Ροή Ειδήσεων

Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου παρέθεσε ο Άρχων Σάκης Κεχαγιόγλου στην Τραπεζούντα

Ο δικηγόρος ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου, παρέθεσε τον Δεκαπενταύγουστο,  σε κεντρικό ξενοδοχείο της Τραπεζούντος, δείπνο προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού  Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου. 

Το δείπνο , ο γνωστός δικηγόρος, παρέθεσε εις μνήμην των εκ Τραπεζούντος καταγομένων, του εκ μητρός παππού του Ιωάννου Τσαούση, του αδερφού αυτού, μακαριστού Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου (1945-1965) κυρού  Αγαθαγγέλου Τσαούση και του θείου του Ιακώβου Ι. Τσαούση, γενικού επιθεωρητού Μέσης Εκπαιδεύσεως.

Στο δείπνο παρεκάθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης  και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης  κ. Απόστολος και ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Κύπρου π. Γεώργιος Χριστοδούλου. Παρευρέθησαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ  κ. Μαρία Αντωνιάδου. Παρέστησαν ακόμη  Άρχοντες Οφφικιάλιοι  του Πατριαρχείου, καθώς και  διακεκριμένοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη για την παράθεση του δείπνου, του παρέδωσε αντίγραφο της εναισίμου διατριβής που εκπόνησε το 1919  στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο αδερφός του παππού του, Μητροπολίτης κυρός Αγαθάγγελος Τσαούσης, με τίτλο « Η Ελληνική Εκκλησία από του 1821-1852» ως σπουδαστής και διάκονος τότε, την οποία ο Παναγιώτατος ανεζήτησε και ανέσυρε  από τα αρχεία της Σχολής .  Ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε στον Παναγιώτατο τη συγκίνησή του και τις ευχαριστίες του για την έκπληξη που του επεφύλαξε και ανέφερε ότι είναι ευγνώμων που ο Πατριάρχης μνημόνευσε κατά τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τους προγόνους του, των οποίων τα ονόματα ακούστηκαν έναν αιώνα μετά στον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε  ότι ο σημερινός λαμπρός  εορτασμός φέρνει  στη μνήμη μια φράση γνωστού λογοτέχνη που έγραψε : « Ο Πατριάρχης είναι ο πνευματικός πατέρας όλων των Ελλήνων, ο φύλακας της πίστης και της εθνικής μας ταυτότητας.»