω και με κάποια ειρωνία, σε κάποιους μπορεί να  τον κάνει συμπαθητικό. Οι περισσότεροι όμως τον  βλέπουν με δυσπιστία. Η  κριτική ότι δεν κάνει διαγωνισμούς αλλά απ´ευθείας αναθέσεις έργων, και ότι αυτό θα τον εκθέσει πολύ σύντομα  δεν περνάει στη μάζα. Δεν την ενδιαφέρει! Απλά να έχουμε να λέμε! Άλλες δραστηριότητες θα τον εκθέσουν και θα δημιουργήσουν  σύντομα πρόβλημα. .

Αρχές του τρέχοντος έτους, σχετικά είχα γράψει σε σχόλιό μου στον «Εξάψαλμο»:

«Νέος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, διορίστηκε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος.

Η είδηση αυτή δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία  δεδομένου ότι όσοι παρακολουθούν με προσοχή την εκκλησιαστική μας ζωή προέβλεψαν ότι η ανέλιξη του φιλόδοξου αυτού  κληρικού θα είναι ραγδαία διότι είχε την ικανότητα  να χώνει την μύτη του παντού  ακόμη και σε θέματα που ήταν μεγαλύτερα από το μπόι του. 

Πρόκειται για έναν νεόκοπο Αρχιμανδρίτη ο οποίος χωρίς να επιδείξει μέχρι σήμερα  κάποιο σημαντικό έργο ανελίχθηκε- κρίμασιν οις οίδε Κύριος – ταχύτατα τις βαθμίδες της Εκκλησίας  σε διάφορα νευραλγικά πόστα της Εκκλησίας, χάρη στην εύνοια που του έδειξαν οι προϊστάμενοι του. Αρχικά ανήκε στο δυναμικό της Ι. Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και η γνώση της Αγγλικής γλώσσας (αφού έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ) τον κατέστησε απαραίτητο σε μεγάλες και μερικές φορές απόρρητες συναντήσεις. Αυτό έδωσε αέρα στα πανιά του και στα ράσα του. Έτσι το πέρασμα του στην ΕΚΥΟ στην οποία αυτοπροβαλλόταν ως ο υπ´αριθμόν 2 μετά τον Γενικό Διευθυντή Αρχιμ. Νικόδημο Φαρμάκη δεν αποτέλεσε έκπληξη. 

Πολύ γρήγορα όμως, όπως λένε οι φήμες που δεν διαψεύστηκαν, έχασε την εύνοια αυτών που τον προωθούσαν δηλαδή του Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ του οποίου είναι και χειροτονία αλλά και του άμεσου προϊσταμένου του στην ΕΚΥΟ Αρχιμ. Νικοδήμου Φαρμάκη. 

Και η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη εξαιτίας του παρεμβατικού χαρακτήρα του που τον έκανε να είναι μέσα σε όλα, και αυτό αν δεν αμβλυνθεί θα σταθεί  επιζήμιο  στη ζωή του και στην πορεία του μέσα στην Εκκλησία διότι κάθε μέρα δεν βρίσκει κανείς ευεργέτες σαν τον Σεβ. Γαβριήλ και τον π. Νικόδημο». 

Μάλλον η διαίσθησή μου δεν με διέψευσε! Άρχισαν τα όργανα πολύ σύντομα. Ο π. Ιάκωβος σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, εμπλέκεται σε «ιερές μπίζνες», με διασυνδέσεις Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Τον έχει πιάσει ένας επενδυτικός οίστρος και εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει προτάσεις για μεγάλες και πολλές ιδιοκτησίες της Εκκλησίας, οι οποίες ή θα σώσουν την Εκκλησία και θα περισώσουν τα οικονομικά της ή θα τα χάσει όλα! Και δεν υπόσχεται και μόνο αυτό! 

Προσπαθεί να αξιοποιήσει και να περάσει τις  περιουσίες των Ιερών Μονών Πεντέλης και Πετράκη, απ´ ευθείας στην Αρχιεπισκοπή, δηλαδή να περάσει διαφορετικά Νομικά  Πρόσωπα στην Αρχιεπισκοπή και να δημιουργήσει μια υδροκέφαλη διοίκηση οικονομικών υπό την Αρχιεπισκοπή και να τα πάρει όλα από την κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας. Δηλαδή να αποψιλώσει εντελώς την Εκκλησία. 

Έχουν όλες αυτές οι κινήσεις του Ιακώβου την έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος ή μόνον του Αρχιεπισκόπου; Έχει καταλυθεί η διοίκηση της Εκκλησίας; Υπάρχει ή δεν υπάρχει Συνοδικό σύστημα; Λειτουργούν τα Συνοδικά όργανα; Έχουν καταλάβει οι Αρχιερείς τι γίνεται;

Αν αρχίσουν και οι  κληρικοί ή  και Μονές στις επαρχίες τους να κηρύσσουν αντάρτικο υπό τον φόβο μήπως είναι οι επόμενοι που θα καπελωθούν από τον Αρχιεπίσκοπο, τι θα κάνουν;       

Πώς η Αρχιεπισκοπή διά του Γενικού Αρχιερατικού της Επιτρόπου, του Ιακώβου δηλαδή, έρχεται σε συνεννοήσεις με υποψηφίους επενδυτές, χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού; Πως δεσμεύει  την Εκκλησία χωρίς Συνοδικές αποφάσεις; 

Πώς ο Αρχιμ. Ιάκωβος έχει το νόμιμο δικαίωμα να δεσμεύεται για παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων ισχυριζόμενος (!) ότι θα ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια;

Συστήνεται απόφοιτος του “business school του Harvard”, όμως στα στοιχεία του Harvard δεν υπάρχει κανείς με αυτό το επώνυμο! Θα μου πείτε, μπροστά στα άλλα αυτό είναι… πταισματάκι!

Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση αυτή έχει πολύ ψωμί και οι συζητήσεις που κάνει ο νεαρός Αρχιμ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος «στάζουν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σταματάμε εδώ και περιμένουμε αντιδράσεις. 

Πιστεύω ότι όσο και αν θέλουν να υποβαθμίσουν το θέμα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Πολύ σύντομα θα δούμε τη συνέχεια! 

Υστερόγραφο: Απρόσμενη και περίεργη η απόλυση του επι δεκαετίες στενού συνεργάτη του και οδηγού του κ. Ιερώνυμου με αποτέλεσμα να διακινούνται σενάρια. Μην τα πιστεύετε! Απλά τα αφήνουν να κυκλοφορούν για να αποκρύψουν άλλα χειρότερα! 

Πηγή, Εξάψαλμος - κ. Σωτήριος Τζούμας