Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος: Η εορτή της Παναγίας έχει μεγάλη σημασία για τους πιστούς
Στο «Πάσχα του καλοκαιριού», την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους πιστούς η εορτή της Παναγίας, αναφέρθηκε προχθές, σε δηλώσεις του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.
Ανέφερε, συγκεκριμένα:
«Ο Αύγουστος, ως γνωστόν, είναι ο μήνας της Παναγίας. Είχε θεσπιστεί στους Βυζαντινού χρόνους, με αυτοκρατορικό διάταγμα αφιερωμένο στην Παναγία. Ξεκινάει, λοιπόν, η πρώτη του Αυγούστου, έχουμε τις παρακλήσεις αυτές τις δεκαπέντε ημέρες, τελειώνουμε την εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας, συνεχίζουμε με την απόδοση της εορτής-αξίζει να πούμε ότι, σε πολλά Μοναστήρια, και μάλιστα σε εκείνα του Αγίου Όρους, η απόδοση της εορτής της Παναγίας γίνεται στις 28 του Αυγούστου, δηλαδή όλος ο μήνας είναι λειτουργικά αφιερωμένος στην Παναγία και κλείνει ο μήνας με την εορτή της Αγίας Ζώνης, της καταθέσεως της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η κυρία Θεομητορική, ουσιαστικά, εορτή είναι αυτή της Κοιμήσεως στις 15 Αυγούστου και γύρω από αυτή την εορτή λειτουργικά περιστρέφεται όλος ο μήνας Αύγουστος.
Συντρέχουν και οι ευνοϊκές συνθήκες της εποχής, συντρέχουν οι ευνοϊκές συνθήκες των διακοπών, των αδειών, όλος ο κόσμος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτές τις εορτές και η αθρόα συμμετοχή έχει ονομάσει αυτή την εορτή και «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στο νησί μας, υπάρχουν πάρα πολλοί Ναοί αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου, υπάρχουν τα προσκυνήματά της που μαζεύουν πάρα πολύ κόσμο.
Ξέρετε, σ’ εμάς η εορτή της Κοιμήσεως επικεντρώνεται στις 15 στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού-πάντοτε έτσι ήταν-εκεί είναι ο Μητροπολίτης και όλες οι Αρχές-και η απόδοση της εορτής στις 23 επικεντρώνεται στον Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής και με την πανήγυρη της Κρεμαστής κλείνει και ο Θεομητορικός Αύγουστος στο νησί μας».
Παράλληλα, υπάρχουν βέβαια και άλλοι Ναοί που πανηγυρίζουν με τη συρροή πολύ κόσμου, όπως είναι ο Ναός της Παναγίας στη Λίνδο, ο Ναός στο Ασκληπειό, η Καθολική στ’ Αφάντου, όπως είναι η Σάλακος, ο Έμπωνας και πολλά άλλα παρεκκλήσια.
Και παράλληλα αποδίδεται η εορτή και στην Ιερά Μονή της Υψενής στις 23 που τώρα λόγω της εκεί αδελφότητας καλογραιών έχει γίνει πολύ γνωστή στο νησί μας και η πανήγυρις συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο.
«Αυτό που χαρακτηρίζει-συνεχίζει ο Σεβασμιώτατος-αυτές τις ημέρες είναι οι παρεκκλίσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, αγγίζουν την ψυχή του λαού μας, των ανθρώπων μας και βλέπουμε ότι η συμμετοχή είναι αθρόα».
Όσον αφορά στο λειτουργικό πρόγραμμα, η παρουσία η δική του θα είναι προς τις τελευταίες ημέρες, στις 13 Αυγούστου το βράδυ όπου γίνεται ο Επιτάφιος στην Ιαλυσό, ψάλλεται η ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας και ακολουθεί λιτανεία.
Την παραμονή θα βρίσκεται στην Κρεμαστή, θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό Εσπερινό και μετά είναι η ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας και η λιτανεία στον κεντρικό δρόμο.
Την κυριώνυμη μέρα της εορτής της Κοιμήσεως θα βρίσκονται στην Ιαλυσό, όπως είναι το έθιμο.
Όσον αφορά στη νηστεία της Παναγίας, σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, παρουσιάστηκε κατά τον 8ο αιώνα, οπότε και θεσπίστηκε επίσημα.
Ξεκινάει την 1η Αυγούστου και τελευταία ημέρα είναι η 14η, ενώ έχουμε την εορτή της Μεταμορφώσεως που παρεμβάλλεται, κατά την οποία καταναλώνουμε ψάρι, ότι δηλαδή η νηστεία σπάει στη μέση.
Σήμερα, όλη αυτή η νηστεία θεωρείται ότι είναι η νηστεία της Παναγίας μας.