Ροή Ειδήσεων

Δεν τους θέλουμε άλλο! Ξεσηκώνεται η Μυτιλήνη για τους δύο Μητροπολίτες του νησιού. Ζητάνε Συνοδικούς κληρικούς με όρεξη για δουλειά. Έκθετος ο Ιερώνυμος από τον μπιστικό του Ιάκωβο

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η πρωτοβουλία  του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για σύσταση τριμελούς Επιτροπής η οποία αυτό το χρονικό διάστημα εξετάζει με διακριτικότητα το θέμα διαδοχής μητροπολιτών που, λόγω προχωρημένης ηλικίας ή προβλημάτων υγείας, αδυνατούν να ασκήσουν τα ποιμενικά καθήκοντά τους.

Η παραίτηση Άνθιμου στη Θεσσαλονίκη, φέρνει στο προσκήνιο την αντικατάσταση και άλλων λοιπόν δεσποτάδων που άλλοι διοικούν αντ΄ αυτών, συνήθως κυκλώματα που νέμονται τα οικονομικά και την ακίνητη περιουσία των Ιερών Μητροπόλεων!

Ο κόσμος παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν και παραμένει ολοένα καχύποπτος μη διστάζοντας να θέτει δημόσια τα ερωτήματα και τη γνώμη του για τα έργα και τις ημέρες των μητροπολιτών που διαποιμαίνουν τον τόπο τους.
 
Επί παραδείγματι σημερινή πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα (Μακελειό για την Εθνική Απελευθέρωση) στη σελίδα με τις καταγγελίες (ν. 10) φιλοξενεί ένα κείμενο που αφορά τη σεισμόπληκτη Βρίσα της Μυτιλήνης με αναφορά στις δύο εκκλησίες του χωριού και τον οικείο δέσποτα κ. Ιάκωβο.

Σημειωτέον ο κ. Ιάκωβος ανήκει στον σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από την πρώτη κιόλας αναμέτρηση του κ. Ιερωνύμου (το 1998) με τούς από Δημητριάδος Χριστόδουλο και Αλεξανδρουπόλεως τότε Άνθιμο, και μάλλον θεωρεί ότι αυτή η διαχρονική προτίμησή του τον βάζει και στο απυρόβλητο. Κάπως έτσι όμως η συμπεριφορά του εκθέτει τον Μακαριώτατο. Ή μήπως όχι; 

Η καταγγελία των κατοίκων της σεισμόπληκτης Βρίσας είναι η παρακάτω:

"Οι κάτοικοι και το εκκλησιαστικό συμβούλιο της σεισμόπληκτης Βρίσας, στείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κάνοντας εκτενή αναφορά στις δύο σεισμόπληκτες εκκλησίες του χωριού οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο εδώ και 6 χρόνια ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αποκατάστασή τους από την Ιερά Μητρόπολη. 

Ως εκ τούτου ζητάμε από το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει άμεσα καθώς οι δύο ναοί είναι χαρακτηρισμένα μνημεία και πρέπει να διασωθούν και να επισκευαστούν άμεσα διότι ήδη ο χρόνος που περνά είναι επιβαρυντικός και προκαλεί μεγαλύτερες φθορές. 

Όσον αφορά τα πεπραγμένα του δεσπότη της Μυτιλήνης κ. Ιακώβου εμείς ξέρουμε πως από έρανο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και τη συμπαράσταση της ομογένειας του Σύδνεϋ θα μοιραζόταν ποσό 100.000 ευρώ σε 23 εκκλησίες ενώ 20.000 ευρώ επιπλέον θα γινόταν ξεχωριστή κατάθεση στο λογαριασμό εκκλησίας της Βρίσας όταν εκείνη αποκτούσε  τραπεζικό λογαριασμό. Ξέρει ο σεβασμιώτατος κάτι; 

Και κάτι ακόμη για την Αρχιεπισκοπή (σ.σ. Αθηνών). Μήπως μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και το ενδεχόμενο οι δύο Μητροπολίτες του νησιού μας να παραχωρήσουν  την θέση τους σε νέους Αρχιμανδρίτες της Ιεράς Συνόδου που έχουν όρεξη για έργο και διακονία; "

Υ.Γ. Ιστολογίου: Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα, τέλη Ιουνίου 2023, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης καταδικάστηκε σε ποινή 18 μηνών φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα με τον έφορο που είχε τη διαχείριση των νεκροταφείων.