Ροή Ειδήσεων

Το Βατικανό ζητά την επιστροφή της περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας της Γεωργίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Pietro Parolin, απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Γεωργίας, ζητώντας την επιστροφή της περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας στη Γεωργία.

Η επιστολή που γράφτηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά μόλις τώρα δημοσιοποιήθηκε, απευθύνεται στον πρωθυπουργό της Γεωργίας. Οι αναφερόμενες έξι εκκλησίες (στο Γκόρι, Κουτάισι, Μπατούμι, Ούντις, Ιβλίτ και Μπουζμαρέτι) κατασχέθηκαν από τους Καθολικούς και παραδόθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα καταλαμβάνονται από ορθόδοξες ενορίες.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι ορθόδοξες ενορίες που καταλαμβάνουν αυτές τις εκκλησίες ισχυρίζονται ότι οι εκκλησίες αυτές τους παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Γεωργίας. Έτσι, θεωρούν αυτό το θέμα ως «κρατικό ζήτημα».

Ο Καρδινάλιος Parolin σημειώνει ότι η απόφαση να μην επιστραφούν οι εκκλησίες στο παρελθόν δικαιολογήθηκε και από το γεγονός ότι η ορθόδοξη κοινότητα δεν είχε θρησκευτικά κτίρια. Ωστόσο, ο συντάκτης της επιστολής τονίζει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, γιατί «τις τελευταίες δεκαετίες, αφού χτίστηκαν εκατοντάδες εκκλησίες από τους ορθόδοξους επισκόπους σε όλη τη χώρα (και με τη βοήθεια του κράτους), αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον».

Ο Καρδινάλιος υπενθυμίζει επίσης «μια σειρά φιλικών πράξεων που πραγματοποίησε η Καθολική Εκκλησία προς τη Γεωργία», συμπεριλαμβανομένης της ικανοποίησης των αναγκών της γεωργιανής ορθόδοξης κοινότητας στη Ρώμη. Ως εκ τούτου, οι ανώτατοι εκπρόσωποι του Βατικανού απαιτούν να κάνουν ένα «αντιδικητικό βήμα», το οποίο «θα μπορούσε να εκφραστεί με την επιστροφή της Εκκλησίας της Αμόλυντης Σύλληψης, που βρίσκεται στην πόλη Κουτάισι». [ Το Κουτάισι είναι μια πόλη στη δυτική Γεωργία, η οποία έχει παραδοσιακά μια μεγάλη ρωμαιοκαθολική κοινότητα].